Радев за оръжията: Тези, които взимат решения, да се съобразят с безопасността на българите

Ние сме много по-близо до този конфликт, заяви той
Обновена: 3 май 2022 11:38 | 3 май 2022 11:38, Нели Христова
587
Радев за оръжията: Тези, които взимат решения, да се съобразят с безопасността на българите
Снимка: БГНЕС

"За мен и всички българи е много важно да чуем дебатите, да чуем доводите на политическите сили и аргументите, с които те ще вземат своето решение. Много важно е да отчитаме мястото на България, да отчитаме, че България има историческа диаспора в Украйна. Много е важно да се запази разумът във взимането на едно такова решение."

Това заяви относно военната помощ за Украйна президентът Румен Радев. Той беше на посещение в Пловдив.

"Още в първите часове на войната аз събрах на консултативна среща управлението на страната и много ясно и категорично осъдихме действията на Руската федерация. България у лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат "Не, не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и ще има ескалация", те ще кажат: "Да, не трябва". Ако кажат: "Предоставяйте веднага оръжия", те започват да правят точно това. Според мен хората, които насаждат тези настроения и настояват да изпратим оръжия, не правят няколко съществени разлики. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт - имаме голяма обща граница по Черно море, имаме огромна историческа диаспора, някои са едва на 6% зависими от руския газ, но ние сме много по-зависими", обясни президентът.

"Хората, които взимат решения, трябва преди всичко да се съобразят с безопасността на българите", категоричен бе той.

"Други го правят от невежество, без изобщо да преценяват какъв е риска. Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София? Каква е степента на защита на всички българи, които живеят на тази територия? Има ли нещо, което да пази небето над тях? Какво е състоянието на нашата авиация? Докога нашите съюзници ще патрулират? Какво е състоянието на нашата радарна система? Нека тези хора си отговорят на тези въпроси", каза още Радев. "Ако знаят отговорите и продължат - тяхното поведение е безотговорно. Ако не ги знаят, просто е невежество."

Относно БСП, той каза, че ръководството на левицата "ще намери такава формулировка, че хем да остане в управлението, хем да остане чисто", ако се вземе решение за изпращане на оръжие.

"Европа закъсня, защото тази криза чукаше на вратата", каза държавния глава по въпроса дали ЕС трябва да излезе с общо решение на икономическата криза. "Въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше, че има такава опасност."

"Сега въпросът е какво можем да направим", допълни той. "Ако се окаже, че посредниците влизат в играта, нещо, за което се говореше при отстраняването на предишното ръководство на "Булгаргаз", дали това не е целенасочено? Каква ще е цената, защото ако цената наистина скочи с 30% стотици хиляди българи и малки предприятия ще са на ръба. Ако решението е нови заеми, за раздаване на помощи, все някога икономиката ни ще рухне."

Румен Радев и говори и за катастрофата на един от придружаващите го автомобили на НСО.

"Автомобилът на НСО, който се движеше преди мен, претърпя ПТП. Изскочи камион при изприверване и автомобилът просто катастрофира в него. Пострада лекарят на моя екип, взех го в колата си и го закарахме в болница. Той е с фрактури", разказа Радев. По думите му е пострадало и друго момче от НСО, но то не било с тежки наранявания.

"Инцидентът стана на най-тесния участък. Дъждовно е и трябва много да се внимава", предупреди Радев. Той подчерта, че движението в Пловдив е тежко, защото градът е голям индустриален център и трябва най-сетне да се реши въпросът с обходния път.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


587
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
431
7
 
13
 
! Отговори
Me преди 2 години
Това са думи на истински ПреZидент!
430
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСИЯ ПОДАРИ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА НА РУМЪНИЯ, БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ НА ГЪРЦИЯ ,ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ НА СЪРБИЯ ,А ОТ БЪЛГАРСКА МАКЕДОНИЯ СЪЗДАДЕ ФИРОМСКИЯ ФРАНКЕНЩАЙН!ВСЕКИ,КОЙТО ПОДКРЕПЯ РУСКИТЕ ВАРВАРИ Е ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ РОД И ЗЕМИ!
429
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте го тоя руски предател
428
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кортежа на Радев днес предизвика поредната пътна катастрофа. Без да му мигне окото Радев излъга, че камиона бил "изкочил отсреща". Завършен псиxoпат, на заплата в Кремъл!
427
12
 
19
 
! Отговори
.... преди 2 години
Аз пък не мога да разбера от къде са тези измислици,че ако помогнем на Украйна с оръжие,ще се въвлече и България във войната. А останалите държави, като Литва и Естония и Полша? Нали България е в НАТО и ЕС ? Радев, Радев, нищо не става от теб.
426
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен ***===Пожелаваме в най-скоро време да се върне на твоята майка това,което пожелаваш на руските майки!!!
425
6
 
19
 
! Отговори
3M преди 2 години
кога ще се освободим от този преZедент!?
424
5
 
9
 
! Отговори
Да попитам: преди 2 години
Когато Радев съзнателно лъскаше имиджа на никуму неизвестните до момента Кирчо-Кокорчовци,когато ги тропоса в служебното си правителство и когато препоръча канадския лъжец като министър-мечта,не знаеше ли,че са предатели и ще работят срещу националните интереси на БЪЛГАРИЯ в полза на господарите си?! Сега вместо да поеме отговорност,той се опитва да се дистанцира от тях и да остане сух от ужасната катастрофа,в която отроците му натрисат РОДИНАТА ни! Аман от демагози и нечестивци!!!
423
19
 
7
 
! Отговори
158 преди 2 години
Единственият трезвомислещ политик в управлението в момента.. Днес има протести в цялята страна против въоръжаването на Украйна!
422
16
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
ВМЗ Сопот поздравява всички майки на руски войници намиращи се в Украйна с песента на Пантерите"Бум Бум":):):):)
421
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внимавайте че сайта се напълни с украински ***!
420
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, ти ни докара тия недоразумения Кирчо и Кокорчо, ти си отговорен за техните действия! Сега си оправяй кашата, която забърка!
419
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този се уригва на рубли, кой знае какви милиони му привеждат ушанките по офшоните банки? Голямо падение, да защитаваш дивашките азиатски агресори- убийци, а иначе бил генерал от НАТО! Позор, но не само за него а и за българите! С тези оръжия всички руски лимонки бяха вкарани в употреба! Изпълзяха от гюбрето като червеи след дъжд!
418
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли говореше ,все едно ми говорят в ухото?
417
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев все още не нарича войната в Украина с думата война.А ползва други думи.Кой ли му казал това.
416
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е шефа на нашите политици.Без значение дали се казват БСП,ДПС,ГЕРБ,ИТН,ВМРО или "възраждане" или е президент.Путин е над всичко.Гова е Българския Национален Интерес- да се съобразяваме с решенията в Москва.
415
7
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Радев, Трапчинко и Кокорчо са жалки марионетки на комунистическите престъпници от ФАЩ!
414
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСКО ПРОКСИ ,ЛИЦЕМЕР.
413
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пратете оръжия и да видите като западат всичките сгради ,които НАТОВСКИТЕ ни приятели както в Украйна сами ще почнат да свалят като круши с цел Турция да дойде и да ни пази от Руската агресия.Нещастен кривонос прецедент.
412
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
Има ли Война, Радев става Главнокомандващ. Така работи конституцията.