Сега вече имало шансове за довършване на проекта "Белене"

Коалицията се е съгласила минималната работна заплата да стартира от 700 лв.
78
Сега вече имало шансове за довършване на проекта "Белене"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Радваме, че преди изборите и по време на предизборната кампания нашите колеги от „Продължаваме промяната“ продължиха и извадиха нови детайли за теми, които ние бяхме извели в парламента – за магистралите, за ББР, за хазарта и други теми на яростна и нечувана за европейските ширини корупция. Това заяви по БНТ депутатът от БСП Румен Гечев.

Така че най-важната задача на новата коалиция е наистина да смени модела и България да тръгне по един нов европейски път, заяви той.  

„Като гражданин адмирирам, че основната задача на правителството е нулева корупция. За България това е въпрос на живот и смърт, защото са достигнати нечувани нива на корупция“, каза още Гечев.

Според него успехът на новото правителство зависи от това как четирите партии ще се сработят в парламента и в правителството. „Когато има национална цел, когато нашите играчи са обединени, те имат шанс за успехи. И обратно, ако се продължи с раздорите или ако се поддаде коалицията на външен натиск и всяване на изкуствено различие, тогава ще има и проблеми“, коментира той.

Депутатът посочи, че в коалиционния текст е записано, че България запазва ядрената си енергетика и предстои външна оценка къде ядрените мощности да бъдат построени – дали да се завърши „Белене“ или да се разшири площадката на „Козлодуй“.

„Ние ще продължим да настояваме и сме сигурни, че този международен одит ще потвърди правилността на нашето решение. ЕС потвърди, че ядрената енергетика и природният газ влизат в Зелената сделка – нещо, което БСП защитава от над 10 години. Така че имаме всички шансове и ще направим всичко възможно да довършим проекта „Белене“, каза още той.

Гечев изтъкна, че коалицията се е съгласила с БСП минималната работна заплата да стартира от 700 лв. и да продължава да расте през следващите години, а в областта на образованието - да има един или два учебника и да се направи пълен преглед на съдържанието им.

„БСП има много ясна позиция по еврото и сме много доволни, че в споразумението остана това, за което настоявахме – една година преди датата на влизане на България в Еврозоната БНБ и Министерството на финансите да представят конкретен и задълбочен икономически анализ какви ще бъдат ефектите върху отделните сектори на икономиката, върху износа и вноса, върху доходите и спестяванията на хората. България ще се присъедини към Еврозоната само ако преминаването към еврото стане действащия фиксиран курс – да няма промяна в смяната на лева към еврото и да няма опасност за спестяванията на гражданите“, заяви Гечев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: БСПБелене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
13
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Сега се разбра защо им била Нинова! Обещала им е Белене с изтеглените заеми.
19
4
 
6
 
! Отговори
АЕЦ или газ? преди 2 години
Доскоро се тиражираше идеята да се заменят въглищата в ТЕЦ-овете с природен газ - по екологично гориво, с по-малко въглеродни емисии. Но ако така ще расте цената на газта, май и това не е решение. А ТЕЦ-овете у нас дават 40% от производството на електроенергия. Ако бяхме построили АЕЦ Белене можехме и да ги спрем. А сега след 2038г. какво правим?
18
5
 
14
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
При толкова много продажници сред нашите политици нямаше как да бъде построена АЕЦ. Достатъчно беше на времето Хилари Клинтън да се отбие за малко в България и строителството на АЕЦ Белене беше спряно. Зализаният хитрец Николай Младенов докладва, а Хилари написа "добра новина". И добре че беше Уикилийкс да изнесе в публичното пространство тази кореспонденция, иначе нямаше и да го научим това. ........ Сега вече има шанс. Да видим.
17
4
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
СЕГА КАТО СМЕНЯТ МОДЕЛА НА УПРАВЛЕНИЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СИ СМЕНЯМЕ ДРЕХИТЕ НАПРИМЕР С МАРКА АРМАНИ
16
3
 
9
 
! Отговори
Ааа, ясно! преди 2 години
Теглили са заемите за Белене! Толкоз да са прозрачни! Искахте комунизъм? Готово - с парите от ЕС.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, народа си ги харесва, иска да го водят истински комунисти.
14
4
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Само като прочетох, че Румен Гечев ще дава акъл и не издържах! Това ще е най-голямата гавра с държавата, ако подарят на "Империята на злото", частна АЕЦ! Да не говорим , че всички специалисти доказват, че 7 и 8 блок са далеч по евтини!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само приказват и обещават, уж се застъпват за нещо,ама реално само на думи за пред простите и бедни избиратели, те такива им трябват, задлъжнели и сломени духом, за да се подчиняват
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто спряха строежа на АЕЦ Белене, БСП са перманентно в тежко финансово състояние.
11
2
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ЗА БЕЛЕНЕ НЕЗНАМ ДАЛИ ЩЕ ГО ДОВЪРШАТ АМА НАРОДА СЪС СИГУРНОСТ
10
5
 
8
 
! Отговори
Заливът на прасетата преди 2 години
Много скоро, могат да пратят някои депутати и членове на ГЕРБ, да го довършват този проект с "доброволен" труд, като пробационна мярка.
9
10
 
6
 
! Отговори
родител преди 2 години
Много вярвам на тези млади хора ,защото са заредени с енергия , и ще гледат да наравят живота на българина по добър ,а не като крадеца и мошеника -боко!!
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
77 години комунистически експеримент с българския народ.
7
1
 
4
 
! Отговори
На брега се строи и преди 2 години
много се строи. Други сгради се ремонтират основно. Трети обикти са пре-препродадени и не може да им се хванат следите на далавераджиите. Ето това се строи колеги другари-господа!
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 Голям си мечтател, щом мислиш, че АЕЦ Белене може да бъде довършена. Нооо... мечтите са безплатни.
5
4
 
22
 
! Отговори
пфффф преди 2 години
Лелеееее...кой говори за нулева корупция?!?!?Професорът икономист фалирал 17 банки и направил долара 3000лв.Абе Гечев, ти кво разбираш под "довършим" Белене?Това значи ли че тоя път ще го бастисате както си трябва, че предния път като беше тройната коалиция не успяхте да го "довършите" както си трябва.Не ви стигна времето да разграбите всичко от площадката в Белене, хората ви изхвърлиха от управлението. Като гледам и сега на там отиват нещата.
4
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големия нож в гърба на ББ ще е довършването на АЕЦ "Белене" Освен това, Държавата може само да спечели от това, а и редовия българин - тоже!
3
3
 
14
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Абе Гечев и още имаш смелостта да говориш след като фалирахте три пъти държавата , изнесохте парите на хората , създадохте мутри и олигарси и направихте долара 3000 лв! И за министър сложихте уволнена за корупция в въщото министерство и за министри некомпетентни влючително и сикаджии но верни на Импексова ! И да ми говориш за корупция е цинично! А за Белене знаем кой взв 1 млн!
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ДОВЪРШЕН. НО БСП ЛЕСНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОВЪРШЕНА АКО ОПИТА.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така си е, борбата с вътрешния враг пак е на мода.Лъжите им се повтарят, щото на народа му харесват