ГЕРБ води само с 2% на ИТН, 6-7 политически сили в следващото НС

Избирателите очакват от следващото НС за излъчи правителство
225
ГЕРБ води само с 2% на ИТН, 6-7 политически сили в следващото НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На старта на кампанията за 46-то Народно събрание отново се очертава фрагментиран, 6 до 7 партиен парламент, сочи националното представително проучване на обществено-политическите нагласи, проведено от Алфа Рисърч.

Ускореното разместване на икономическите и политически пластове, както и очакваният ефект на доминото, правят електоралната картина изключително нестабилна, заредена с потенциал за резки и бързи промени, уточняват анализаторите.

Според тях до последния ден преди 11 юли е възможна преориентация на избирателите и преливане на гласове от една партия в друга.

Още по темата

Към момента 53,2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори. Това представлява ръст от около процент и половина спрямо проучването преди старта на кампанията за редовните избори на 4-ти април. Логично е в хода на кампанията да се очаква известно повишаване на тази активност, но фактори като вотът в чужбина и мобилността в началото на летния период, които не е възможно сега да бъдат с точност предвидени, могат да наклонят везните на активността, и съответно, подкрепата за едни или други партии.
Допълнителен елемент на несигурност внася делът на нерешилите. Засилената политическа конфронтация консолидира протестния и радикален вот, но дистанцира част от по-умерените избиратели. Между 13 и 15 на сто от желаещите да гласуват, все още не са взели окончателно решение за кого. Това важи с особена сила за две групи избиратели – тези, които следят с внимание развитието на ситуацията след санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ и част от избирателите на ИТН.

Към момента 20.3% от избирателите посочват, че ще гласуват за  ГЕРБ-СДС.  Това е минимална преднина от 2% пред ИТН - 18.2%.

Анализът откроява няколко интересни тенденции зад процентите на двете партии, които се борят за първото място. След обявяването на санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период.

Доскорошните управляващи губят позиции, освен в София, вече и в областните градове. Твърдите им симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не  отиде до урните.

Отсъствието на ИТН от медиите и публичните дебати, особено в период, в който имаше засилен интерес към открити дискусии, не му позволява да разшири значително позициите спрямо тези от 4-ти април (ръстът е с около 1%). Сближаването с ГЕРБ се дължи основно на отлив от него, отколкото на пробив на ИТН. Неяснотата относно електоралната подкрепа сe увеличава от противоречивите сигнали за бъдещето на силната фигура в ИТН – Слави Трифонов. Екзит половете показаха, че около 20% от избирателите на ИТН са взели решение да гласуват за тази партия в последните дни преди вота. Такава мобилизация не може да се изключи и сега, но разколебаването в началото на кампанията, особено сред онези, които следят по-отблизо политическия живот, допринася за потенциална летливост на този вот и възможна преориентация към други протестни партии.

На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%. За момента, дори и в новия си формат, тя не успява да увеличи резултата си от изборите на 4-ти април, поради два възпиращи фактора: от една страна, демотивиране на част от избирателите от вътрешно-партийните отношения, от друга - радикализирането на лявото и нарастващата нагласа да се гласува за крайно леви партии, вместо за пъстра палитра от течения вътре в една коалиция. Възможно е обаче в рамките на кампанията БСП да наложи по-убедително избраната формула за участие в изборите, а процесът на легитимирането й  посредством служебното правителство като част от партиите „антистатуквото“, да съдейства за привличане на колебаещи се избиратели от други партии.

„Демократична България“ затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. Обратно на ГЕРБ, след санкциите на САЩ и заявената от тях подкрепа за решителни антикорупционни политики, тя консолидира допълнителна подкрепа. Разширява влиянието си в областните центрове и особено – сред хората с по-високо образование.

В началото на кампанията ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. Обичайно Движението засилва позициите си в края на кампанията и особено – при вота от чужбина, каквито заявки бяха дадени и сега. Предвид цялостното разместване на икономико-политическите пластове, не е ясно дали ДПС ще успее да ги реализира, или, както и на 4-ти април, ще събере относително по-малко гласове от чужбина. Ако успее обаче, е възможно да възникне много интересна ситуация на свръх конкуренция, поради сближаване в позициите на третия, четвъртия и петия (БСП, ДБ и ДПС) сигурен участник в следващия парламент.

„Изправи се! Мутри вън!“ събира 5.3% подкрепа. До голяма степен неговите избирателите са със сходен профил с тези на Слави Трифонов – радикално-емоционални и силно мобилни, поради което е възможно преливане между тях самите, или към други антисистемни партии. По-голямата мобилност на вота за тази формация определя и по-високите амплитуди, около които тя може да се движи.

Националистическите, както и радикалните антисистемни партии, остават към момента под 4%-та бариера. Обединението на ВМРО, НФСБ и Воля събира 3.4%. Възраждане – 2.8%, Левия съюз на Жан Виденов – 1.8%, Българско лято на В.Божков – 1.1%. Всички тези формации взаимно си „крадат“ вот, но в зависимост от градуса на политическо напрежение и степента на поляризация, те са в състояние дори да отнемат избиратели от БСП, или от протестните партии.

