Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за украинците

Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, каза Кулеба
20 апр 2022 10:35, Александър Попов
183
Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за украинците
Снимка: БГНЕС

"Вие г-н Радев сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция. Много се надявам украинските бежанци да се върнат". С тези думи започна обръщението си към българския президент украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

"Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси", подчерта Кулеба и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет. "Затова трябва да продължим със санкциите", каза Кулеба.

България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме в решителна защита на териториалната цялост на Украйна, включихме се активно във всички санкционни режими, въпреки социалните и икономически последствия, каза от своя страна президентът Румен Радев.

Още по темата
Българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна, предоставили сме закрила на над 91 000 души. Нашият стремеж е не само да осигурим храна и подслон, но и образование, трудова заетост, най-пострадалите - децата, да не се чувстват травмирани от тази война. Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 г. и прекъснахме заради ковид, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите 2 правителства да възстановят тази програма. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развитието на бойните действия", каза още Радев.

Той изрази надежда, че Украйна прави всичко възможно да защити българското национално малцинство. Призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война и в рамките на ЕС да се търси възможност за по-бързо възстановяване на Украйна.

"Ние сме сред първите три страни по туризъм. Тези цифри щяха да се развиват нагоре, ако не беше войната на Русия", допълни украинският външен министър.

"Много съм ви благодарен за ясната позиция за евроинтеграцията на Украйна. Ясната позиция на България е много важна. Извършителите на престъпления трябва да бъдат наказани", заяви Кулеба.

Той подчерта, че украинците и българите имат много по-големи основания да се смятат за братя.

"Днес пристигнах с българина Антон Кисе, което означава, че ние се отнасяме еднакво към всички народи, които живеят в Украйна", каза още украинският първи дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев недей да го лъжеш тоя. Никой не ги иска тия тука.
76
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И хотелите отворихме за да си почиват и отмарят украинките.Грижим се за тях да им е удобно и да имат лукс.Да са щастливи и нахранени.
75
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
До msm интересно в Макединия,защо ви наричат татари.
74
18
 
1
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До BRAVO - от какво те е освободила Съветската армия? Защото това в Борисовата градина е паметник на Съветската армия. Русия която те освободи се "спомина" със разстрела на последния от Романови - Николай II. Паметник на онази Русия не зная някой да е закачал.
73
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отворихме сърцата и домовете си ,... малко ли е !А на България кой ''помогна'' ДО СЕГА ?
72
9
 
4
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
До Анонимен 104 - решенията да се купува газ от Газпром и да не се направи никаква договорка с други /не непременно Америка/ доставчици, в България ги налагаха дълги години руските слуги управляващи България и наричащи себе си демократи. Знаеш много добре за какво става дума! Не виждам и сега да се е променило нещо.
71
8
 
15
 
! Отговори
Дядо Ваньо преди 2 години
Краварски фигурант приятел на нациките. В грешка сте, че е руски възпитаник, защото са ви к,у_хи крату.ните
70
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А НЯКОЙ ПИТАЛ ЛИ НИ Е ДАЛИ ГИ ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЯТ НА НАШ ГРЪБ БЕ УШАТ ПАРАШУТИСТ ТАКЪВ??????
69
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя що се здрависва с руския агент?
68
1
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Да се смеем ли да плачем ли?
67
4
 
10
 
! Отговори
р.рАшетников преди 2 години
"натовски" генерал ли е или възпитаник на академията "фрунзе"? Управниците ни са обърнали долната част на гърба си на Изток, но нямат нищо против да протягат ръка за кинти от Запад. Как можахме да си го причиним - в най-сериозната международна ситуация да имаме най-нека дърните политици? Но така е - ум царува, ум побува, ум па тки пасе. От утре - всички на мОсквичи и на почивка в "кым - наш", напълно заслужено.
66
10
 
18
 
! Отговори
BRAVO преди 2 години
Палят и избиват бесарабски българи, арменци и руснаци в окрайна, сега дойдоха тука драскат със спрейове по паметниците на руската освободителна армия и чупят паметни плочи.Пият бира и пушат фасове и спят по градинките и парковете!Прекрасни наши усраинци!
65
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас много странни индивиди - харесват башибозука на Путин.
64
2
 
4
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До Анонимен 87 - съвсем сигурно е, че не си! Не, че нещо си направил и за бабите и дядовците. Оня който не може да съчувства на жертви от война и на другите не може. Това е здраво вграден манталитет в по лошата част от българите. Алеко доста е написал за него. Както и Пеньо Пенев - нали знаеш, за "теменугите и другите". Ти си представител на тази част от нацията.
63
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко у нас се превърна в ХАОС и МИЗЕРИЯ след платения от черепа и прочие му...три преврат на юмручко кремълски! Да изгоним първо юмручко решетников, че после да му мислим за янево-простоКиро мун...четата!
62
1
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 2 години
Сега ще видиш дявол по пладне като Руския поп чуе какво си казал,леле не ми се мисли какво те чака тебе ,че и онази дето му лази в краката.
61
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ШОФЬОРЕ НА САМОЛЕТ ТРЪГВАШ СИ ЗАЕДНО С КАНАДСКИЯ ГРАЖДАНИН
60
6
 
8
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 2 години
"Той подчерта, че украинците и българите имат много по-големи основания да се смятат за братя."Да, но кога се сетихте за това? Когато евреите ви въвлякоха във война, в която да се изтребите с москалите! Преди това имаше ли Българизъм, хм? Разберете, Кулеба, не Украйна е важната, а България! Ако вие провеждате антибългарска политика, няма как да искате всеотдайност от своите братя. Това зависи много от вашето поведнеие и държане! Искаме да видим Българщина от вас и тогава България ще ви помогне!
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подзаглавието - много точно изказване и обективно. То на това нашето му се вика шмекеруване, ама човека го казва дипломатично.
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИЖТЕ ПУТИН - СЧУПИ ГЛАВАТА НА РУСНАЦИТЕ И СЕГА ЕРДОГАН МУ Е ПРИЯТЕЛ.