Радев за френското предложение за РСМ: Министър-председателят не е куриер, а премиер!

Френското предложение за Северна Македония е стъпка в правилната посока
Обновена: 18 юни 2022 11:27 | 18 юни 2022 10:27, Елка Василева
258
Радев за френското предложение за РСМ: Министър-председателят не е куриер, а премиер!
Снимка: БГНЕС

Френското предложение за Северна Македония е стъпка в правилната посока, но остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени: като вписването на българите в Северна Македония в конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи. Това заяви президентът Румен Радев.

Още по темата
Той допълни, че очаква българското правителство да изясни тези въпроси и да изиска ясни механизми и гаранции.

"Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърли всичко към Народното събрание, без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента без да заяви позиция - той не е куриер, а премиер!", заяви Румен Радев.

Президентът коментира още, че вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура, а борбата с корупцията и съдебната реформа са спрели.

Помолен да коментира призива на премиера да застане заедно с него на правилната страна на историята в борбата срещу задкулисието, държавният глава посочи, че борбата с корупцията изисква съдебна реформа, която е спряла. „Тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, посочи още Румен Радев.
 
„Още от древни времена търговията е не само с парични средства“, заяви още президентът в отговор на въпрос за отправен призив да представи доказателства, че парламентът се е превърнал в тържище и че се купуват депутати. „Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“, добави държавният глава.
 
Президентът участва в официалната церемония по встъпване в длъжност на Илия Лингорски като член на Управителния съвет на Българската народна банка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли ще продаваме Македония на Сърбия и Русия?????
182
0
 
1
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Разделяй и владий, и в Украйна се получи и при нас с Македония. Винаги действа!
181
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
И какво невярно каза Радев? Че Кирил Петков се самозабрави и започна да пазарува депутати под комунистическия лозунг "Делото ни е правилно,ще победим!!" И че е крайно време да защити претенциите си, защото засега само излага всички завършили в Харвард. Капацитет 0+ , позиция по важни за държавата въпроси 0-, морала въобще не е за коментар. Други хора завършили в Харвард , казват че вече ги е срам да си признаят от къде им е дипломата - ще ги помислят за дупки, на нивото на премиера.
180
11
 
4
 
! Отговори
До 203 преди 1 година
Не си наясно изобщо! Радев искаше да си напраеюви ПР с тези момчета, но не предвиди, че хора, които не са живяли в България могат да има т чест и достойнство, за разлика от него и останалите руски гАзолизци от Газовата мафия!той просто си мислеше, че ще може да ги манипулира , както останалата подла ***- ГЕРБ, ИТН, ДПС и бАклука на копейкин!Браво на Петков и особено на Василев, който се оказа много умен и неподкупенЧовек!
179
7
 
6
 
! Отговори
дд преди 1 година
Радев е абсолютен ПОЗОР! Ама какво да очакваме, след като Бойко си го избра цели 2 пъти...
178
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам ме е, че тази руска утребка има български паспорт! Гнусен предател на българските интереси!
177
6
 
4
 
! Отговори
пххххх преди 1 година
тоз кво само джавка
176
0
 
6
 
! Отговори
Истината е преди 1 година
Както каза "РАЗКРИТИ"(+отговорите му): 1."Имаме по-големи проблеми от РСМ, защо ни занимавате,отклонявате темата от борбата с корупцията" (едното не изключва другото, а като се готви предателство, да проспим ли?) 2."Добра новина, постигаме успех"(а то завоалирано предателство) 3."РСМ ще ни намрази и Русия ще пробие, да ги пуснем веднага"(не се борим за харесване; нереформирани са троянски кон на Русия) 4."Който ни разобличава,е прокремълски/мафиот/корумпиран"(опит за отстраняване на съпротивата)
175
0
 
7
 
! Отговори
БСП преди 1 година
Обаче и БСП как полегна за постове и власт. Доказателства (твърдения с/у действия): 1."Няма да допусна едно патронче да отиде в Украйна"-приеха завоалирана формулировка, така че да кажат "Отстояваме позицията си", а всъщност дадоха възможност за всичко. 2."РСМ е наша червена линия"-когато има опасност да се пресече-"Ние сме твърдо зад правителството" и "Радев е разочарование/подъл, щом повдига темата". 3.Докато не се намери пост за Нинова(от най-добрите икономисти?), не се състави правителство.
174
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агонията на това правителство трябва да спре. Не само, защото то само се провали, а защото е опасно за интересите на държавата и за демокрацията. Също и защото, самият му създател оттегли доверието си в него, президентът в изказванията си и администрацията на САЩ със смяната на Херо Мустафа.
173
1
 
