Протест пред ВСС, гледат искането за отстраняване на Гешев

Главният прокурор бил накърнил престижа на съдебната власт
Обновена: 22 юли 2021 10:02 | 22 юли 2021 10:00, Елка Василева
50

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

На свое заседание ВСС ще обсъди предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Пред сградата на ВСС се провежда протест.

Още по темата

От гражданско сдружение "Боец" влязоха в сградата на Висшия съдебен съвет, за да внесат своята подписка с искане за оставката на Гешев.

Обявиха, че подписката е събирана пред сградата на Съдебната палата в София по време на техните протестни действия.

Очаква се първа точка от дневния ред днес да бъде разглеждането на искането на правосъдния министър предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста, предаде БНТ.

За приемането на искането са необходими минимум 17 гласа.

Предложението е след доклад на вътрешния министър Бойко Рашков от 14 юли.

В него се посочва, че в качеството си на главен прокурор Гешев е допуснал нарушения, които накърняват престижа на съдебната власт.

Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар.

За да започне процедура по отстраняването на главния прокурор е необходимо мнозинство от не по-малко от 17 гласа сред висшит


50
Още от Политика
Влизаме в световна финансова криза, да се харчи повече
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
шимпанзе от ИТН преди 1 ден
До Тошко Африкански Къде ви е Бойко ----- баш чалгара му прави като вятъра :) Можеш да отидеш да му помагаш!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пияниците да си пият и да не се обаждат - те разбират от алкохол не от сьдебна система
47
0
 
3
 
! Отговори
карачанаков преди 3 дни
Гошко Боеца там ли е ,а дядо Йоло,а опикания поп Дионисий ? Абе нещо липсва не се виждат и чуват УБИТИТЕ от Системата.
46
2
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 дни
5 платени тулупа ще ми определят съдбините на съдебната система. Ама слаб беше Боко, мнооого слаб. Абе прати полицията да ги смаже от бой, както Лукашенко и джуджето убиец правят с протестиращите в държавите си, пък кажи, че са платени от Черепа, което си е истина и приключвай въпроса
45
0
 
8
 
! Отговори
Уууууу преди 3 дни
Хора, не виждате ли и не разбирате ли, че отново по старите изпитани начини ни премятат с комунистически каламбури. Божков, Гешев, Мая, Радев, "Пирогов", а всички си мълчат и траят за разтящите си ЦЕНИ и ИНФЛАЦИЯТА. Ще го усетите и разберете, но малко по късно и по трудния начин. Примери искате ли? Спомнете си Виденов и "великия" му финансов министър Румен Гечев, който още управлява и дава съвети.
44
1
 
8
 
! Отговори
Майора преди 3 дни
С какво морално право Гошо от "Боец" протестира срещу Гешев , след като е изключен за кражби и корупция?И защп не скача срещи спонсора си Божков и други олигарси , кито са подсъдими?
43
7
 
3
 
! Отговори
до ГЕРБ преди 3 дни
До кога вожда ви ще излага България пред света ?
42
4
 
3
 
! Отговори
''победите преди 3 дни
И какво станЪ , първите ГЕРБ , станаха последни , ама пак са победили !?Тошко Африкански в Парламента , а Бойко стана за ПАРЛАМА извън Парламента -мента - мента !
41
7
 
3
 
! Отговори
Тошко Африкански преди 3 дни
Къде ви е Бойко , нали е ''победител '' , или сътворява ноФ КОЛАЖ !
40
7
 
4
 
! Отговори
Даа! преди 3 дни
Да , ама не , Гешев няма необходимият ЦЕНЗ за тоя пост !А вие драскайте колко си искате !ПолитичеСко назначение от ГЕРБ !Защо политиката се настани и в СЪД. СИСТЕМА , КАКВО СА ТЕЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ КВОТИ ???
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Един да почне да работи и веднага искат да го разкарат. Ей това е червената олигархия. От 30 г все едно и също. А после питате, защо никой и нищо не работи? Защо можещи напускат държавата? Ей за това! Защото започнат ли да работят както се изисква от тях, веднага ги уволняват. Нека всеки работещ с ума си човек да го осъзнае и да си помисли сериозно дали тук му е мястото и ако е навън, дали иска да се върни наистина.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Защо от "Боец" не се интересуват кога ще влязат в съда делата против Банев, Стайков и др., а действат като шпиц команда от 30-те години на 20-ти век. Не желаят да бъде закачан сенчестия бизнес на бившите комунистически дейци.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Стъки, къде си?
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Останаха още малко от парите на Божков. При Мая. А тя разпределя порциите на протестиращите.
35
2
 
12
 
! Отговори
Някой преди 3 дни
Почнат ли червени нещастници да говорят от името на "народа", значи си търсят саморазправа ,че са им потърсили сметка за извършените престъпления! Друго си е ,като бившия главен с прякора "Китката", който така и не разбрахме кога му изтече мандат!
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тъмни субекти с десетки висящи дела се разхождат на свобода без изобщо да им дреме. пак ли Гешев в виновен за тези безобразия?
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Тотален провал на знакови дела" Но нали присъдите се постановяват от българския съд? Защо никой не търси отговорност от съда затова, че пуска на свобода доказани престъпници?
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Падне ли Гешев излизам с плакат пред американското посолство с въпроса: Срещу какво ни продадохте на Путин, г-н Байдън? Кажете колко струва България?
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
След задържани олигарси които малко или много са виновни примерно за състоянието на черноморието и много неща за които сте слепи, имиджа на прокуратурата беше издигнат до невиждани висоти, до сега това не се беше случвало, за жалост първото нещо ако те свалят ще е да се спрат тези проверки и ще си останем тъмен балкански субект.
30
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пълна подкрепа за Гешев. Мачкай олигарсите и техните слуги. Мачкай руските агенти.