Радев за оръжията: Тези, които взимат решения, да се съобразят с безопасността на българите

Ние сме много по-близо до този конфликт, заяви той
Обновена: 3 май 2022 11:38 | 3 май 2022 11:38, Нели Христова
587
Радев за оръжията: Тези, които взимат решения, да се съобразят с безопасността на българите
Снимка: БГНЕС

"За мен и всички българи е много важно да чуем дебатите, да чуем доводите на политическите сили и аргументите, с които те ще вземат своето решение. Много важно е да отчитаме мястото на България, да отчитаме, че България има историческа диаспора в Украйна. Много е важно да се запази разумът във взимането на едно такова решение."

Това заяви относно военната помощ за Украйна президентът Румен Радев. Той беше на посещение в Пловдив.

"Още в първите часове на войната аз събрах на консултативна среща управлението на страната и много ясно и категорично осъдихме действията на Руската федерация. България у лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат "Не, не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и ще има ескалация", те ще кажат: "Да, не трябва". Ако кажат: "Предоставяйте веднага оръжия", те започват да правят точно това. Според мен хората, които насаждат тези настроения и настояват да изпратим оръжия, не правят няколко съществени разлики. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт - имаме голяма обща граница по Черно море, имаме огромна историческа диаспора, някои са едва на 6% зависими от руския газ, но ние сме много по-зависими", обясни президентът.

"Хората, които взимат решения, трябва преди всичко да се съобразят с безопасността на българите", категоричен бе той.

"Други го правят от невежество, без изобщо да преценяват какъв е риска. Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София? Каква е степента на защита на всички българи, които живеят на тази територия? Има ли нещо, което да пази небето над тях? Какво е състоянието на нашата авиация? Докога нашите съюзници ще патрулират? Какво е състоянието на нашата радарна система? Нека тези хора си отговорят на тези въпроси", каза още Радев. "Ако знаят отговорите и продължат - тяхното поведение е безотговорно. Ако не ги знаят, просто е невежество."

Относно БСП, той каза, че ръководството на левицата "ще намери такава формулировка, че хем да остане в управлението, хем да остане чисто", ако се вземе решение за изпращане на оръжие.

"Европа закъсня, защото тази криза чукаше на вратата", каза държавния глава по въпроса дали ЕС трябва да излезе с общо решение на икономическата криза. "Въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше, че има такава опасност."

"Сега въпросът е какво можем да направим", допълни той. "Ако се окаже, че посредниците влизат в играта, нещо, за което се говореше при отстраняването на предишното ръководство на "Булгаргаз", дали това не е целенасочено? Каква ще е цената, защото ако цената наистина скочи с 30% стотици хиляди българи и малки предприятия ще са на ръба. Ако решението е нови заеми, за раздаване на помощи, все някога икономиката ни ще рухне."

Румен Радев и говори и за катастрофата на един от придружаващите го автомобили на НСО.

"Автомобилът на НСО, който се движеше преди мен, претърпя ПТП. Изскочи камион при изприверване и автомобилът просто катастрофира в него. Пострада лекарят на моя екип, взех го в колата си и го закарахме в болница. Той е с фрактури", разказа Радев. По думите му е пострадало и друго момче от НСО, но то не било с тежки наранявания.

"Инцидентът стана на най-тесния участък. Дъждовно е и трябва много да се внимава", предупреди Радев. Той подчерта, че движението в Пловдив е тежко, защото градът е голям индустриален център и трябва най-сетне да се реши въпросът с обходния път.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


587
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
451
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ти ни ги докара тези
450
4
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Просто е запознат и предупреждава,докато част от опонентите му не знаят къде е спусъка на пушка.Важни са единствено руските и тези на НАТО сили в Европа,защото стигне ли се до балистични ракети няма да има кой да се обяви за победител. Конвенционалната огнева мощ на Русия винаги е била огромна,примерно при 6-та им война с Турция през 1811 в сражението край Русе,заради Молдова и Влахия,са били 15 000,но със 114 оръдия срещу 60000 със 70.И спрямо Наполеон 1812 имат повече оръдия и е все така.
449
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румба стискам ти палци да падне правителството за да вземеш власта до края на мандата ти ,че лапетата объркаха нещата
448
7
 
