Негласуващите могат да начертаят различна политическа карта у нас

Политолог: Търси се нов политически център
10 яну 2023 14:56, Анисия Иванова
130
Негласуващите могат да начертаят различна политическа карта у нас
Снимка: БГНЕС

"Лека-полека отново очакванията са към нови избори", каза пред БНР политологът Ивайло Динев.

По думите му налице е поляризация и публична вражда, които пречат на съставянето на правителство. Партиите се водят повече по общественото мнение и не се опитват да го възпитават, смята той.

Динев вижда едно решение – заради липсата на формула в този парламент, при едни нови избори повече хора да излязат да гласуват, защото сегашните негласуващи не са толкова радикално настроени.

"Негласуващите могат да предопределят много по-различна политическа карта в България", допълни той.

Още по темата

Един от начините да се промени политическата ситуация е някой да реши да действа спрямо националния интерес, а не спрямо партийния, като загърби резултатите от едни следващи избори, коментира политологът.

Според него разделителните линии между партиите са в основата на политиката, но сниженият публичен дебат и начинът, по който той се случва, "води до дълбоко окарикатуряване" и отдръпване на хората да гласуват.

По-важни ще бъдат общинските избори, подчерта Динев. Сега се намираме в цикъл, чийто край все още не се вижда. Пренареждането означава намиране на нов център на политическата карта – това вече не е ГЕРБ, но все още няма и друг, поясни той.

Според него все още сме в преходен момент: "Кога ще завърши той – един от ключовете е в общинските избори".

Динев изтъкна още, че общественото мнение натежава "към изграждане на нова политическа система", като натрупаното разочарование отива към нови политически сили, а партии като "Възраждане" са част от това оформяне на новото представителство.

"Въпросът е дали на нови избори такива партии, които са радикално настроени, ще привлекат повече гласове, дали ще се появи нова политическа сила в център-лявото пространство, която да върне част от загубения вот след спада на БСП. Общественото мнение през последните 2 години показва, че има пренареждане на политическата система и търсене на нов център", обобщи Динев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
4
 
! Отговори
Славуца го закуца преди 1 година
Дайте да направим референдуми за всичко, ако не ги приемат, да влезем в парламента, а когато влезем, да не съставим кабинет, да развалим ако се създаде такъв, след това да предложим референдум за Президентска Република, а след като не мине, да предложим китайски тип държавно устройство, с Румен Радев - водач. Да ви видя ръцете! ПАЛЦИ ГОРЕ!!!!!!!!!! ХААЙДЕЕ ПРООВИКНАА СЕЕ РАЙНА ПОП ГЙОРГИЕВАААА!!!!
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво са гласуваме? Само актъорите се променят..сценария е един и същ..от Вашингтон го пращат!!
90
6
 
1
 
! Отговори
Реално! преди 1 година
Гласуваите за новото статукво, вместо за стараото. И не забравяйте, ако не ви хареса нямате право да се оплаквате, защото сте гласували за него. ;)
89
2
 
8
 
! Отговори
АЛТЕРНАТИВНО МНЕНИЕ. преди 1 година
Ако тежестта на негласувалите се взимаше предвид, ГЕРБ щяха да имат МАКСИМУМ 7-8 депутата, а Народното Събрание трябваше да е пълно със МНОЗИНСТВО от служебни лица, гласуващи с "Въздържал се" на всяко едно гласуване. Но не. Партии с по 2-3%, 6-7-8% общонационално одобрение, заемат всички места в НС.................... Това не е нормално. Но се приема за нормално. Което е фрапиращо. Това показва, че има нещо ГЕНЕРАЛНО сбъркано в държавата.
88
0
 
11
 
! Отговори
До 94 преди 1 година
Ама ние ги легитимизираме като гласуваме да тях! Те ВСИЧКИ са продажници и престъпници! По доцре да не гласуваме за никой!
87
1
 
5
 
! Отговори
Ятак преди 1 година
Моето семейство повече няма да гласува (4бр.). Ако ще и извън земни да се кандидатират пак няма, ама няма да "фърлям" Омръзна ми да се подиграват с нас, срещу тяхно заплащане! Май ще е по добре да ни разделят по съседни нам държави и на кой какъвто му е късмета. И си задавам въпроса, кой ли ни прави агресивни, семейството ли, или уПРАВНИЦИТЕ ??????????
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ни управлява директно САЩ! Ще спестим пари за избори всеки месец и заплати за 200 депутати! Решенията и резултата ще са същите!Защо са ни посредници??
85
3
 
