САЩ очаквали Русия да врътне кранчето на газа, България и Полша първи "на сухо"

Украйна заяви, че Русия започва "газово изнудване на Европа"
27 апр 2022 06:25, Александър Попов
507
САЩ очаквали Русия да врътне кранчето на газа, България и Полша първи "на сухо"
Снимка: БГНЕС

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали, че Русия може да реши да спре или намали газовите си доставки за Европа и са разговаряли с някои страни в Азия, които имат излишъци, да ги предоставят на Европа, предаде Асошиейтед прес, съобщавайки за решението на "Газпром" да преустанови доставката на газ за Полша и България. Такива предложения са били отправяни, "това са продължаващи усилия", каза Саки. Тя не уточни за кои азиатски страни става дума.

Цитирайки същото изявление на Саки пред репортери, американското издание "Хил" съобщава, че такива разговори - за увеличаване на доставките на газ за Европа, са водени от САЩ "от няколко месеца".

Полша и България ще са първите държави, чиито доставки на газ ще бъдат спрени от Русия, основния европейски доставчик на това гориво, след като на 24 февруари тя нахлу в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че новината за спирането на газовите доставките идва, след като вчера Варшава наложи санкции срещу руски физически лица и компании.

Междувременно Киев обвини Русия, че изнудва Европа, като прекратява доставките на природен газ  за Полша и България, предаде Ройтерс.

Още по темата
Държавната Полска нефтена и газова компания (PGNiG) съобщи вчера, че е била уведомена, че от тази сутрин спират доставките на руски газ за Полша през Украйна и Беларус, но полският премиер Матеуш Моравецки каза, че полските газови хранилища са пълни на 76 на сто и енергийната сигурност на страната не е застрашена, съобщи ПАП.

Полша е една от европейските страни, които настояват за най-твърди санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че България, която също съобщи, че от днес за нея ще бъдат спрени доставките на руски газ, почти изцяло зависи от вноса на руски газ.  

"Газпром" каза, че не е преустановил доставките за Полша, но тя трябва да плаща за руския газ в съответствие с новите "правила за плащане", тоест в рубли. Руската компания отказа коментар по отношение за газа за България, отбелязва Ройтерс.  

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че Русия започва "газово изнудване на Европа". "Русия се опитва да разклати единството на нашите съюзници. Русия също така доказва, че енергийните ресурси са оръжие. Точно заради това ЕС трябва да бъде единен и да наложи ембарго на енергийните ресурси, като лиши руснаците от енергийното им оръжие", заяви представителят на Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още по темата: РусиягазГазпромПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
7
 
12
 
! Отговори
ира преди 2 години
Не можах да разбера, защо оставяме това което е тука и сега и отиваме да гоним дивото. Нови договори, нови тръби, нови партньори. Съвсем оптимистично.
376
5
 
12
 
! Отговори
злост преди 2 години
До !!!Е, ти се радвай,нас ни наказват заради тебе, гордия атлантик. Не си "Троянски кон", ликувай. Ти си само едно хайванче от искърския дол.
375
7
 
25
 
! Отговори
Америка преди 2 години
Америка печели от всичко. Сега ще си пробутат газа, оръжието, и нови филми в Холивуд даже. Ще бъдат морализаторите. За пореден път ще спасяват света, за чужда сметка, отдалече, както обикновено.
374
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bloomberg писа, че 10 страни отвориха сметки в Газпромбанк за да плащат в рубли, 4 от тях вече са платили в рубли. Защо България се перчи? Ние ли сме най-богатите в Европа?
373
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се излагате, руската газ винаги е била безбожно скъпа. Затова и никой не се отоплява вече на газ, на ток е в пъти по-евтино. Ако искат да си я пият руснаците във втечнено състояние, изобщо не ни трябва скъпата им газ.
372
10
 
16
 
! Отговори
Не е за вярване преди 2 години
Чета коментарите и за сетен път се убеждавам, че България е пълна с много злобно и немного умно народонаселение което е изпаднало във възторг от тази новина за спирането на газа. " БРАВО ТОВАРИЩ ПУТИН " е написало някакво същество,което си въобразява / няма да е правилно да употребя думата мисли/, че това нещо него и останалите като него не ги касае. Сигурно,ако му дотрябва газ за нещо ще занесе една туристическа газова бутилка при товарищ митрофанка да му пр.дне в нея и готово.
371
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спират тая газ да ни се бъркат във вътрешните работи схемите на раша който не слуша няма газ плашат гаргите ние не употребяваме огромни количества така че ще си намерим доставки дори и малко по скъпо но поне няма да ни изнудват Борисов е най много виновен защото ни направи зависими на 90 % и неговите схеми да не пусне гръцкия колектор е пак да угоди на раша
370
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен е щастие да се разделим завинаги с Рашистите варварите убици не искам и да чувам за тях ние сме древен народ а те само крадат историята на държавите да си живеят в блатата и да ни оставят на мира и петата им колона да се омита заедно с вещицата Митрофанова
369
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакват ми, нали така са го замислили, танкерите са готови, само чакат плащане? Само някой да обясни как това се връзва със зеленета сделка или като става дума за хамерика, всичко е зелено!
368
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бандитска русия ни шантажира по добре да приключим веднъж за винаги с тия рекитьори и всички проруски проксита дето ни продадоха на руските интереси е това е братската ви Русия маските паднаха с тази война и видяхте истината агресията и злобата на Кремъл те са жадни империалисти за тях сме само крепосници
367
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега България ще купува газ ама на 4 цена щото евроатлантиците у нас са много кресливи. Предлагам да им национализираме резиденциите имотите и лимузините.Трябва да ги дарят за държавата щото не може едни да правят бели а други да плащат сметките.
366
3
 
13
 
! Отговори
Честито,демократи ! преди 2 години
Айде да е честито на демократите !!!
365
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашистите са ясни,злорадството на путинифилистиците които се радват и доказват че са *** също!
364
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който ползва руски газ да му мисли, ние караме американски ЕВ коли.
363
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разбира се американците са очаквали..та те всичко са планирали...дреме им на тех за европа ... те си плащат и искат марионетки ..и получават ..света вижда чв краварите искат да са господари ..
362
12
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
ХАХАХАХА НЯМА РУБЛИ НЯМА ГАЗ !!!! БРАВО ТОВАРИШ ПУТИН
361
16
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
КАКВОТО ПОЧУКАЛО ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО !!!!! СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ !!!! ДОЛУЪ УКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ
360
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договора включваше ли санкции с/у руснаците и запориране на сметки. Ако дойдеш в моя сервиз и си сключил договор за едногодишна подръшка и аз ти оправям колата ама тебе и жена ти ви бия по главата, нарушил ли съм договора?
359
10
 
11
 
! Отговори
до мишо преди 2 години
колега - проблема не е в плащането и получаването... проблема е, че руснаците едностранно промениха договора които е подписан. това така не става. освен ако не си имперска русия в 19ти век и си си повярвал, че тия стари к*рвенски номера минават в 21вия век... иначе както каза- нищо свръхестествено- братушките пак показаха, че за абсолютно нищо не може да им се вярва- дори като се подпишат под някакъв договор.
358
11
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Тези от САЩ много умни, бре! Ми то си беше ясно още от един месец, те руснаците си го казаха. Който не плаща в рубли не получава газ! Всичко е много просто - плащаш и получаваш!Нищо свръх естествено!!!!