Кирил Петков: Изцяло променяме два проекта по Плана за възстановяване

Вкарва и ЕИБ като гарант за избягване на злоупотреби
28 юни 2021 16:30, Анисия Иванова
107

"Изцяло преработваме два проекта в Националния план за възстановяване и устойчивост, който предстои да предадем в ЕК. Правим ги абсолютно наново. Използваме тезите, но променяме начина, по който се изразходват средствата," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR министърът на икономиката Кирил Петков.

1.7 млрд. лв. от 12-те млрд. лв. в Плана са по проекти на Министерство на икономиката. По-рано вицепремиерът Пеканов заяви в предаването "Брюксел 1", че стремежът е до края на мандата на служебното правителство Планът да бъде предаден в ЕК.

"В Плана имаше проекти във всяко едно от министерствата. В Министреството на икономиката бяха проекти съответно за 900 милиона и 400 милиона лв. Единият - за модернизация на бизнеса, а другият -  за индустриални зони. Това не е достатъчно за частния сектор, затова поисках увеличение от 900 милиона на милиард и двеста до милиард и четиристотин лв. Сумата ще е милиард и двеста, защото всяко министерство в момента иска повече," обясни Петков в разговор с водещата Милена Милотивова.

"Какво точно променяме? Ето, сега ще ви кажа пример за индустриалните зони. Заварих 4 възможни индустриални зони, които по някакъв вълшебен начин някой от министерството решава къде да бъдат - зона 1, зона 2, зона 3, зона 4 и – наливат се едни пари за инфраструктура и се казва на инвеститорите: елате, имаме нови зони. Това за мене е абсолютно нереалистичен подход за привличане на чужди инвестиции. В моята кариера съм работил за една 6 милиардна компания, която инвестираше на 4 континента. Аз лично съм участвал в решението поне 50 фабрики да си изберат къде да бъдат построени," казва Петков.

"Там се прави по съвсем различен начин. Последното нещо, което се гледа, е кой парк ни предоставя коя държава. Първо се гледа къде са ни клиентите, къде са ни доставчиците, какви са транспортните разходи и каква е добавената стойност за определена локация, какъв е човешкият ресурс. На базата на тези сравнително сложни модели, и аз съм бил участник в тези модели, избираме коя локация да бъде най-добрата. Тази локация не може да бъде избрана от правителството по правилен начин, защото правителството може да е построило на някаква поляна някъде. Но на инвеститора му трябва съвсем друг набор от ресурси," обясни министър Петков.

"Начинът, по който го правим е чисто иновативен. Взимаме ги тези 400 милиона и ги даваме на Европейската инвестиционна банка, но под общ комитет с Министерството на икономиката, така че си запазваме суверенитета, но едновременно с това вкарваме и чужд партньор, който да следи да няма злоупотреби, защото това с язовирите го видяхме. Така че те трябва да кажат: да, това е логично. В момента щом отидат там средствата първо гарантираме, че тези средства няма да бъдат изгубени от Плана, защото примерно не са били похарчени. Те са вече реално в употреба. След това всяка една фирма като тази, за която говорих, която има идея да инвестира примерно 100 милиона или 200 милиона във фабрика, заедно с най-конкурентните общини, които те са си харесали, след като са сертифицирани клас А, могат да отидат към Европейската инвестиционна банка и да кажат: „Ние искаме да отворим индустриален парк до Стара Загора например". На базата на това ще се направи индустриална зона с първия вече готов клиент, но тази зона не може да обслужва само едни клиент. Тя трябва да даде икономическо развитие на целия район, затова този един инвеститор ще има не повече от 10% от цялата зона. И като теглите чертата, какво се случва? Отваряме зони там, където има истинско търсене от истински компании. На база на тях отваряме възможност и други компании да се присъединят. Аз много вярвам в клъстерния подход: когато имате един голям производител, най-вероятно техният клиент или техният доставчик иска да бъде близо до тях. Така че не е някой от министерството да решава както по време на комунизма, съжалявам, но като планова икономика – тази, тази и тази локация ще бъде развита. Не, ние слушаме къде големите инвеститори имат интерес и подкрепяме инфраструктурата за тях. И което е по-интересно: ЕИБ ще допринесе собствен ресурс плюс грантовите пари, както казах трябва да се умножават парите, така че да може да се инвестира частен капитал, заедно с държавната помощ за инфраструктурата, така че да развиваме индустриалните паркове, там където хората, които разбират, искат да бъдат," обясни Петков.

