Кацаров: Атакуват ни хора, довели борбата с пандемията до пълна катастрофа

Големите дългове в Александровска са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов
315
Кацаров: Атакуват ни хора, довели борбата с пандемията до пълна катастрофа
Снимка: БГНЕС

„Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не разбират. Сега искам да върнем тази нормалност - експертите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми“.  Това каза пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му обстановката с коронавируса е сравнително спокойна, но броят на ваксинациите е малък.

„Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се ваксинират. Стартирахме и информационна кампания“, коментира той.

Още по темата

Обсъжда се даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. „Интересът е много голям“, допълни д-р Кацаров.

„Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност“, посочи министърът.

Тойпоясни, че досега единен протокол за лечение на Covid-19 не е имало, затова е назначил работна група, която да изготви правилата.  

Д-р Кацаров коментира проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е лошо, като общата финансова загуба е 68 млн. лева:  

„До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов", каза той.

Здравният министър поясни, че се работи по плана за възстановяване и развитие.

„В него бяха наблъскани предимно средства за поставяне на стиропор и изолация на държавни и общински болници. ЕК е посочила, че това трябва да се промени. Но под натиска на правителството това не се е направило... Имаме програма за регионално развитие, свързана с начини за подобряване на възможността и на капацитета на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за около 150 млн. лева. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето болници не знаят, че могат да кандидатстват. Сега наново се правят критериите“, обясни Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давай Кацаров не остана служба септември *** на вратата , тъпан,,,р с тъанари ,,,,те дадоха ли ти сведения що има толкова умрели от вируса???? Който според твоя господар не съществува ако не вярваш питай го има го в нета 01,03 2020г
203
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 227 Ние сме на 6 то място в света по умряли от коронавирус на 100 хил човека . Коментарът е излишен . Да лекуваш не е като да се возиш в джипката с вожда .
202
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе ..къде е вируса от като падна герба ,и ваксини има ,задавали си тоя въпрос ,доктори газ до дупка на продажните лекари и професори които бяха наложили терор над хората
201
15
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
абре смеш.ко, тия хора знаеха за фалшивата пандемия затова правеха все едно правят нещо... така като гледам ти искаш да ваксинираш целия наш народ и нищо друго...
200
10
 
51
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Когато една фурнаджийска лопата стане министър,било то и служебен,може да се очакват всякакви изненади-обръщане на мнението на 180%,склеротично забравяне на това,което си казвал преди,нагаждане към новата ситуация и новите работодатели.Тъжна картинка! И това са новите лица...
199
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не лъжи всичко беше нормално
198
6
 
43
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
До Причината за 211А каква е причината за огромната смъртност в Италия,Испания,САЩ,Чехия,Унгария(дори и с руските вакцини)?И там ли властимащите са некадърници и корупционери?Навсякъде затваряха отделения и ги преобразуваха в ковид такива.Когато плюете по някого или нещото все пак трябва да запазите малко обективност.
197
10
 
47
 
! Отговори
Влак GT преди 2 години
Стойчо, Стойчо, не знам защо изобщо те именуват като доктор, д-р, За какъв " единен протокол за лечение на Covid-19", такъв няма в света, просто защото няма уточнено лечение и медикаменти за това. Това за което говорят за излекувани, са оздравели, ако можеха да я лекуват нямаше да има починали и нямаше да е пандемия.
196
10
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Първите лъжи на служебните лъснаха.Нали ревахте,че нямаме достатъчно ваксини за населението,тогава защо ще даряваме не само на македонците,но и на други страни извън ЕС?Значи проблемът не е бил в липсата на ваксините,а в скептицизъма на българина-не иска да се вакцинира.И за това ли Бойко и Ангелов са виновни?А тези големи кол-ва вакцини да не би вие сте ги осигурили за 2 седмици управление?Почивате на лаврите на предишните и си приписвате техните заслуги.Така правят само ком.пле.ксари.
195
7
 
45
 
! Отговори
Познат на този преди 2 години
Освен,че се криеше зад хората от барикадите,лъжеше най-нагло че СДС като дойде на власт ще изсели всички комунисти от България.Още от тогава проявяваше екстремистки наклонности и се на Костов и П.Стоянов като се представяше за лидер на СДС на целия кюстендилски окръг.Показа тогава,че е едно голямо ***.Сега виждам че не се е променил.Направи нещо с което да те запомним като министър.Нали това ти беше и тогава мечтата.Пълен *** беше и виждам че си оставаш такъв и сега.
194
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на тоя пак му е запекъл мозъка от хубавото време.
193
5
 