Към момента изолацията и атаките срещу ГЕРБ водят до спад, но не и до срив в подкрепата му. С висока степен на вероятност партиите на протеста ще бъдат в по-добри позиции в следващия парламент. При определени обстоятелства е възможно и по-силно сближаване на позициите между тях.

Очакванията на мнозинството от българите са следващия парламент да излъчи правителство. Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните (33.1% : 23.0%), мнозинството имат противоречиво мнение  (43.9%) за него. Което също мотивира нагласите да се излъчи редовно правителство с действащ парламент.

*******
Настоящото изследване е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.


225
Още от Общество
"Заедно с теб" : Притискаха ни да се трансплантират деца в Правителствена болница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
санкциите по закона Магнитски касаят само виновните лица и свързаните с тях фирми в САЩ. Служебното правителство използва закона на принципа "казаха им да пръ.днат, а те се наакаха" и устроиха лов на вещици. В.Божков е потърпевш, но той ще си използва правата и ще натопи БиБи и Каскета - първият като адресат на подкупа, вторият - като замълчал си за скандалите с нощното шкафче във вилата - Бояна и по скандала с 60 млн. принудителен рушвет за ББ и Вл.Г.
194
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека се разберем кои българи са нормални: тези ,които гласуват за сценаристите от Учин дол ли? Бих ви призовал да гласуваме за ДБ, а лаладжиите на Слави да си търсят електорат! Ега ти наглите екземпляри, ега ти рекетьорите! Оставете ги да правят каквото могат: скечовете, песните със зурните и гайдите и "танците" от 15-17 век! Те ще ни правят на маймуни, простите му чалгари!
193
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом придворната Социологическа агенция дава 20%, значи нещата са много зле за герберите.. под 15% гаранция!!! След звучния шамар, който се очаква да им зашлевят нормалните българи, няма да се учудя, ако са четвърти! :) Но каквото и да са - приключиха! Време е да си върнем държавата!
192
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Йоцо Амстердам е на свобода вече ...
191
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поне с 3-4% води ... ИТН.Помним последните поръчкови проучвания....
190
0
 
5
 
! Отговори
Има такъв цирк преди 1 седмица
Глупости, с новия изборен кодекс и манипулирани машини ДПС взима 30% от раз. Дългия чалгар се погрижи за тая работа, прибра си заплатата за депутат без да е стъпил един ден в парламента.
189
2
 
2
 
! Отговори
Такъв онакъв народ преди 1 седмица
Хайде всички на концерта на орлов мост -ще се съберем 2 милиона поне , чалгата ще тепа яко ,кючеци на воля без край, ще има кебапчета , кюфтета , ще се проведе конкурс за най-дълъг език , като първото място е запазено , ДПС за благодарност ще докарат 2 тира с пишмание , кюнефе и боза . Не изпускайте келепира !!!!
188
3
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 седмица
Идват избори дядо Бойко ще вади от чекмеджетата и за нас ще има радост.
187
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГерП няма да съ първи на избори никога повече!
186
7
 
4
 
! Отговори
Тръмп преди 1 седмица
Само ГЕРБ.
185
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Герб води само в болните гербаджийски мозъци
184
2
 
3
 
! Отговори
Варадеров преди 1 седмица
Мен що ме няма в проучването?
183
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 185Ми то от ГЕРБ все едно става нещо...освен за кражби и злоупотреби.
182
3
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 1 седмица
До Анонимен ха ха ха.......
181
17
 
20
 
! Отговори
Истукан преди 1 седмица
Нека да води ГЕРБ. Да не би да искате да води ИТН? От тях нищо не става.
180
5
 
11
 
! Отговори
Гуфу преди 1 седмица
До НетНе бе човек. Предизборната кампания почва в Понеделник. А служебния кабинет прави това, в което обвиняваха Борисов, че ползва поста за предизборна агитация. Разликата е обаче, че на него това му беше работата и за това е избран а тези са назначени да организират изборите и нищо друго.
179
7
 
15
 
! Отговори
до Тикволандия преди 1 седмица
Калинките?Слави е баш, най-калинката!С фалшивата диплома, купена като се подиграваше с напълно беззащитни хора!
178
10
 
12
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 седмица
До Анонимен 181: Това са си твои спекулации, а истината е, че хората вече не искат Бойко и ГЕРБ. Но те се бяха срастнали с държавата и така печелеха избори. Сега временното правителство разчиства калинките и резултата от новите избори може да е доста по-различен..
177
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Измамихме тъпия народ ако пак влезнат изобщо в парламента означава едно , народа е наистина безкрайно т ъ п . Тези изобщо немогат да управляват , върнаха мандата , направиха едно голямо нищо. Нагли и арогантни са , пълни въздухари. А Слави , него изобщо няма да го коментирам, придворен шут.
176
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Време за промянаОт целият ЕС само една страна- България е задължително само машинно,в Белгия може да избираш. Стига си лъгал цър в ул.