МС заложи единно планиране при превенцията на престъпността

Прие стратегия, разработена от междуведомствена група
2
МС заложи единно планиране при превенцията на престъпността
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие Стратегия за превенция на престъпността (2021-2030). Тя е разработена от междуведомствена работна група, създадена от министъра на вътрешните работи, по инициатива на Националния съвет по превенция на престъпността.

В дългосрочния документ са заложени компоненти за единно планиране, координиране и контрол на политиката за превенция на престъпността, осъществявана от държавните институции в сътрудничество със заинтересованите страни - научни институти, университети, неправителствени и бизнес организации, граждани. В разработването му е включен и международният опит, доказал, че превенцията е най­ефективният способ за противодействие на престъпността, изискваща провеждането на целенасочена и активна политика в областта на икономиката, правото, образованието, културата и останалите области от социалния живот. Чрез превантивната дейност се постига намаляване на престъпността и на разходите за нейното противодействие, както и повишаване на сигурността на гражданите и на доверието им в способността на правозащитните органи да защитават правата и законните им интереси.

Предвидено е дейностите, заложени в стратегията, да се финансират от държавния бюджет, чрез бюджетите на съответните институции в рамките на одобрените им за съответната година бюджетни средства, от финансираните инструменти на ЕС, от общинските бюджети при изпълнение на конкретни мерки и инициативи, както и чрез финансиране на тематични проекти и програми от други източници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Стратегията за борба с организираната престъпност беше разработена от покойния проф. Петканов - бандидите да се гърмят помежду си и така да намалее престъпността.
1
0
 
2
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Като гледам каква престъпност има в България и колко са наказани, тия пари са откраднати за коли, имоти и всякакъв лукс от нашия политически "елит". Всеки си прави каквото и както поиска и това е.