Годишната инфлация за юни скочи до 16,9%

По данни на НСИ цените на храните обаче леко са се понижили
15 юли 2022 12:22, Виктория Тошкова
37
Годишната инфлация за юни скочи до 16,9%

Годишната инфлация в България за юни 2022 г. спрямо същия месец на миналата година се е изстреляла до 16,9%. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Това показва ускорение от 1,3 пр.п. спрямо данните за май.

На месечна база повишението на цените през юни е в размер на 0,9%, което сочи леко забавяне спрямо ръста от 1,2% през предишния месец. Средногодишната инфлация за периода юли 2021 г. - юни 2022 г. спрямо периода юли 2020 - юни 2021 г. е 9,3%.

12-месечната средна стойност на Хармонизирания индекс на потребителските цени е 14,8%. За сравнение, през май стойността бе от 13,4%, което показва увеличение от 1,4 пр.п. Именно това е един от Маастрихтските критерии, който ще бъде взет предвид по пътя на България към влизането в еврозоната, посочва Investor.bg.

Според критерия средният темп на инфлация не трябва да надвишава с повече от 1,5 пр.п. средния темп на инфлация в трите държави членки с най-добри резултати в областта на ценовата стабилност.

В последния доклад на ЕЦБ за нивото на конвергенция на страните извън еврозоната се посочва, че огромният проблем за влизането на България в еврозоната остава инфлацията и донякъде дефицитът. Според ЕЦБ ценовите равнища ще останат високи в дългосрочен план.

В последните си прогнози за икономиката на България от тази седмица БНБ посочи, че очаква инфлацията до края на годината да достигне 14,7% спрямо очакваните през март 9,6%. Основна причина за това са очакваното понижаване на цените на енергийните суровини на международните пазари и значителното забавяне на темповете на нарастване на международните цени на храните.

Прогнозата на министерство на финансите пък е инфлацията в края на 2022 г. да достигне 11,6 на сто, като водещ "принос" за това ще имат храните, чието поскъпване ще се ускори до 23,9 на сто на годишна база през декември.

Според данните на НСИ през юни 2022 г. спрямо предходния месец цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са се понижили с 0,1%. Намаление има и при облеклата и обувките – с 0,2%.

Всички други категории обаче отчитат повишение. Най-високо е увеличението на цените при транспорта – с 4,2%, следвани от категорията „Ресторанти и хотели“ с 2,6% и „Жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома“ с 1,6%.

Въпреки общия спад на цените на храните през юни са поскъпнали основни продукти като ориз - с 2,7%, брашно - с 0,8% и хляб - с 4,2%. Най-много са поевтинели цените на пресните зеленчуци като домати, краставици и др.

Горивата също продължават да поскъпват. Цената на дизеловото гориво скача с 5,7%, на бензин А95Н – със 7,6%, бензин А100Н - с 6,4%, газ пропан-бутан – с 1,8%.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: юницениинфлацияНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съд и доживотен затвор за Кирил Петков!
9
7
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
При Борисов инфлацията беше 1,5 %, а при Петков тя е 17%.Кой управляваше по-добре България?
8
3
 
9
 
! Отговори
От Брюксел преди 1 година
Тази инфлация е от нас. Вие ни избрахте. За радост на вас зимата ще има още по голяма.Гласувай те за нас.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9, aми много просто - можеш да си купиш кола, имот, техника, иначе казано да ги инвестираш в нещо, докато този който едва свързва двата края, не може да си купи нищо освен най-необходимото, за което парите му все повече не стигат
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко! Пак ще сложат още "антиинфлационни" мерки в бюджета. Всички ще са щастливи.
5
2
 
11
 
! Отговори
L. преди 1 година
НСИ лъжат повече от Кирчо и Кокорчо, но инфлация си има.
4
1
 
10
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Да, да.. ама не... цените са доста кофти, в някои магазини особено. Ако не се пазарува от големите вериги на "промоция", цените са грозни на фона на доходите на средностатистическият човек в България. Аз мога да си позволя всичко, но не е ок.. пакетчето кайма от 1лв сега да е 3,50, а то каква кайма....
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е като регресивен данък, който удря най-лошо точно най-бедните - иначе казано - нашите русофили, като най-глупава и бедна прослойка на обществото, ще платят лично и от джоба си, войната на Путин в Украйна, на която толкова се радват!
2
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Вчера изследване за инфлацията по държави в ЕС (Брюксел) за месец юни е 12.5 %(естестве о сравнявана с м.юни 2021 г.), а в България изчислили 16,9 %, кое е верно и кой има за цел да изостри и противопостави народните мнения ?
1
3
 
15
 
! Отговори
Да преди 1 година
По скоро 17% х 2