Всичко е фалшива игра, избори ще има, смята Кольо Колев

ИТН цели въвеждането на мажоритарен вот, смята Христо Анастасов
197

До края на дена от "Има такъв народ" (ИТН) трябва да върнат на президента проучвателния мандат за съставяне на правителство. От партията на Слави Трифонов заявиха, че отказват всякакви споразумения, като подчертаха, че за тях по-важни са тежката дума и моралът.

"От ИТН направиха всичко възможно, за да бъде несигурна подкрепата. Няма такова съставяне на правителство. Екипът на шоуто е излязъл от шоуто, но шоуто не е излязло от тях. Отказът за всякакви споразумения е безпрецедентен, когато нямаш пълно мнозинство. Отказът за ангажиране с конкретни политики прави невъзможна подкрепа от "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ). Не мисля, че при такива условия е възможна дори подкрепата на БСП. ДПС би могло да играе хазартен вот, защото в мажоритарно избран парламент би бил трета сила", заяви политологът Христо Анастасов пред Bulgaria ON AIR.

"Всичко това е фалшива игра. Всъщност, няма такава дилема. Избори ще има. Няма значение дали ще се състави правителство, избори ще има. Едно от първите неща, които ИТН ще направят, е да лансират идеята за мажоритарни избори. Нещо, което веднага ще торпилира надеждите за всякаква подкрепа. Ще ги подкрепи ГЕРБ и ще имат 128 депутати", коментира социологът Кольо Колев в "България сутрин".

Още по темата
Анастасов подчерта, че никога не е имало съюз на протестните партии.

"Колегата е прав за мажоритарните избори. Вероятно това е схемата на Слави. Изкушението на ГЕРБ да подкрепи такова нещо е много голямо. Това означава, че тръгваш да рушиш всичко изградено през цялата парламентарна система. Мажоритарните избори събарят Конституцията", настоя политологът.

Кольо Колев каза още, че БСП се намира в тежък нокдаун и се опитва да се хване за някого. По думите му изглежда безумно лявата партия да твърди, че 90% от нейната лява линия съвпада с тази на ИТН, която видимо била ултрадясна.

"От страна на ДБ и ИБГНИ картината е ясна - има възможност да се състави правителство, но ако не се състави, те ще носят съответната отговорност, както ги заплашва Слави Трифонов. Възможно е правителството да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Ще бъде самоубийствено: Няма да ви кажем какво ще правим, ще ви кажем, ама няма да разписваме. Има един единствен ход - мажоритарните избори. Защо не се подписва споразумение? Защото искат да правят нещо друго, което не искат да разпишат", заяви Колев.

Анастасов е на мнение, че сривът на ГЕРБ, който продължавал, и несигурността на БСП и ДПС, правят така, че този сценарий е възможност.

"Все по-малко вероятно е ДБ и ИБГНИ да подкрепят какъвто и да е вариант на движението, което вади двама-трима премиери за 2 седмици, бяга от основни приоритети, които уж бяха приели, и влиза в популистко говорене. Това беше загубено от сценаристите на Слави", смята той.

Двамата се обединиха около мнението, че президентът Румен Радев има интерес да има правителство, но да не е неговото служебно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Това което в момента виждате в Парламента е представителна извадка на матрЯла по нашите географски ширини, а тези които в този парламент са 1-ва политическа сила макар и с 0,5% отчетени с машините на Мадуро, показват цялата разруха и несъстоятелност на държавата ни в лицето на едно ново поколение отрасло с чалга халтурата на Славунчо във времената на Прехода от който сега наследихме "новите лица" на Маямите, Татяните, бойкикевците и гномовете им, както и препраните лица на тези от Столетницата
56
2
 
0
 
! Отговори
обикновен наблюдатал преди 2 години
К. Колев и да не ни каже ние го знаеме.
55
4
 
9
 
! Отговори
гостенка-1 преди 2 години
Борисов не се крие, Борисов води политика, дори международна. По нищо не си приличат с Дългия. Борисов е класи над Дългия.
54
0
 
4
 
! Отговори
Бъцо Бъцов преди 2 години
Гласувайте, овчици, гласувайте....
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трифонов иска да е в парламента заради субсидиите,но не желае да е премиер,не желае след няколко месеца да бъде оплют и без шоу!
52
3
 
