Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за украинците

Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, каза Кулеба
20 апр 2022 10:35, Александър Попов
183
Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за украинците
Снимка: БГНЕС

"Вие г-н Радев сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция. Много се надявам украинските бежанци да се върнат". С тези думи започна обръщението си към българския президент украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

"Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси", подчерта Кулеба и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет. "Затова трябва да продължим със санкциите", каза Кулеба.

България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме в решителна защита на териториалната цялост на Украйна, включихме се активно във всички санкционни режими, въпреки социалните и икономически последствия, каза от своя страна президентът Румен Радев.

Още по темата
Българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна, предоставили сме закрила на над 91 000 души. Нашият стремеж е не само да осигурим храна и подслон, но и образование, трудова заетост, най-пострадалите - децата, да не се чувстват травмирани от тази война. Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 г. и прекъснахме заради ковид, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите 2 правителства да възстановят тази програма. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развитието на бойните действия", каза още Радев.

Той изрази надежда, че Украйна прави всичко възможно да защити българското национално малцинство. Призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война и в рамките на ЕС да се търси възможност за по-бързо възстановяване на Украйна.

"Ние сме сред първите три страни по туризъм. Тези цифри щяха да се развиват нагоре, ако не беше войната на Русия", допълни украинският външен министър.

"Много съм ви благодарен за ясната позиция за евроинтеграцията на Украйна. Ясната позиция на България е много важна. Извършителите на престъпления трябва да бъдат наказани", заяви Кулеба.

Той подчерта, че украинците и българите имат много по-големи основания да се смятат за братя.

"Днес пристигнах с българина Антон Кисе, което означава, че ние се отнасяме еднакво към всички народи, които живеят в Украйна", каза още украинският първи дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ме е срам. Този народ, който, докато се намира в състояние на две национални катастрофи, посрещна арменци и българи, бягащи от геноцид! Този народ, който роди Раковски, Левски, Ботев, Бенковски, Волов, Захарий Стоянов, Стамболов, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Йордан Йовков, д-р Константин Стоилов!Този народ, който не даде ервеите си на Хитлер!Този народ днес се самобичува като "малък" и трепери от страх пред кварталния бияч Оркистан,докато е част от най-мощния военен съюз в света!Позор!
96
12
 
24
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Кулеба да се разкарва по-бързо и заедно с Арестович (те двамата са главните наци'та, неадекватния Зеленски е пионка) да празнуват рождения ден на кумира си и идеолога на политиката, която провеждат години наред, геноцид над собствения си народ в Донбас. Скоро ще ви видят сметката. Омръзнаха с вечните си ревове и претенции, и главно с лъжи, провокации и отвратителна нацистка пропаганда.
95
0
 
7
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До Анонимен 127 - 20 Април 1876 - светлата дата на която българите вдигат глава. И която води до Цариградската конференция и Руско турската война! Поклон пред българските герои! И Светла им памет! Но, изглежда нито за сайта нито за "коментаторите" не е от особено "значение".
94
22
 
12
 
! Отговори
Стамболов преди 2 години
Който в този момент не помогне на отбраняваща се Украйна, утре ще трябва сам да се отбранява от същия агресор !
93
8
 
7
 
! Отговори
Благоев преди 2 години
От както започна войната в Украйна имам усещането че,живея всред БЪЛГАРО ГОВОРЯЩИ РУСНАЦИ!
92
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** "Самальоти и ракети НЕМА! Те така. Кулеба пи една студена вода." Ами, какво да очакваме от една задунайска губерния, в каквато ни превърна ДС с воддещо лице Льотчика? Няма страшно, други дадоха и затова украинците пак имат ВВС. Когато всичко приключи задунайската губерния ще получи един ... поздрав от Змийския остров, вместо договори за работа. Най-якото е, че точно русофилчетата ще пострадат от това, защото малкото, които работят, работят точно такава нискоквалифицирана работа.
91
2
 
23
 
! Отговори
Само да уточня: преди 2 години
До Анонимен== От една седмица пощите не изплащат пенсиите на възрастните хора.Оправданието е,че има срив в системата. Пенсионерите не могат да си получат дори мижавите пенсии,а и 70-те лв. Оставиха хората не само без Кировото "достойно"посрещане на Великден,а и без стотинки и за залък хляб! Интересно е докато Радев се прихласва в укрибежанците,дали му трепва нещо в сърцето за БЪЛГАРСКИТЕ несретни пенсионери?! Много от тях гласуваха за него! Въпросът е риторичен!!!
90
7
 
