Кацаров: Атакуват ни хора, довели борбата с пандемията до пълна катастрофа

Големите дългове в Александровска са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов
315
Кацаров: Атакуват ни хора, довели борбата с пандемията до пълна катастрофа
Снимка: БГНЕС

„Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не разбират. Сега искам да върнем тази нормалност - експертите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми“.  Това каза пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му обстановката с коронавируса е сравнително спокойна, но броят на ваксинациите е малък.

„Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се ваксинират. Стартирахме и информационна кампания“, коментира той.

Още по темата

Обсъжда се даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. „Интересът е много голям“, допълни д-р Кацаров.

„Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност“, посочи министърът.

Тойпоясни, че досега единен протокол за лечение на Covid-19 не е имало, затова е назначил работна група, която да изготви правилата.  

Д-р Кацаров коментира проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е лошо, като общата финансова загуба е 68 млн. лева:  

„До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов", каза той.

Здравният министър поясни, че се работи по плана за възстановяване и развитие.

„В него бяха наблъскани предимно средства за поставяне на стиропор и изолация на държавни и общински болници. ЕК е посочила, че това трябва да се промени. Но под натиска на правителството това не се е направило... Имаме програма за регионално развитие, свързана с начини за подобряване на възможността и на капацитета на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за около 150 млн. лева. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето болници не знаят, че могат да кандидатстват. Сега наново се правят критериите“, обясни Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
22
 
7
 
! Отговори
Причината за преди 2 години
смъртността не е от ковида, другари, а липсата на лечение. Оставиха хората на произвола вече над година, спряха прегледи, операции. Всяваха страх, хората ги е страх да отидат на лекар, защото шансът да са в ковид отделение е 100% без лечение. Превърнаха ковида в супер бизнес. Нямаше линейки за хора в тежко състояние и нужда от бърза помощ. Заминаха хора, които преди това спасяваха. Всичко стана ковид. Побъркахте и медиците. Страх ги е пациент да прегледат. Борисов и сие. Това са вашите дела.
183
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До !?!ЗАЩОТО НЯКОЙ ИМ ВНУШАВА, ЧЕ т о й ще се върне.
182
1
 
3
 
! Отговори
!?! преди 2 години
Някои неща са си същите ....................................................................
181
4
 
31
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Не е виновен човекът, просто си заработва заплатката да изпълнява поставената задача от пРезидента на Москва-плюене по предното правителство. Щял да изследва високата смъртност. Българинът си мре с вирус и без вирус, а болниците винаги са били морги. Изсипаха се милиарди там, а вижте им леглата, апаратурата, обзавеждането отпреди век. Но, заплатите на шефовете им са над 100 000 месечно.
180
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този говореше едни неща, а сега прави друг като министър. В негови интервюта през ноември говореше, че паниката е опасна, че не трябва да се взимат антибиотици, лекарства, хранителни добавки, че наличието на кашлица не е показания за влизане в болница. Той сам призна заблужденията си, а сега казва сега е друго. https://politika.bg/bg/a/view/d-r-stojcho-kacarov-panikata-svyrzana-s-razprostranenieto-na-koronavirusa-moje-da-byde-po-opasna-ot-samija-virus-77077Преценете сами как държи на думите си
179
1
 
6
 
! Отговори
само да кажа преди 2 години
НИКОЙ не е вечен!
178
3
 
5
 
! Отговори
Славчу преди 2 години
Ама к'ъв вирус бьеееяааее... ай стига бьеаеее.. ! Аз от'га ви казах, че няа такова нещо..!
177
3
 
5
 
! Отговори
СЛАВИ Т. преди 2 години
Не е истина?!
176
1
 
21
 
! Отговори
бг преди 2 години
Казаров стига пя Калинка ,малинка , Калинка мая
175
6
 
31
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Хората не желаят да се ваксинират под влияние на хибридните московски атаки.Виж ако стане въпрос за Спутник тогава руските агенти пеят друга песен
174
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно си е, че мутрите доведоха епидемията в България до пълна катастрофа. Толкова много починали заради вируса си е катастрофа отвсякъде.
173
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите действаха сякаш няма вирус, макар че говореха друго.. Хайде да не прехвърляме от болната глава на здравата.
172
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, комплексни причини за високата смъртност. То вярно, че за мутрите повечеот една причина е вече комплексна причина, но все пак. Застаряло население и пълна липса на адекватни реално действащи мерки за овладяване на епидемията, поради огромната некадърност на мутрите. Две причини, т.е. комплексни според мутрите.
171
0
 
7
 
! Отговори
ЧИЧО КЪДИ преди 2 години
КАКВО ТИ СТАНА БЕ? ПАРИ В ДЖОБА ТИ ИЛИ ЗАПЛАХА ЗА СЪЩЕСТВУВАНАТО ТИ?
170
14
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Днес е 19-ти ден, откакто управлява служебното правителство, но мутрите и Калинките им още не са изчегъртани от държавните структури. С тях честни избори няма да има.
169
4
 
25
 
! Отговори
Шок и Ужас преди 2 години
Този не е калинка, този е бащата на калинките.
168
6
 
34
 
! Отговори
Айде преди 2 години
Стига лъга бе ! Причините за високата смъртност при нас са комплексни, а не кой е управлявал ! В други аспекти България се справи по-добре от много по-развити в икономическо отношение страни, а относно ваксините никой не ни е виновен , че болшинството от народа не ги иска ! Вие ако наистина бяхте толкова загрижени, нямаше да напирате с псевдо-протести, прибързани избори, и други внасящи хаос действия ! Пфу, лицемери !
167
4
 
34
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Мина месец и нищо ново , което да промени ситуацията този човек не е направил. Нещо повече след толкова критика, че всичко е лошо този продължи с всички мерки каквито бяха. Промяната е подмяната!
166
6
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Във мъчни мъки дано "починат"! Когато това се случи, слънцето ще свети по-ярко и тревата ще е по-зелена и птиците ще пеят във житата, а сега им показвам от трите най-дългото.
165
29
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Борисов демонстративно не носеше маска и заедно с Тодор Кантарджиев се подиграваха на стадото, което подкатваха към моргите.