8
 
! Отговори
гостенка-1 преди 2 години
Дългия и Тиквата си приличали!!!! ха-ха!!! Не ме интересува манталитета им! Интересува ме каква работа вършат! Дългия седи на дивана и се крие като мишка от медии и журналисти, няма никаква политическа програма, няма никакъв предишен политически пост!Борисов тръгна постепенно нагоре, натрупа опит до премиерския стол. Беше в структурите на МВР, беше кмет на София. 8 години школовка! Борисовв обича да се среща с хората, да му разказват очи в очи нещата, ходи на място да види какво и как се случва
51
3
 
5
 
! Отговори
КАБИНЕТА НА СЛАВИ... преди 2 години
...НЯМА АЛТЕРНАТИВА!РАДЕВ СЕ *** ТОТАЛНО --КРАЯТ МУ СЕ ВИДЯ!
50
1
 
5
 
! Отговори
999 преди 2 години
Танцът на итн е 2 напред, 3 назад. Познайте накъде всъщност вървим! Слагаъте шнорхелите че яко потъваме!!!!
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да,френския модел наложете с Президент и партия.Друг начин няма вече.Мажоритарните се оказаха безплодни решения.
48
3
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ ПАК СА ТУКА... преди 2 години
ФИГУРАНТА ОТ МНОГО ДАЛАВЕРИ ...СЕ "ИЗПУСНА" ..СЪЩО КАТО КОРНИ "У КОРИДОРИТЕ"...ХА,ХА,ХААААААА...НЕ ИЗБЕРАТ ЛИ ИТН В ЗАЛАТА НА НС...ПРЕВРЪЩАТ ГИ ВЪВ "ВРАГОВЕ" ...И ТАЙНИ СЪЮЗНИЦИ НА ГЕРБ!...ЧАЛГАРО ЩЕ ИМ ГО ВЪРНЕ ТЪПКАНО И ЩЕ ПРОВЕДЕ НАКРАЯ СВОЯ "МАЖОРИТАРЕН ВОТ" ---ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ, ЗАЩОТО ТОВА Е ВСЪЩНОСТ ГЛАВНАТА ИМ ЦЕЛ!
47
1
 
11
 
! Отговори
Ау преди 2 години
До Анонимен - 55ти сигурно не си си изпил хапченцата, човече, ГЕРБ са втори от изборите насам. Това, че някои си затварят очите за тази истина, този факт, само им носи негативи. Всички виждаме колко позорно се лутат на Славуца пешките! Всички виждат как се разиграва останалото малцинство! Ако едната част са за Слави, то другата част от цялото са зад ГЕРБ.
46
0
 
10
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
А ти какво чакаше от суверен състоящ се главно от мутри и мутреси.Кучето е заровено още в соца.Кои бяха толерирани там и кой направи прехода-борците.Няма оправяне.Това е състоянието на нещата.Просто има такъв народ.Точка.
45
1
 
6
 
! Отговори
даааааа преди 2 години
Партиите на промяната са партии на ПОДМЯНАТА -правителство ще има с мандата на БСП -ура другаре ,освен АКО ГЕРБ и ДПС не искат подмяна трява да подкрепят Славчо ,а после ще видим ...
44
1
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
И какво ще променят нови избори ?
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече няма ли конституция? Тоя Радев прави каквото си иска.Сугурно ще направи изборите на 1 ноември да закръгли гафовете в голям шлем от тях.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избори се правят когато можеш да избираш. А при нас е хвани единия,удри другия.Буци,Славуци,Корнуци-все тая...
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия слепи ли са? Невиждат ли , че изборите вече надничат зад ъгъла?Славуна да си стяга Хамъра обратно към селото си. Провали се
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави бил болен от МС...Не беше момента да участва в избори
39
7
 
27
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Простите и мързеливите българи избраха Тошетата и Славунчетата и не им пука изобщо какво ще стане. Да му мислят образованите и работещите българи и тия дето не гласуват. Негласуващите са най, ама най-виновни за победата на простолюдието.
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая да не сеокаже да хранят с безплатни кухни 80% от населението....хахаха :) Нема лошо, ама ИТН са ид иоти, ще поясня защо :) Славчо е ясно че стана шоумен с подкрепата на Илия Павлов, само че после печелеше пари от концертите му и бТВ, сега рискува да няма почти никаква аудитория, просто толкова му е акъла :))) Да те намрази народа е позле отколкото някой да те набие, нема прошка :)