Петков пред "Монд" за газа: България няма да отстъпи!

Премиерът призова Европейския съюз да окаже помощ
28 апр 2022 16:14, Елка Василева
591
Петков пред "Монд" за газа: България няма да отстъпи!
Снимка: архив, БГНЕС

В публикувано днес интервю за френския в. "Монд" българският премиер Кирил Петков защити отказа си за плащане на "Газпром" в рубли, каквото изисква Русия, и призова Европейския съюз да окаже помощ.

Запитан дали Русия действително е прекратила доставките на газ за България, Петков казва, че доставките са спрени от 9 часа на 27 април, след като правителството е било уведомено предходната вечер. На въпрос колко време може да издържи страната, премиерът отговаря, че България разполага с резерви за повече от месец, при положение, че сегашните обстоятелства се запазят.

Още по темата
"Надяваме се обаче до края на юни да завършим изграждането на новия интерконектор с Гърция. Разчитаме също на общата стратегия на Европейската комисия за покупка на втечнен газ", допълва той.

"Трябва да действаме заедно и да действаме бързо, защото ние няма да отстъпим. Никой няма право да променя едностранно условията на договора. Ако отстъпим, това ще е първото пропукване в европейското семейство, а България няма да бъда в основата на това пропукване", заявява Петков.

Запитан каква помощ очаква от ЕС, премиерът казва, че се надява на помощ за получаване на азербайджански газ възможно най-бързо. "Надяваме се също на общи покупки на втечнен природен газ. Очакваме солидарен отговор от всички европейски страни. Силни сме с единството си, а не с разногласията си, отбелязва той. Призоваваме Берлин да застане твърдо зад нас, да заяви, че е недопустимо да се плаща в рубли и че никой няма право да променя едностранно един договор", допълва той.

На въпроса защо по негово мнение "Газпром" се е насочила конкретно към България (и Полша), Петков отговаря, че според него причината е в графика на плащанията. "Ние бяхме първите, които трябваше да платим, и отказахме да платим в рубли. Мисля, че и други европейски страни ще последват".

Запитан смята ли, че Русия се опитва да дестабилизира правителството му, премиерът казва: Сигурен съм, че руската власт изобщо не харесва нашето правителство и би искала да чува по-проруски позиции в София. Самите те казаха, че биха били доволни, ако други хора заемаха постовете ни.

Във връзка с "обвиненията на българския президент Румен Радев", че "играете против интересите на страната си по въпроса за плащането на газа", Петков посочва в интервюто за "Монд", че правителството отстоява интересите на България. "Има договорни задължения и те трябва да се спазват. Най-големият интерес на България е да разполага с възможно най-разнообразни източници на енергия. Обратно, да наведем глава и да отстъпим пред един агресор в Украйна, който иска да променя договорните задължения със сила и едностранно, е нещо, което аз лично не разглеждам като интерес на България. Позицията на президента е напълно погрешна", казва българският премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде млъквай и се махай вече бе *** такъв. Хората нямат пари за нищо вече, а ти ще ги караш да плащат още по 30-40% от горе за всичко. А заплатите под прага на бедноста и просията. Гориво 3 лева средна заплата 1000лв. Стига сте разправяли врели кипели , че е най ниската цена спрямо други места. Само че там при 1.40 евро за литър зимат по 2500 - 3000 евро заплати. Всички да се дигаме да ги изселваме тия *** докато е време, че ще ни закопаят от всякъде до края на лятото.
409
0
 
3
 
! Отговори
.... преди 2 години
Ти не си България!
408
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, стига с тия празни приказки на килограм! От 5 месеца само приказвате, приказвате и само приказвате. Нищо реално не сте направили, за да предотвратите последствията и да потготвите хората за предстоящите кризи. 5 месеца ни занимавахте с Гешев, Борисов, ГЕРБ, Пеевски и т.н., докато реално си разпределяхте благата между, кумове, любовници, приятели, съученици...и съответните олигарси. Нищо не свършихте през това време, НИЩИЧКО....затова сега ни се подиграват, презират и изнудват!
407
2
 
10
 
! Отговори
кире преди 2 години
Този е превъртял. Изживява се като геополитическа фигура. У нас е пълен батак. И ни обяснява че че трябва да се гърчим от мизерия, поради Външни причини
406
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да отстъпва за газа - частната фирма ще ни пробутва вероятно руски газ ноо 20-30% по скъпо и ще е "радостна и БЛАГОДАРНА" ако ситуацията продължи - т.е. всичко зависи от правителството от просто Кирчо и министъра с прякор Кеша. А ние българите ще обедняваме с едни 50-100 милиона лева на месец.
405
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България няма да отстъпи!" -- ти нямаш нищо общо с България, тази канадска oтpeпкa халюцинира.
404
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България няма да отстъпи!" -- ти нямаш нищо общо с България, тази канадска .
403
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България няма да отстъпи!" -- ти нямаш нищо общо с България, тази *** халюцинира.
402
3
 
13
 
! Отговори
цената? преди 2 години
Аз ли не намирам информация или такава липсва, но не съм чул за желание от наша страна да се подпише анекс към сегашния договор за газта, уреждащ различни опции за плащане. Явно е по-лесно е да искаме сега от Берлин да ни уреждат газ на неизгодна цена. Не особено практично решение относно интересите на гражданите.
401
2
 
22
 
! Отговори
да преди 2 години
СМЯНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ! ТИЯ ЩЕ НИ УНИЩОЖАТ !
400
1
 
7
 
! Отговори
ха ..ха. аааа преди 2 години
шистов на 1 +++++ от Гърция - обеща премиера им
399
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
....."огромно зелено поле.Сред него стои и се пули,едно вдъхновено теле".Не го виждате?Погледнете снимката.
398
2
 
5
 
! Отговори
хахахаааааа......... преди 2 години
Премиерът призова Европейския съюз да окаже помощ
397
5
 
6
 
! Отговори
д преди 2 години
Този проблем е решен - ще плащаме по - скъпо .... няма лошо ние сме ви избрали - ще си плащаме ...
396
3
 
22
 
! Отговори
Защото преди 2 години
в Украйна има безжалостни нацисти, създадени от САЩ ! Русия също има грехове от които трябва да се изчисти ! Нашите политици трябва да бъдат БЪЛГАРИ.
395
4
 
14
 
! Отговори
Анка Британка преди 2 години
Отново на грешната страна. Вместо да се гледа интереса на държавата ни, заставаме на криво...Жалко. защото страда народа ни..най-бедната държава от ЕС ще служи за назидание какво не трябва да се прави..Защо богатите страни избират бедни държави в коалиция? - отговор -за да има на кого да се отмъщава и тероризира, и служи за черната овца и наказва за назидание...
394
1
 
9
 
! Отговори
do 431 преди 2 години
моля,гръмнете се
393
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и не разбрах къв е проблема с рублите, освен че ще ни претаковат малко с курса, а сега газ на 2-ни 3-ни цени. На гол г-з чифте пищови, а това знаете на чийй гръб се пише.
392
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега България бе страна, която само оцелява, а трябва да стане страна, която побеждава!
391
1
 
13
 
! Отговори
z-rock преди 2 години
Тия, бате, само това чакаха - повод да вкарат посредници и да трупкат КЕШ по Кайманите!