51
 
! Отговори
Митко от Дупница преди 2 години
Леле мале!На Костадин Ангелов и на лекарите от неговата болница цял месец ръкопляскахме за това което правеха те и лекарите от другите болници за работата им по време на COVID-19.Този *** се криеше в пашкула си и казваше,че пандемията е малко грипче и не заслужава да му се обръща внимание,както неговия сегашен началник.Не очаквах че Стефчо от барикадите ще лази в краката на Румчо.Не ти отива,както не ти отиваше през 1997 г да пращаш младежи да крадат нафта за да поддържаш огъня на барикадата.
192
29
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Няма вирус, не е имало и няма да има такъв вирус. Няма човек, умрял от ковид вкъщи. Умират само уплашените тьпи гьози, които търчат да ги спасяват в болниците.
191
30
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
НЯМАШЕ МАСКИ,НЯМАШЕ ШЛЕМОВЕ, НЯМАШЕ АПАРАТИ ЗА ОБДИШВАНЕ! НИЩО НЯМАШЕ----------И като наслагаха навсякъде плексигласови стени, колко хора спасиха? Всичко това е истерия, предназначена за омайване на мало умниците с тройки по биология, да вярват, че полиците и лекарите ги спасяват.
190
2
 
38
 
! Отговори
До 217 преди 2 години
Ти знаеш ли механизма за ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВАКСИНИ НА СТРАНА ОТ ЕС? %ОТ ОБЩ БРОЙ НАСЕЛЕНИЕ В ЕС! Т.Е ПРИ 11% ТОВА НА БГ, ОТ ВСЕКИ 1000 ВАКСИНИ НА БГ СЕ ДАВАТ 110! ЧЕТИ САЙТА НА ЕП! БОЙКО, МОЙКО ИЛИ КОЙКО НЕ ТИ Е ВИНОВЕН ЧЕ МЕХАНИЗМА Е ТАКЪВ! И ОЩЕ: СЕГА, КОГАТО ИМА ИЗЛИШЪК ОТ ВАКСИНИ, КОЛКО % СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ ДОБРОВОЛНО? УЧИТЕЛИ, ВОЕННИ, ПОЛИЦИЯ? ВЛЕЗ И ВИЖ ИНФОРМАЦИЯТА! НЕВЕЖЕСТВОТО И НЕГРАМОТНОСТТА ВИНАГИ СА БИЛИ В ИЗОБИЛИЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА! ИНАЧЕ МРЪН МРЪН- В ИЗОБИЛИЕ! АЗ НЕ СЪМ ВИНОВЕН, ДРУГ Е
189
6
 
45
 
! Отговори
Гавазов преди 2 години
Сякаш живеем в измислена държава.Оня от МВР бръщолеви по цял ден,онези комсомолчета от МФ и от икономиката не знаят на кой свят са,този и той излезе като въшка на припек.Все натегачи пред Радков.Но те не знаят а и не им трябва да знаят,че наесен България ще избере достоен президент,а не този ***,който прави всичко на инат.Борисов много сгреши,че му даде шанс с Цецка преди 5 години.Този подарък на един злобен човек ще съсипе държавата.Сега няма да е така.Сега дружно ще го изметем на село.
188
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗа пандемията НЕ , но за липсата на ваксини кой друг освен ГЕРБ да е виновен . Или викаш народът *** не помни .
187
6
 
36
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Този *** откъде се пръкна.Най-после доби смелост и той да каже нещо важно.Нали ревеше,че няма ковид,да не се носят маски.Също като президента.И сега тези измикяри от правителството да се пишат по-велики от предишните не го разбирам.Надпреварват се да лъжат,а нищо не правят вече 1 мес.Колкото и да плюете и да лъжете есента Радеф ще бъде OF след няколко месеца.Дано това го разберат хората за да се свърши с тази ***.Сигурен съм,че хората го разбраха,като вдига юмрук ще му вдигнат средния пръст
186
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червено синият Кацаров, още малко и ще обвини ГЕРБ, за пандемията, за закъснелите от ЕС ваксини. Изпълнява заповед, да очерня предишната власт.
185
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 212И не само той, тотално други ще са след месец и половина.