Кирил Петков: Русия опитва да даде пример с България

Премиерът говори пред Ню Йорк Таймс за решенията на правителството
12 май 2022 16:30, Росен Стойчев
123
Кирил Петков: Русия опитва да даде пример с България
Снимка: БГНЕС

Традиционно Русия има голямо влияние в България, но ние бяхме голяма изненада за тях и те не разбират какво става. Това обяви българският премиер Кирил Петков пред Ню Йорк Таймс.

Премиерът говори в голям материал на изданието.

Още по темата
Той разглежда как България, страна считана за много близка до Русия, показа изненадващо решителни позиции през последните седмици.

"Щом страната с най-нисък БВП в ЕС и която е много зависима от Русия може да си позволи да се противопостави на Путин, то всеки би трябвало да го направи. Ние сме подложени на редица кибератаки, като това е опит да се дискреидитира нашето управление", заяви Петков.

Българският премиер обяснява, че руското правителство се опитва да даде пример с неговата страна. Той смята, че се прави опит за скок на цените на енергията, което да доведе до смяна на правителството.

"За нас "Газпром" е в миналото. Мисля, че това беше проигран руски опит, защото така подтикнаха балкански държави, които нормално има много противоречия, да започнат съвместни действия за противодействие на подобни решения. Това ми дава надежда, че това решение ще има обратен ефект. Ние сме на път да си гарантираме алтернативни доставки от Азербайджан, както и доставки през терминали в Гърция", заяви българският вицепремиер Асен Василев.

Изданието се позовава и на поведението на руския посланик в страната Елеонора Митрофанова, която излезе с редица противоречиви изказвания, припомняйки традиционното партньорство между двете държави. Експертът Даниела Колева признава, че българите изпитват голяма признателност към Русия и че в продължение на десетилетия страната е успяла да изгради невероятен имидж пред тях, но че сега се наблюдава промяна в нагласите на голяма част от жителите на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако чакате българите да сменят властта и да правят бунтове, ще има да си чакате цели десетилетия подред. Едвам махнахме простакаБоко след две десетилетия партизанска борба. А пък тези цивилизовани харвардци от световното еврейство ще ни управляват сигурно чак до края на света. С такъв робски народ - толкова, просто няма шанс.
32
4
 
25
 
! Отговори
Добре че ни каза преди 2 години
Ние точно се бехме зачудили ама защо така ни спират газа. И добре че Киро обясни. Значи благодарение на вас влезнахме в ролята на морско свинче за показно един вид. Евала Машалла Киряче. Айде сега куфарите и обратно в Канада при ония чорападжия.
31
21
 
6
 
! Отговори
Мачкай преди 2 години
Киро! Баш когато трябва случихме на премиер! Да ни дават за пример по света. До сега бахме за кодош. Тия дето се чувствате мизерно и сте бедни не вие виновен Кирил Петков. Той се мъчи да помогне, най вече трябва да си помогнете сами. Путин най - малко ще ви помогне.
30
3
 
19
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
Върви го кажи на китайците, дето най-вероятно към днешна дата са първа икономическа сила. Строят жилища, пътища, магистрали, нямат данъци и глупости и живеят доста охолно. Да не говорим, че нямат проблеми с детски градини, училища и прочее щот си внасят западни учители. Та, в тоя ред на мисли, как е демокрацията докато караш по разбитите и неподдържани улици и паркираш на децата на площадката или в градинката отсреща, щот нема паркоместа пред блока ти?
29
7
 
31
 
! Отговори
Руснак преди 2 години
Защо този господин от канада говори от името на българския народ ?
28
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смело напред Киро, бой по рашистанските тикви и продажници!
27
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изградила имидж за някой с капаци на очите...Достатъчно беше да се облизваш около Корекома,да видиш...загниващите капиталисти,какви коли карат и какви стоки за бита имат и за си направиш извода че....има нещо сбъркано в Комунизма....
26
18
 
4
 
! Отговори
Сто преди 2 години
Евалата, само така
25
7
 
37
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Тоя нещастен човечец не се интересува от плачевното състояние на българина , а от това да се бори с Русия за кеф на американските си протежета!Кирчо , Кире , не става така , вече един фукльо, доста крадлив ,мина в историята!На първо място е България, нейните граждани и тяхното оцеляване , къде залиташ , не знаеш ли че САЩ са вече минало?
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, тоя ко*зел от маалата, си въобразява, че бил сюрпризирал Русия и е много велик. Тепърва ще се види кой кого е сюрпризирал и ще сюрпризира и кой си го е самонахакал. Знаем я тая канадска хвърлячка, която уж прави велики сделки, а накрая остава една гола вОда за българите. Друг е въпросът, че вече и водата е с пари, та даже и вОдата вече не може да е гола.
23
3
 
25
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Просто Киро :)))
22
2
 
13
 
! Отговори
Бай Хой преди 2 години
"но че сега се наблюдава промяна в нагласите на голяма част от жителите на страната"вярно е, особено на сред тия, които не знаят от кой пол са, ТО-тата.
21
3
 
26
 
! Отговори
Не бе Кирчо,не Русия преди 2 години
се опитва да ти дискредитира правителството.Не че не го прави,но ти го правиш далеч по-успешно.Постоянно ни занимавате с всякакви външни глупости,обръщате внимание на другите,а не на народа.Цените са до небесата,инфлацията галопира,а ти ми се разхождаш по света с нефелното си поведение и идиотска усмивка,сякаш тука нещата са за смях.За плач,не за рев са,но явно трябва народът да те изхвърли от политиката. Съвет-подай си оставката сам,по-добре отколкото да те изритат.
20
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил не представлява народа си. При две тръби в българия да караш ти газ от 10000 километра е не само тъжно, но и смешно. Киро всички в ЕС ти се смеят всички. Най много македонците.
19
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, не се мъчи да мислиш! Не ти се получава.
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом се прегръща с Виктория Нюланд, нищо добро не ни чака. Тази забърка, цялата боза в Украйна.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така става когато си избирате компрометирано корпоративно мишле за министър-председател. Той горкия си мисли, че ръководи неква корпорация и всички са му длъжни. За жалост, нещата не са точно така и се надявам да го разбере по тежкия начин.
16
6
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
нямаш право да говориш това Кире, решението го взехте няколко човека използвайки позицията си вив власта. 86% от народа са за Русия
15
5
 
20
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Киро, прекалено си малък, че Русия да се занимава с теб. С теб ние ще се оправим. Продължавай все така, цените нагоре, инфлацията двуцифрена и ще си говорим пак на улицата. Докато е време вземи жена си и в Канада. Пък ако решил да пуснеш и северните в ЕС, е тогава изгоре.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кириле, те ни използваха са социален експеримент, но да не забравяме, че българите сме сурав и кууррав народ. На онези лигльоввци на запад ще им се стъжни.