Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната

Застрашени били и парите по Плана за възстановяване
16 дек 2021 09:18, Елка Василева
281
Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор". Това каза пред БНТ Иван Хиновкси, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Според него мораториумът върху цените на тока, парното и водата заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

Още по темата
"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай дори наказателна процедура", каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни Хиновски.

Той прогнозира и фалит на Топлофикация-София до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството ще повлече след себе и "Булгаргаз", твърди експертът.

Той е категоричен, че не трябва да има мораториум и поясни, че в системата има резерви, които могат да се използват.

"Това минава през няколко промени в закона за енергетиката. Фонд "Сигурност" в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят - АЕЦ "Козлудуй", НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ Марица-Изток, американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ", поясни Хиновски.

Според него, след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това може да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на "Има такъв народ" ще отправи тези и други предложения, допълни Хиновски.

"С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме я оставили на произвола на съдбата", каза още Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Татул"Не може да имаме атомна централа, да произвеждаме евтин ток и да плащаме някакви луди сметки." - при демокрацията всичко може.
194
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До До В./195"Друг щеше да скача от радост за изнесените за печалба повече количества, а аз, ти и 99% от народонаселението щяхме да изплащаме доживот, че и след това, нови мощности..." - така е при демокрацията и ЕС.
193
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Ха-ха"Вместо да се разследват причините за високите цени и това къде отиват баснословните печалби" - капитализмът е за да има печалби, а високите цени са защото има търсене извън БЪлгария. Ти комунист и антиевропеец ли си, че задаваш такива въпроси?
192
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Вместо да се разследват причините за високите цени и това къде отиват баснословните печалби, да се ограничи износа, се налага мораториум, който по-скоро ще прикрие истината и ще създаде проблеми.
191
0
 
6
 
! Отговори
5 преди 2 години
Е,как досега не я заплашваше!А нашето съществуване не е ли важно?Айдуци!
190
1
 
2
 
! Отговори
До В. преди 2 години
по-скоро "Тц" при така заложените правила и механизми. Друг щеше да скача от радост за изнесените за печалба повече количества, а аз, ти и 99% от народонаселението щяхме да изплащаме доживот, че и след това, нови мощности...
189
4
 
5
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ако имахме построена Белене щяхме да скачаме от радост за енергийния дефицит, който си спретна ЕС. АЕЦ щеше вече да е изпратен. Помните ли експертите, койлито казваха че не е нужна
188
0
 
4
 
! Отговори
333333 преди 2 години
Аз съм шокиран от цената на ТОКА.
187
2
 
13
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Искам да се провери и оповести свързани лица ли са с ерп тата и други ключови дружества лицата работещи в КЕВР. Да видим невинните овчички дали не са вълци в *** кожи. Моето мнение е, че всичките до един са за затвора. Като не им оттърва на дружествата да си ходят от дето са дошли. Не може да имаме атомна централа, да произвеждаме евтин ток и да плащаме някакви луди сметки. Бай Тошо ни даде енергийна независимост, а няколко продажника я дадоха в ръцете на чужди екплоататори.
186
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийната сигурност я ликвидира Меглена Кунева със закриването на блоковете в АЕЦ"Козлодуй", после доосмъртването й продължи с провала и на другите енергийни проекти. Сега вече ликвидират и българите, и унищожават природата чрез затлачените с вецове реки...
185
0
 
