Всичко е фалшива игра, избори ще има, смята Кольо Колев

ИТН цели въвеждането на мажоритарен вот, смята Христо Анастасов
197

До края на дена от "Има такъв народ" (ИТН) трябва да върнат на президента проучвателния мандат за съставяне на правителство. От партията на Слави Трифонов заявиха, че отказват всякакви споразумения, като подчертаха, че за тях по-важни са тежката дума и моралът.

"От ИТН направиха всичко възможно, за да бъде несигурна подкрепата. Няма такова съставяне на правителство. Екипът на шоуто е излязъл от шоуто, но шоуто не е излязло от тях. Отказът за всякакви споразумения е безпрецедентен, когато нямаш пълно мнозинство. Отказът за ангажиране с конкретни политики прави невъзможна подкрепа от "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ). Не мисля, че при такива условия е възможна дори подкрепата на БСП. ДПС би могло да играе хазартен вот, защото в мажоритарно избран парламент би бил трета сила", заяви политологът Христо Анастасов пред Bulgaria ON AIR.

"Всичко това е фалшива игра. Всъщност, няма такава дилема. Избори ще има. Няма значение дали ще се състави правителство, избори ще има. Едно от първите неща, които ИТН ще направят, е да лансират идеята за мажоритарни избори. Нещо, което веднага ще торпилира надеждите за всякаква подкрепа. Ще ги подкрепи ГЕРБ и ще имат 128 депутати", коментира социологът Кольо Колев в "България сутрин".

Още по темата
Анастасов подчерта, че никога не е имало съюз на протестните партии.

"Колегата е прав за мажоритарните избори. Вероятно това е схемата на Слави. Изкушението на ГЕРБ да подкрепи такова нещо е много голямо. Това означава, че тръгваш да рушиш всичко изградено през цялата парламентарна система. Мажоритарните избори събарят Конституцията", настоя политологът.

Кольо Колев каза още, че БСП се намира в тежък нокдаун и се опитва да се хване за някого. По думите му изглежда безумно лявата партия да твърди, че 90% от нейната лява линия съвпада с тази на ИТН, която видимо била ултрадясна.

"От страна на ДБ и ИБГНИ картината е ясна - има възможност да се състави правителство, но ако не се състави, те ще носят съответната отговорност, както ги заплашва Слави Трифонов. Възможно е правителството да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Ще бъде самоубийствено: Няма да ви кажем какво ще правим, ще ви кажем, ама няма да разписваме. Има един единствен ход - мажоритарните избори. Защо не се подписва споразумение? Защото искат да правят нещо друго, което не искат да разпишат", заяви Колев.

Анастасов е на мнение, че сривът на ГЕРБ, който продължавал, и несигурността на БСП и ДПС, правят така, че този сценарий е възможност.

"Все по-малко вероятно е ДБ и ИБГНИ да подкрепят какъвто и да е вариант на движението, което вади двама-трима премиери за 2 седмици, бяга от основни приоритети, които уж бяха приели, и влиза в популистко говорене. Това беше загубено от сценаристите на Слави", смята той.

Двамата се обединиха около мнението, че президентът Румен Радев има интерес да има правителство, но да не е неговото служебно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте по същия начин и им глейте сеира...
16
19
 
3
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Избори и президентска република.
15
5
 
2
 
! Отговори
Кражби от службите преди 2 години
Престъпници от Перник са откраднали досиета на Български граждани от ДАНС, масово се гаврят и дори убиват жертвите, институциите нехаят!Доколто е известно това са Юлиян Г.,замесени са имената на Румен Пашата, Киро Японеца, Дончо58годишен- бивш служител антитероризъм и др!
14
1
 
9
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Не изцяло мажоритарна, а СМЕСЕНА СИСТЕМА ЗА ИЗБОРИТЕ ТРЯБВА ДА ИМА. НО СЛАВЧО НЯМА ДА ГО НАПРАВИ. СЕГА НЕ МУ Е ИЗГОДНО. ТРЯБВА САМО ДА ПРЕПИСВАТ ОТ УНГАРИЯ. АМА И ТОВА НЕ МОГАТ. И НЕ ИСКАТ.
13
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН може да направи правителство само с ГЕРБ. Явно Славчо е разработен от Боко, за да канализира и открадне протестния вот, а после да го подмени и да върне управлението на ГЕРБ. Просто човешкият матерял на чалгарите е отчайващо гнил.
12
7
 
22
 
! Отговори
Чиновник преди 2 години
Простолюдието, здраво оплескахте нещата. Избрахте си да ви управляват най-долните и некадърни мутри и сега ще им сърбате попарата.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докога ще ни занимават с тоя цирк наречен парламент и народни паляци, една година харчат от парите ни за се дърлят у парламента. закривай и на кофите за смет
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията е win-win. Даже win-win-win-win-win. На първо място пичели народът, когото няма да затварят като го ***.
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червен Кольо и прочие мимикрия на чарвенките се напъват за поредните "избори", белким Курнето се класира по-хубавичко. Имаме си две партии - ГЕРБ и комунисти, има ли значение кой от комунистите ще си изберем? На мен най си ми допада Курнето, щото вече доста се понаяде и може да остави нещо и за нас, иначе зависим от "интелектуалци" като Пинокио Сор...ос Костов и Маймун Седем-осмицов.
8
3
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Освен фалшива игра има и "Фалшив герой". Много хубава песен на Тодор Колев :)))
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Отказът за всякакви споразумения е безпрецедентен, когато нямаш пълно мнозинство." Така е. Което значи, че или тези от партията на Слави нямат грам мозък и не могат да мислят, или играят по някакъв неизвестен за нас предварително написан сценарий. Подозирам второто. Всъщност, от самото начало го подозирах!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До х - да се отворят безплатни кухни за бедните пенсионери, защо да се дават тия пари за избори.
5
5
 
12
 
! Отговори
демократ преди 2 години
До: х Викаш, другарят Лукашенко ги е спестил тия пари? С тях обаче е построил концлагери - за несъгласните с него. Не се надявай на линейки!!!
4
3
 
12
 
! Отговори
Шоу преди 2 години
"изглежда безумно лявата партия БСП да казва, че 90% от нейната линия съпвада с тази на ИТН, която видно е ултра дясна партия" Амиииииии, колко безумно да е. Кооокалаааа, коооокаааааалаааааааа.
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната криза с безпрецедентни мащаби залива западния свят. Капитализмът рухна пред очите ни. В този смисъл в жалката държавичка България която е изцяло зависима от Запада никой не иска да управлява, най-малко ГЕРБ, каквото и да говорят за тях най-изгодно е да са в опозиция.
2
19
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ГЕРБ СА КОМУНИСТИ!
1
10
 
18
 
! Отговори
Бай Ф преди 2 години
За съжаление, мисля че е прав. И с тези нови избори, вместо да се решават проблемите, които не са малко, ще се харчат нашите пари. И това докато бай Славун не спечели пълно мнозинство от гастербайтерите берачи на ягоди. За съжаление моделът на ГЕРБ се вижда и тук.