Превратът в Германия: Начело щял да бъде принц от рода на царица Елеонора

Арестуваните искали да възстановят реда от времето на Германската империя
7 дек 2022 12:04, Нели Христова
288
Превратът в Германия: Начело щял да бъде принц от рода на царица Елеонора
Снимка: БГНЕС

В Германия е задържана особено опасна група, която е подготвяла държавен преврат. Тя е искала да възстанови реда в страната от времето на Германската империя през 1871 г. Начело на новия Райх като регент е трябвало да застане принц Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц. Той принадлежи към княжеския род Ройс от Тюрингия, от който е българската царица Елеонора (1908-1917 г.), предаде БГНЕС.

Още по темата

Българската царица има огромни заслуги към нашата Родина, тя е изключително благородна и голям защитник на нашата национална кауза.

Специални полицейски сили нахлуха рано тази сутрин в жилищата на заподозрени лица, арестуваха 25 души и започнаха масови претърсвания, съобщи Тагесшау.

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Твърди се, че, наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство, за да завземат властта. За момента на "превземането" вече са избрани хора за важни министерски постове. Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: "По своя обхват тя надхвърля всички измерения."

Опасна мисия за специалните сили

Тъй като значителна част от групата е съставена от бивши войници на Бундесвера и NVA (Националната народна армия на ГДР), а сред тях има и мъже със специална военна подготовка, групата се смята за особено опасна. Освен служители от антитерористичното звено GSG 9 на Федералната полиция, за ареста на обвиняемите и за гарантиране на сигурността по време на претърсванията са изпратени и служители от няколко специални звена (SEK) на федералните провинции. Причината за това е, че разследващите вече са имали данни за наличието на множество оръжия, у заподозрените, някои от които законно притежавани.

Наследник на княжески род като регент

Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата е Хайнрих Ройс, потомък на отдавна съществуващ княжески род от днешна Тюрингия. 71-годишният мъж от няколко години публично защитава своите странни тези на райхсбюргер (гражданин на Райха). През 2019 г. например той се яви като говорител на "Worldwebforum" в Швейцария и заяви, че Федералната република не е суверенна държава, а все още е под контрола на съюзниците.

В друг видеоклип в мрежата той нарича държавата, а също и съдебната система "фирми". В случай на предполагаемия планиран преврат Хайнрих Ройс е бил предвиден от групата за регент, твърдят разследващите. Ройс работи като самостоятелен финансов консултант във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според информация от средите по сигурността, членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.

Привлечена е съдийка от Берлин

Твърди се, че за подготовката на планираното превземане на властта е създаден своеобразен "кабинет в сянка", начело с Хайнрих Ройс. Особено взривоопасен е ресорът правосъдие, за който се твърди, че е определена бившата депутатка от AfD Биргит Малсак-Винкеман, която също е сред обвиняемите. След като миналата година напусна Бундестага, тя отново работи като съдия в Берлин. Предишните опити на администрацията на Берлинския сенат да я отстрани от съдийската длъжност заради участието ѝ в AfD досега са били неуспешни.

Твърди се, че Тим Паул Г., още един обвиняем и доктор по право, е трябвало да поеме поста на външен министър, а Матес Х. от Баден-Вюртемберг, който от години е известен като Райхсбюргер идеолог, е бил определен да се занимава с въпросите на международното право. Лекарката Мелани Р. от Долна Саксония е включена в списъка като евентуален министър на здравеопазването. Според разследващите, че тя е подпомагала групата и финансово. Друго министерство е трябвало да отговаря за "прехвърлянето" на управлението.

"Въоръжена ръка" с бивши войници

Органите по сигурността смятат, че групата е особено опасна, тъй като сред обвиняемите има действащи и бивши войници на Бундесвера със специално обучение. Групата е водила разговори за един вид "въоръжена ръка". За един от тях се твърди, че е Рюдигер фон П., който в началото на 90-те години на ХХ в. командва парашутен батальон, докато същият не е включен по-късно в новосъздаденото тогава "Командване на специалните сили" (KSK).

