Радев към президента на ЕБВР: Работим за дългосрочни решения в енергетиката

Държавният глава се срещна с Одил Рено-Басо в Тирана
8
Радев към президента на ЕБВР: Работим за дългосрочни решения в енергетиката
Снимка: Президентство

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти от нови енергийни кризи в бъдеще,  заяви президентът Румен Радев на среща с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо в Тирана. Държавният глава е на посещение в Албания за участие в срещата на върха ЕС-Западни Балкани, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчерта, че преходът към зелена икономика трябва да води към укрепване на националния капацитет за производство на евтина електроенергия, с което да се осигурят както нуждите на България, така и да се подпомага енергийният баланс в региона.

Изпълнението на заложените в Националния план за възстановяване и устойчивост цели за намаляване на въглеродните емисии и съхраняване на електроенергия трябва да се постигнат така, че да бъдат използвани в максимална степен националните енергийни ресурси, натрупаният опит и научният потенциал на страната, посочи още Румен Радев.

Във връзка с това беше откроена идеята на водещи български университети, учени и представители на бизнеса за съхраняване на електроенергия чрез създаването на подземна ПАВЕЦ в региона на Маришкия басейн с технология, която вече е внедрена в някои държави.

По време на срещата държавният глава призова за превръщането на свързаността в Югоизточна Европа в приоритет както за държавите от региона, така и за международните финансови институции. Това, според държавния глава, е от ключово значение за осигуряване на алтернативни вериги на доставки, недопускане на дефицит и последващ ръст на инфлацията. Румен Радев отново подчерта, че за разлика от Централна Европа, разстоянието между двата моста на река Дунав, свързващи България и Румъния, е 300 километра, което не е в интерес на развитието на икономическите връзки на двете държави, нито на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: ЕБВРРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те самите зеленисти не са разбрали нищо по производството на евтина електроенергия за осигуряване на енергийните баланси за икономиката на планетата въпреки,че самото съществуване на вселената на това се основава,че още с доклади решили да се представят като много информирани и сведущи по въпросите за планетарните и вселенските енергии с енергийни пространства на съществуване и технологиите приближаващи се към тях използвани за съвместно съществуване на биологичния свят с другия не биологичен.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да бъде президентска държава!! С безмандатен президент, генерал Румен Радев!!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румба? Шенген? Нещо а?
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво чакат ЕС да им строи мостове, а те да се кланят на Путин и да крадат, е това не трябва да стане.