7
 
! Отговори
циник преди 2 години
Самальоти и ракети НЕМА! Те така. Кулеба пи една студена вода. Иначе родните комунисти са по-комунисти от Путин и като класически *** и безверници са готови да си дадат и майките си на Россия. Докато не пукне и последния комунист България няма да се оправи. Утре ако реши Путин да ни дебългаризира цяло стадо продажници ще бъдат готови с песен на уста да ни разстрелват по мазетата и хвърлят на прасетата.
89
1
 
21
 
! Отговори
PP e nogлец..!! преди 2 години
Нямам думи за този мерзавец...
88
5
 
23
 
! Отговори
това е преди 2 години
ХА СЕГА КАЖЕТЕ КОЙ СПАСИ БЪЛГАРИТЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО,И БЪЛГАРСКИТЕ МОРЯЦИ?АЗ СЪМ БЪЛГАРСКИ ТУРЧИН,ОБИЧАМ СИ РОДИНАТА БЪЛГАРИЯ МНОГО,НО ОБИЧАМ СИ И ТУРЦИЯ МНОГО,КОЯТО НИ СПАСИ ПРЕЗ 1989 ГОДИНА ПО ВРЕМЕ НА СМЯНАТА НА ИМЕНАТА НИ(БЯХМЕ НАД 400 000 СПАСЕНИ).....ОЩЕ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЩО ЗА НАРОД СТЕ БЪЛГАРИТЕ-ДА ПЛЮЕТЕ РУСИЯ,КОЯТО ВИ Е ОСВОБОДИЛА , А 500 ГОД НИКОЙ НЕ БЕШЕ СИ МРЪДНАЛ ПРЪСТА ЗА ВАС......СЕГА ПО СЪЩИЯ НАЧИН ОСВОБОЖДАВА И РУСНАЦИТЕ ОТ НАЦИСТИТЕ В УКРАЙНА.....ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
87
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите впечатления от Златни пясъци е че украинките са благодарни за лукса и вниманието на българите към тях.Но им е скучно защото Златните са малко градче и отиват всяка сутрин на разходка до Варна.Съжеляват че не е достатъчно топло за да ходят на плаж.Всички казват че България не е бедна страна.Много са доволни че им помагаме и се грижим за тях.
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сайтчето, знаете ли че днес е 20 април и с какво е известна тази дата и защо е важна за България? Не, нали, затова си пльоскате глупавите небивалици доставени ви от НПОтата и Козяк! 20 Април!
85
4
 
22
 
! Отговори
Sd преди 2 години
Ние ги отворихме, а те не можаха 50дни да пуснат коридор за моряците ни и ги държаха за жив щит. Колко са признателни. Добре,че руснаците ги разметаха от пристанището да могат да се върнат моряците ни живи и здрави, че ако чакахме на Кирчо Радко и КУРеба не се знае как щеше да завърши всичко.Може ли да отказват контакт с ДНР дори когато става въпрос за спасение на собствените ни граждани. Абсолютни ениччари и поддлоги
84
13
 
0
 
! Отговори
XXL преди 2 години
До 1 - имат предвид само тая част от българското население, като теб - чийто деди са се преселили от Татарските владения. Татарите можеш да ги познаеш по едно - за да угодят на руските си велможи мразят и обиждат собствения си народ на перфектен български език. Намираш ли приликата?
83
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите си отвориха си хотелите, а не домовете посочете ми колко от тях са настанени в частни жилища.
82
25
 
8
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Украинците са братски народ. И те като нас са търпяли руското подтисничество. Мълчали са пред бесните кучета на Кремъл и са понасяли диващината и безграничната им простотия. Но ето, че времето само реши да изчисти руската гной от Земята и да пребъде наново света.
81
10
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
... защо в статията не е отразено следното изказване на Кулеба към Радев:"Не ни наричайте "братя" с руснаците."? Украинците знаят на кого слугува Льотчика и какво цели с речите, които някой в руското пАсольство някой му пише.
80
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава Украина !!! Прав е Кулеба, там има около 300хил. българи, цели села, общини, диаспори в големите градове. А знаете ли колко са в Русия? Около 24хил. и то повечето се декларират като "българи" разни народи с претенции за потомци на прабългарите - татари, чуваши и тям подобни. Затова трябва да им окажем цялата възможна подкрепа, включително и оръжие!
79
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи можело да се помага.Сега тряба да настанят в хотелите и бедните български пенсионери които нямат пари даже да отидат до морето и хилядите бедни българи които спят по пейките и ровят в кофите.Явно има такава възможност щом за украинките може значи и за нашите българи може.
78
2
 
27
 
! Отговори
Жалко но ИСТИНА преди 2 години
Дмитро Кулеба България направи за няколко месеца за украинските бежанци това което не можа да направи за 32 години за нито един Българин, българско дете, пенсионер и въобще за Бъргарския народ.