По това време П. е уволнен от Бундесвера, защото е присвоил или продал оръжия на Националната народна армия на ГДР. Според разследващите, П. е смятан за отговорник на групата. Сред заподозрените е и друг бивш редовен войник с криминално досие - Марко ф. Х., за когото източници от сигурността твърдят, че е служил в KSK. П. и Х. са активни участници в протестното движение срещу коронавирусните мерки в Пфорцхайм, където Х. по-специално е отговарял за набирането на нови членове на групата.

Всъщност групата вероятно се е опитвала да вербува и действащи войници - и то с успех: в кръга на обвиняемите е включен войник от KSK, който работи като логистик за сдружението. Разследващите твърдят, че е имало няколко опита за вербуване на действащи войници за членове в казармите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как ще стане тая работа с 50тина човека? Виждал съм в Германия какво става - за всяка битова дреболия се пълни квартала с полицейски коли и хеликоптери въртят отгоре. Там поне полицейския персонал е многоброен.
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно това им трябва на германците, условия подобни на гражданска война и... след 2 дни ще се събудят като джамахирия!
92
2
 
0
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Улрике Майнхоф и Андреас Баадер са живи :)
91
2
 
4
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
фрау меркел се опита да убеди целия свят, че хеклер и кох не умеят да правят пушки, та фирмата на мъжа и да продаде шмайзери на немската армия. сега шрьодер щели да го свалят превратаджии. немските шумкари са по големо читалище от редакцията на днеса
90
1
 
12
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
в опит да отърве кожата, германската социалдемокрация измисли че един старец, пет впиянчени пенсии и дузина ларпъри и еърсофтери са щели да правят преврат. втората по сила глупост след разформироването на ССО на бундесвера щото били нацисти. Не се пуща толко лесно кокала, ей...
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масоните от Франккфурт , пишат сценария, пасете наратива , някой берг ще сложат зелен да брани планетата
88
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама Нелчи мъ, ама куковицо изтрещела. Как спиш нощем бре душа, след всичката тази идиотщия която изчиташ дневно време? Спри да четеш Дойче веле, че ти се изпържи мозъка вече... че и на нас покрай твоя.
87
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще спечели мръсната игра започната от запада...
86
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинци свалят с преврат законната власт - борци за демокрация! Германците обаче са терористична група (плюс това, че не са стреляли)!... Някой либерал да обясни, моля...
85
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаааа! 50 старчока ще превземат Дойчланд! С подкрепата на Путин, нали? Хахааасхаахахааахахахахааххахах!
84
1
 
7
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
До АнонименБаширов е успял дя се измъкне и за това не е сред задържаните.
83
0
 
7
 
! Отговори
Моше Сюлейманов преди 1 година
До Калеко АлекоВ това гражданско общество скоро ще се наложи закона на шериата.
82
0
 
1
 
! Отговори
Ушев преди 1 година
Аз си мислех че нашите милиционери са ***.
81
5
 
15
 
! Отговори
Който... преди 1 година
Който копае гроб Русия - сам ляга в него! Така излиза.
80
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вие верно на сериозно се взехте с тоя преврат!!! 50 човека патили някъде си на по шише шнапс, че са недоволни от правителството и световния ред и вие чак водеща новина го направихте това. Сега отново цял ден ще ни заливате с бълвочи.
79
3
 
13
 
! Отговори
Дедо ви Льольо преди 1 година
При нас, вечер след работа пред кварталните кафенета,блокове и кръчми е пълно с такива превратаджии! Ако трябва да ни рестуват за това то България ще опустее
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое му е доброто че не ти разрешават да печаташ пари ли
77
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ккаъв преврат, какви 5лв, това е само за отклоняване на вниманието на обществото, понеже недоволните стават много, правителството е затънало в некомпетеност... и нещатата отиват на здрав провал. Хляб и зрелища...
76
2
 
2
 
! Отговори
dodger преди 1 година
добре че по закон, левът е вързан за дойче марката, а не за еврото
75
0
 
5
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Оф, най-сетне нещо истинско. Надявам се пролетта да се задържи по-дълго.