Кирил Петков: Русия опитва да даде пример с България

Премиерът говори пред Ню Йорк Таймс за решенията на правителството
12 май 2022 16:30, Росен Стойчев
123
Кирил Петков: Русия опитва да даде пример с България
Снимка: БГНЕС

Традиционно Русия има голямо влияние в България, но ние бяхме голяма изненада за тях и те не разбират какво става. Това обяви българският премиер Кирил Петков пред Ню Йорк Таймс.

Премиерът говори в голям материал на изданието.

Още по темата
Той разглежда как България, страна считана за много близка до Русия, показа изненадващо решителни позиции през последните седмици.

"Щом страната с най-нисък БВП в ЕС и която е много зависима от Русия може да си позволи да се противопостави на Путин, то всеки би трябвало да го направи. Ние сме подложени на редица кибератаки, като това е опит да се дискреидитира нашето управление", заяви Петков.

Българският премиер обяснява, че руското правителство се опитва да даде пример с неговата страна. Той смята, че се прави опит за скок на цените на енергията, което да доведе до смяна на правителството.

"За нас "Газпром" е в миналото. Мисля, че това беше проигран руски опит, защото така подтикнаха балкански държави, които нормално има много противоречия, да започнат съвместни действия за противодействие на подобни решения. Това ми дава надежда, че това решение ще има обратен ефект. Ние сме на път да си гарантираме алтернативни доставки от Азербайджан, както и доставки през терминали в Гърция", заяви българският вицепремиер Асен Василев.

Изданието се позовава и на поведението на руския посланик в страната Елеонора Митрофанова, която излезе с редица противоречиви изказвания, припомняйки традиционното партньорство между двете държави. Експертът Даниела Колева признава, че българите изпитват голяма признателност към Русия и че в продължение на десетилетия страната е успяла да изгради невероятен имидж пред тях, но че сега се наблюдава промяна в нагласите на голяма част от жителите на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Глупост..оказа се че 20 страни в Европа си плащат с рубли и получават евтина газ а ние се прецакахме и ще страдаме заради правителството
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Традиционно Русия има голямо влияние в България, но ние бяхме голяма изненада за тях и те не разбират какво става"_________ Ох, мамин златен... мозъче като на пиленце
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Щом България може" ....смятайте за какво говорим! за нищожеството България! ....представяте ли си тя "може"!!!!! :))))
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този много си е повярвал. Когато ние отказвам е да плащаме в рубли за газ, 20 други страни в Европа вече го правят. А, че е пътник е ясно. Няма да изкара годината.
49
2
 
15
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Тези момчета са опасни за България и колкото по-бързо напуснат, толкова ще е по-добре българския народ и за България.
48
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този полуuдuот и в САЩ ли ни е срамил с пилешкия си мозък?
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мне, това го прави Америка... точно по американски тертип...
46
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия иска да ни защити затова го прави вижда как запада само се гаври с нас но ти си психично болен канадец.....
45
3
 
13
 
! Отговори
aa преди 2 години
Само да не даде пример дали им работят и ядрените ракети.
44
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубавецо много се самозабрави.Вдичко в живота се връща национален предателю.
43
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото, ама наистина единственото, което крепи това правителство на власт, е тъжният факт, че алтернативите са точно толкова плачевни. Бог да пази България!
42
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киртак ти си най големия срам за народа и държавата.
41
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупавичко е да обявяваш държава за враг когато армията ти е в размер на това което :врагът: показва като техника и бройки в не особено голям провинциален град. Или вие ще избягате в Канада?Естествено че ще го направите.Вие не сте политик а кукла на конци.
40
23
 
8
 
! Отговори
Браво Киро преди 2 години
Най-после да се намери достен премиер в България, че да се скъса с рушняшкия кайш. Слава богу не излезна плазмодий или направо агент на Решетников като чорапа в президентството.
39
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е наш враг от княз Светослав насам. Кажи си го директно, Кире. Или ние, или Русия. Няма как да и двете да съществуват едновременно.
38
12
 
12
 
! Отговори
До руснак преди 2 години
Защо този господин от канада говори от името на българския народ ?--------Ами защото е българин! Няма значение, че е живял и следвал л в Канада, това е само в негов плюс! И е избран за български премиер, ако не знаеш.По- възмутително е, когато вашата посланичка говори от името на бълг.народ и се меси в бълг.политика. Или да нарича премиера "някакъв чиновник", като се поставя над него!
37
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Киро, Бойко десетилетия наред действаше по команда на Путин и Ердоган. Никой досега не ни е отдалечавал толкова от поробващара Русия.Взеха ни Македония, архивите, нападнаха, окупираха, избиха елита на нацията, загубихме белиморието, части от Добруджа и Тракия, западни покрайни, всичко благодарение на Русия
36
2
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Тоя по*мия ии оня изъкления траверсата, *** и Весела Чернева всичките са продукт на со*ро*соидната фондация Америка за България, параван на ЦРУ за и филтрация и създаване на марионетки, шпиони и слуги, които вярно да служат на господарите си от Вашингтон, а България си е една долнопробна колония и ще бъде разорана също както и Украйна, и това докато Кокорчовци те, сипят глупости всеки ден и методично ограбват и съсипят всичко, взимате куфарите и бягайтее, България ще бъде сринатакато Украйна
35
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурни ли сте че тоя на снимката е психически здрав
34
5
 
36
 
! Отговори
Моля моля .... преди 2 години
Време е Просто Киро да остане в миналото.