Министърът съобщи също, че започва проверка в Българската агенция по експортно застраховане по модел на проверката в ББР. "Наехме нов одитен комитет, защото има две неща, които не ми харесват. Едното е, че има експозиции, които са били по-големи - от рода на 20 - 30 млн. Другото е, че е имало гаранция на "difault risk" или на риска от фалит върху финансов инструмент. С други думи, тази агенция е застраховала риска да не си върнете заема, но това не е целта ѝ," обясни Петков.

По повод предположенията, че министър Петков ще бъде поканен за участие и в следващото правителство, той отговори така: "До този момент не съм говорил по никакъв начин, с никого за нищо следващо, защото толкова много работа имаме в сегашното правителство, а и всеки ден ми е толкова важен, че да влизам в някакви такива теми в момента за мен е нецелесъобразно използване на времето."
 


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 35: Това ви е нивото ,чакате някой да ви каже.За това , че Гърция е получила пари писа цялата западна преса,бе приятел.Огладнелите радевки налазиха държавата и това ви го пробутват като голяма промяна.Досега само празни приказки,плюене голи обещания за светло бъдеще.Честото!
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато радевките умуват ,Гърция ,а и други страни вече получиха парите.От радевките досега само приказки и голи обещания.
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
88 Я пак, руснаците дадоха жертви, пожертваха и други народи, за да завладеят проливите, не да спасяват българите. Къде бяха 500 години, избраха времето, когато Османската империя бе"болния човек на Европа" и разчитайки на логистичната помощ на българите, се втурнаха, да завладяват нови земи. Това Русия прави, от самото си създаване, анексира чужди земи, всява раздор сред народите, заради имперските си интереси.
91
0
 
5
 
! Отговори
Миро преди 1 месец
Киро усещането пак се увеселителни в сладки мечти
90
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ще променяте, вие нищо не сте измислили. Искате да затворите летището и да правите индустриална зона. Това е идея на ГРОБ. Ти си същия ГРОБар май... под прикритие.Този министър не спря да прави глупости.
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Милена Гилотинова няма ли да покаже пак някоя глава , отрязана в ефир ?! Или този път е символично ?
88
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам какви капацитети пишат в коментарите ме хваща яд, че руснаците дадоха 200 хиляди жертви за това племе...
87
1
 
6
 
! Отговори
izh преди 1 месец
Слугите на комуномутричките управляващи сайта " Е, не ви харесват коментарите, ли? Не всичко е пари на този свят
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бизнеса е най маловажното нещо в системата. Най важно е потреблението. А що се отнася за хотелите дали ще е на Иван или на Петкан няма значение. Държавата не трябва да се бърка щото така няма да останат само най добрите на пазара.
85
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква Канада ,какъв САЩ кога този плу,жек е работил истински някъде?
84
3
 
10
 
! Отговори
Лажец Мажев преди 1 месец
Тоя дето не е и завършил Харвард за какъв се мисли,ние го знаем че е Юлий Гай ама ...аре бегай още 12 дни
83
6
 
14
 
! Отговори
висок преди 1 месец
Тоя Харвард е много ***! Ба си лакърдиите. пълен въздух.....Едно време партийните секретари приказваха по-реални неща!
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдия Мария Вранеску от СГС, освен, че е отказала да впише новото ръководство на ББР, е блокирала два пъти и предложения нов УС на държавното дружество Автомагистрали. Пак тя е спряла и вписването на новото ръководство на Александровска болница. Може ли ръководството на СГС да обясни този феномен?
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименАми прочети му шаблоните празни приказки и ще разбереш
80
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредните празни приказки от киро язовиро Върви да точиш язовири бе цър вул
79
3
 
4
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Сравнявам това изявление с други от типа....ААА...торта ..Сахер.Или най новото.Построихме магистрали за половин милиард км.Сравнението е ужасяващо.
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 69. А ти не разбираш ли защо е неориентиран (за глупав не е). Защото си мисли, че може да прилага в държава като България сухи теоретични схеми, които е прилагал в САЩ или Канада. Ама, както се казва, нерде Ямбол, нерде Стамбул. Като юпитата на царя и той.
77
6
 
14
 
! Отговори
преди 1 месец
КЛОУН. Харвард е едно, България съвсем друго, ***.
76
6
 
2
 
! Отговори
герберски трол преди 1 месец
До 75. Най-тъппият коментар, както винаги. Хе-хе, и тук ли сме много и активни бе, църрвул миризлив? Ами съберете се вие повече и ни надпишете. Нали уж сте повече от нас, нали сте правите, айде. Ние обаче няма да спрем и ще ви късаме задниците от критики, некадърници смотани.
75
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Троловете на ГЕРБ пишат с малко закъснение но все пак са активни както винаги хахаха. Още не могат да проумеят че с ГЕРБ и П/К/П е СВЪРШЕНО. ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