11
 
! Отговори
Тук преди 2 години
България има генерал Вазов, които е бил и прогонил руснаци яко. Сега има и "генерал" Позор Радев. Срам! Позор!
447
10
 
13
 
! Отговори
РАДЕВ преди 2 години
Срам ме е че гласувах за теб.
446
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да даваш решения а не критика.Да критикуваш е най лесно и е бягство от отговорност
445
6
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
15 години БСП и Радев ни убеждаваха, че нямаме нужда от американско ПРО и не трябва да дразним Просията. Сега същите из роди ни обясняват, че сме уязвими от руските ракети, затова да не взимаме решения против руската агресия. За кого са работили тези хора???
444
7
 
13
 
! Отговори
И този преди 2 години
Този кой го е произвел в генерал? Това е най позорния полу човек пребиваващ във България
443
6
 
12
 
! Отговори
Раzев преди 2 години
Раzев ти си позор за България. Махай се нелепа шапка безумна. Ти си нещо от което ме е срам!
442
9
 
3
 
! Отговори
* преди 2 години
Украинци нападнаха днес колата на президента за непращането на оръжие в украйна
441
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червеният му *** лъщи
440
3
 
4
 
! Отговори
преZидент преди 2 години
днес нападнаха колата на преZидента, че е русофил в пловдив
439
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е единственият, който се осмелява да каже, че кралят е гол. Говори неща, които всички (с непромити мозъци) си мислим, но не смеем да кажем. А именно, защо правителството не защитава националния интерес, а бърза да угажда на определени страни, без да се замисли какво ще ни струва това.
438
8
 
11
 
! Отговори
toti преди 2 години
Голям шубелия си бил бе другарю генерал ли си ....кав си??
437
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато доставяхме оръжия за противниците на диктатора Асад, що не измрънка нещо :))) Или казваш Европа е друго нещо русофилче Радев :))))) Падна ми много в очите този тип ! :)) Оказа се руска по дл ога, не си никакъв генерал :))
436
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я па тоа! Кой ли се интересува от безопасността на българите? Питай Байдън и ще ти се изсмее с плюнки в очите. Българи, валиии! Хляба вече е на цената на торта. Яжте пасти като нема леб.
435
8
 
10
 
! Отговори
msm преди 2 години
Руско прокси! Във времена на изпитания, всички се осветлиха. Срам!
434
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да разменяме аргументи, факт е, че решението за оръжия за Украйна отново ни разделя като българи. Едни не щат, други искат. Кое е по-добре за България? Да не се разделяме във времена на испитания. Може би, наистина нямаме много, а малкото което имаме и можем да дадем едва ли ще е толкова съдбовна помощ. По-скоро се иска с това политически да се определим. Като се разделим. Е това вече не е българския интерес!
433
5
 
14
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 години
Радев. Радев, както и да се въртиш, на всички е ясно,че си праволинеен комунист - ако имаше как, и ти, и Нинова щяхте да се откажете и от НАТО, и от ЕС и щяхте да служите на терориста Путин!
432
8
 
12
 
! Отговори
Нострадамус преди 2 години
Радев не го оценявах положително до вчера,но сега започна да расъждава, като военен стратег.Да не се дава никакво оръжие на Украйна,което не може да пристигне там и .ще бъде унищожено .Все едно да наливаш вода в съд без дъно.Да им дават оръжие богатите държави.Този героизъм на Зеленски,ще му струва унищожението на Украйна.Къде е тръгнал да воюва срещу държава от която се страхуват САЩ И КИТАЙ.Трябва Украйна да се примери и да направи отстъпки.