4
 
! Отговори
Пенчо питанката преди 1 година
Ако от Брюксел кажат , че Жана Д'арк е белгийка, французите как ще реагират????
172
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът е автор на това управление. Играчите в него се скараха помежду си, за пари и постове. Накрая авторът се отказва от своя проект и го пуска по течението. Властта се търкаля по улицата. Време е обединената опозиция да се намеси и да направи предсрочните избори възможни.
171
1
 
7
 
! Отговори
До Момент преди 1 година
Само че ЗАПОЧНАТ ли преговори, после ветото отлага приемането, не го спира. И по-ВАЖНОТО-не гарантира защита, най-малкото, защото днес управляващите може да отстояват интересите ни, но утрешните да са поставени лица и да не го направят, както сега ни убеждават да не си ги отстояваме. СЕГА имаме инструмент, СЛЕД започването не. Прочети коментара на "До ерт от Разкрити" за "гаранциите" за Украйна и ядрените оръжия. ТИ извърташ фактите или не ги разбираш. Дано си разбрал! Народът е твърд! КРАЙ!
170
4
 
2
 
! Отговори
Момент преди 1 година
Не става въпрос за приемане, а за започване на преговори. Не извъртайте фактите!!! До приемането ще трябва да извървят дълъг път и не се знае колко дълъг!!!
169
1
 
5
 
! Отговори
ВСЪЩНОСТ преди 1 година
Всъщност това, което правим, е не само борба за ЧОВЕШКИ ПРАВА, ИСТИНА и СПРАВЕДЛИВОСТ, това е от огромно значение за ЕС и НАТО (макар да са късогледи бюрократи загубили връзка с действителността, гонещи безумни цели за отчитане на дейност и да не го виждат самоубивайки се). Троянски кон и НЕРЕШЕНИ тежки проблеми са ПАГУБНИ, ако се вкарат. Най-голяма е ползата ЗА РСМ-те имат право да знаят истината и че са лъгани. Разберат ли, имат шанс да се преборят за по-добър живот, ИНАЧЕ НЕ! ОВЛЯДЯНИ СА!
168
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
181 Да пуснем Македония, но не по този подъл начин. Тайно, за сметка на българската външна политика и дипломация, без да имаш план, ясно, да си обяснявал и защитил българския интерес, вместо Франция да прави това. Да бягаш от отговорност и да си пазаруваш мнозинство, на което да прехвърлиш отговорност, като Киро ментата е позорно.
167
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
195 За сваляне на ветото, на Гърция й бяха опростени 360 мрд дълг към ЕС, а ние се унижихме безплатно, с Киро просто.
166
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
181 Да пуснем Македония, но не по този подъл начин. Тайно, за сметка на българската външна политика и дипломация, без да имаш план, ясно, да си обяснявал и защитил българския интерес, вместо Франция да прави това. Да бягаш от отговорност и да ки пазаруваш мнозинство, като Киро ментата е позорно.
165
0
 
5
 
! Отговори
До ерт от Разкрити преди 1 година
За последния ти въпрос-ние не се борим да ни харесват. И да се самоубием, те няма да ни харесват-десетилетия промивка на мозъци не се променя така, а не направиш ли нещо, тя се затвърждава и по-лошо-имат инструмент да направят повече! Те са инструмент на Сърбия, а тя на Русия. Ние се борим Българите там да са РАВНИ и за ИСТИНАТА. Какво лошо виждаш? Искаме промяна в конституцията, защото неравноправието е първо (далеч не само) там. При нас има ИНДИВИДУАЛНИ права и няма проблем, но там-КОЛЕКТТИВНИ
164
2
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Е КАК ЕС 28 ГОДИНИ НЕ НАТИСКАШЕ ГЪРЦИЯ ЗА РСМ, А СЕГА ИСКА БГ ДА ОТСТЪПИ БЕЗ НИЩО ИЗПЪЛНЕНО ОТ СМК ПО ДОГОВОРА ОТ 2017 ГОД?!?!?! ОСЪЗНАЙТЕ, ЧЕ БГ НЕ ЗАСЛУЖАВА ТОВА!!!