13
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 2 години
ХИНОВСКИ,НЕКА ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, Е ЧЕНГЕ ОТ ДС.БИВШАТА.КОМУНИСТИЧЕСКАТА...ЗА НЕГОВО СВЕДЕНИЕ СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА ПРЕМИНАВА ПРЕЗ СИГУРНОСТТА НА НАРОДА-НЕ МОЖЕ ДЪРЖАВАТА ДА Е СИГУРНА,А НАРОДЪТ НЕ!!! ТАКА ЧЕ,ПЛЕЩИ ДИВОТИИ И ДЕЗИНФОРМИРА!!!! НЕ МУ ДАВАЙТЕ ФОРУМ!!!!!
184
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този КЕВР да си ходи. И без това няма работа до март. За какво ще получават заплати?
183
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор..."=============== Неясен остава въпросА с тъй наречената "независимост" на регулатора. Без значение дали той е енергиен, съдебен или друг орган. Защото по Конституция изборът на членовете му като квоти минава през парламента, президенството и през съсловните организация, колкото за парлама. Иначе си е изцяло политпромоутиран. Тогава, къде остава прокламираната "независимост"? И защо всички са пас по дефолт?
182
0
 
12
 
! Отговори
До 204 ЕС изход преди 2 години
Фон Лайен е разследвана за милиони, съмнения корупция ваксини ЕС, съпругът й. Знаете кои марки се внасяха в Европа.Лайен не е избирана пряко от народите на Европа, а в една тъмна стаичка. Още по-страшна е ЕВРОГРУПАТА, също неизбирани от европейците, хинансовите акули. Затова Орбан каза: "ЕС не е този, за който навремето мечтаехме, ето защо не бързаме с еврото".И не вярвайте на високите рейтинги за Б-я, Гърция също имаше високи рейтинги, Варуфакис отказа да тегли нов заем, ТОЗИ БЕШЕ ПРОБЛЕМЪТ.
181
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Налагането на санкции не е демократично, а е диктатура. Има много форуми, където българските дипломати на държавна заплата трябва да започнат да говорят по въпроса, как някакви брюкселски чиновници се опитват да ни извиват ръцете. Кой постави тази фон дер Лайен на този пост? Тя е парашутист, не е избрана на избори. Защо българските дипломати мълчат като риби на международни форуми. Значи не са достатъчно квалифицирани.
180
0
 
21
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Заплашва ви, че няма да можете да си взимате десетките хиляди левове заплати и да си карате лъскавите лимузини, за сметка на народа. Престъпници долни!
179
0
 
11
 
! Отговори
Бум-Бум преди 2 години
Експерт,хайде омитай се.Ходи се пенсионирай .........
178
1
 
8
 
! Отговори
До 227 ЕС изход преди 2 години
Докато ЕС си бъркаше в носа, САЩ, Англия, и Китай инвестиции увеличаване с 21%, спасиха света. Половината пари за България сазаеми лихвите ще ги плащат внуците ни. Условието е да закрием до 2026 ТЕЦ123, както е обещал ГЕРБ, и да признаем Македония.Трябва да се съгласим и на Зелена Сделка. Ковид беше само малък тригер спомагащ кризата 2008 г. Зелената сделка са непосилни цени ТОК и подяряване то на Козлодуй. Има и расова и ЛГБТ търпимост в ПРИЛОЖЕНИЯ ЕС. Влизаме в страшна игра с "ПланВЪЗ" и ЕВРО
177
1
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Тия хининчета дето ни пробутва г-н Хининовски не са от вчера.Според мен той не е никакъв експерт -може и да има познания в енергетиката ,но ги използва изключително за лобистки и лични користни цели.Задънената улица ,в която се намире нашата енергетика се дължи на точно такива като него!
176
0
 
6
 
! Отговори
До 227 Изход ЕС преди 2 години
След излизането на БРИТАНИя, ЕС загуби сериозен вложител членски внос. Б-я плаща около един милиард годишно членски. НАТО също иска увеличаване вноска 2% от БВП. БВП на Българияя годишно е 120 милиарда. ЕС дава общо 750 милиарда ЕВРО, на всички членки ЕС за справяне с криза План Възстановяване, като 50% от сумата са ЗАЕМИ-Б-я плаща лихви. ЕС банкерите ПЕЧЕЛЯТ, основно ГЕРМАНИЯ. С МНОГО ТЕЖКИ ЗА БГ условия.Кризата от 2008 продължава, А-я и САЩ ФЕД спасиха света печатане пари, и Китай 21% инвести