10
 
! Отговори
Решетников преди 1 година
Maйната им на парламентарните изобри. Абсолютен цирк от който няма смисъл. Да си управлява Радев със служебното правителство и това е. Поне ще е ясно от кой да се търси сметка след това. Общинските избори са много по-важни. Ако ГЕРБ си загубят общините, твърдия електорат (основно съставен от ромеи) си отива, а оттам и мафията...пардон партията. В момента в който деведесетарските мутри, днес наричащи се гербаджии, изчезнат има възможност нещата да се подобрят.
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво са гласуваме? Само актъорите се променят..сценария е един и същ..от Вашингтон го пращат!!
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, НЕ трябва са те гласува! Ние сме колония на САЩ и изборите само легитимизират колониалнато уплавление на САЩ и създават илюзия, че от народа зависи нещо! На практика ВСИЧКИ партии която и да изберел слегуват на САЩ, не на българският народ! Зада покажем, че разбираме статута си на робска колония, НЕ трябва да грасуваме!
82
0
 
6
 
! Отговори
Нема такава партия.. преди 1 година
Един от начините да се промени политическата ситуация е някой да реши да действа спрямо националния интерес, а не спрямо партийния
81
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
момчета относно бабешката партия ако направим такава и тръгнем по правияпът колко време ще бъда жива хаиде сега плюсовете и минусите
80
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
За кого да гласувам? За Прокопиев, Божков, Цветан Василев, Маджо, или Бобокови?! Ограбиха държавата и народа, оставиха ни без работа, и с мизерни доходи! Докараха ни рекордна инфлация, за втори път през последните 30 години! А машите им в парламента и президентството тънат в лукс и разкош!
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията е причината за сегашното положение. Изхода е президентска република и кабинет от чужденци, всеки специалист в областа си. Може ли социален министър да е човек завършил съмнителен университет с успех 3,20 и специалност Аграрна икономика ? За една нощ да се смени целия управленски състав на съд, прокуратура, полици и да се започва ударно рачистване и бързи дела. Няма как да тръгнем към по-добро без да си почистим къщичката от ***.
78
1
 
20
 
! Отговори
Г преди 1 година
Последните избори ги спечелиха негласуващите. Тези които не искат никоя от партиите и кандидатие да управляват. И нито една от партиите и втръсналите на народа политически лица не управлява последните месеци. Всичко е точно. На следващите избори пак. После да не ми обяснява някой, че като не се гласува, не се постига нищо. Нека повече време да се плюят и изнервят, да се клепат и кирливи ризи да хвърчат. Хубаво да ги видят всички.
77
2
 
12
 
! Отговори
dmx преди 1 година
България се нуждае от демафиотизация и разолигалхчване, достигнат е някакъв критичен праг. Да сте чули някой политик или журналист да каже нещо за тези 50-100 човека, които държат всичко? Недосегаеми са. Докато не чуя няма да гласувам
76
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ми като не виждате спасение, разрушете системата, а не ПАК да гласувате за нея. Ето днес, ЕС и НАТО станали едно. България трябва да излезе от ЕС и НАТО!
75
2
 
5
 
! Отговори
Някой до 79 преди 1 година
Абсолютно точно
74
4
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
В България бих се прибрала ако управлявам аз, мъжът ми и малкото приятели който имам на пръстите на едната ръка се броят. Сама на нас си имам доверие. Другите нека си говорят....
73
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината,е че сериозен човек в България няма да се захване с политика.Корупцията така здраво е покрила всичко,че никой няма интерес да се управляваме правилно.Представяте ли си властта да е в ръцете на честни и можещи хора?Като ви спре полицая ще ви вземе книжката, че сте пили, а няма да се разминете с 200лв.Като дойде данъчния ще ви шибне един акт за 50000 лв,защото не си плащате осигоровките в пълен размер...Българите са шушомиги и Андрешко е много в тях, на тях им трябва сопа, а не демокрация