Негласуващите могат да начертаят различна политическа карта у нас

Политолог: Търси се нов политически център
10 яну 2023 14:56, Анисия Иванова
130
Негласуващите могат да начертаят различна политическа карта у нас
Снимка: БГНЕС

"Лека-полека отново очакванията са към нови избори", каза пред БНР политологът Ивайло Динев.

По думите му налице е поляризация и публична вражда, които пречат на съставянето на правителство. Партиите се водят повече по общественото мнение и не се опитват да го възпитават, смята той.

Динев вижда едно решение – заради липсата на формула в този парламент, при едни нови избори повече хора да излязат да гласуват, защото сегашните негласуващи не са толкова радикално настроени.

"Негласуващите могат да предопределят много по-различна политическа карта в България", допълни той.

Още по темата

Един от начините да се промени политическата ситуация е някой да реши да действа спрямо националния интерес, а не спрямо партийния, като загърби резултатите от едни следващи избори, коментира политологът.

Според него разделителните линии между партиите са в основата на политиката, но сниженият публичен дебат и начинът, по който той се случва, "води до дълбоко окарикатуряване" и отдръпване на хората да гласуват.

По-важни ще бъдат общинските избори, подчерта Динев. Сега се намираме в цикъл, чийто край все още не се вижда. Пренареждането означава намиране на нов център на политическата карта – това вече не е ГЕРБ, но все още няма и друг, поясни той.

Според него все още сме в преходен момент: "Кога ще завърши той – един от ключовете е в общинските избори".

Динев изтъкна още, че общественото мнение натежава "към изграждане на нова политическа система", като натрупаното разочарование отива към нови политически сили, а партии като "Възраждане" са част от това оформяне на новото представителство.

"Въпросът е дали на нови избори такива партии, които са радикално настроени, ще привлекат повече гласове, дали ще се появи нова политическа сила в център-лявото пространство, която да върне част от загубения вот след спада на БСП. Общественото мнение през последните 2 години показва, че има пренареждане на политическата система и търсене на нов център", обобщи Динев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
Някой към 41 преди 1 година
Абсолютно изчерпателно и точно си написал коментара. Искаме си България за българите.
51
1
 
2
 
! Отговори
кръст до кръст - преди 1 година
До не гласувайте. със среден пръст!
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н политолог,я кажете на простолюдието за кой да гласуваме?Видяхме огромните кражби на ГЕРБ,сега видяхме още по настървени кражби от изпечени мошеници имащи дипломи от Харвард,За милиардите откраднати от К.Нинова - за нея ли гласуваме?Или пък може би за Копейкин който ще ни върне в 19 век?Всички хора виждат едно -докопване до властта,яко крадене докато може и после кой откъде е.Потърпевши са хората които са останали да мизерстват в тая държава.Най-високи цени ,най-ниски заплати - това е БГ.ФАКТ
49
4
 
3
 
! Отговори
завръщането...... преди 1 година
добре си бяхме през турско без партии!!! Иш аллах! Пустото му Освобождение
48
4
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Чичо Пенчо от долно нанагорнище се изказа. Остана и да ни се каже за кой да гласуваме. За мене специално България не беше майка, а мащеха. Много хора се чувстват така. Много хора плюс политиците се постараха да ме изгонят от България доста добре. Доста платени хора по всички социални мрежи се изказаха който сме в чужбина да не гласуваме и да не се прибираме и казаха довиждане на хора като нас. Едва ли има начин да се върнем за съжаление много стараят да не се връщаме.....
47
4
 
8
 
! Отговори
не гласувайте преди 1 година
Щи Ви покажат среден пръст от НС
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз бих начертал куликарен ансамбъл от две яйца и една наденица между тях.
45
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ние не гласуваме защото няма за кого и стига сте повтаряли че трябва да се гласуваза едни и същи му-цу-ни които се въртят 30 години по коридорите на нс и не могатда си закопчаят ризите и саката до два мандата в нс не се ли спаси този принципниска изб активност и избори до дупка всичко останало са празни приказки
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До леля Пена И що да гласуваме за "ЗЛО"
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партиите разделят обществото , модела на Беларус е най-ефективен , сега подготвя сина си да го наследи, не може да се вярва на някакви случайници да мислят за народа си, всички държавни тайни се разбиват/продават и всеки се самозабравя, на 4 години да сменя властта е като автогол , сам си правиш цветна револщция, демокрацията е пътя към хаоса, от който световната банка печели и завладява
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия които плащат по 200-300лв на глас, ще ни определят съдбата, а който дава пари, за да влезне в политиката, не отива там да оправя българина, а отива да оправя себе си. Продължавайте да не гласувате, докато България не изчезне.
41
0
 
6
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Бля,бля.Общински избори и т.н.Тоя знае ли колко ме интересуват,ако живея бедно и не виждам "светлото бъдеще",което ми чертаят псевдо политиците.Всики от партиите гледа кокала.За хората нищо Примера с карловско и още много.З Украйна има,а за българите .....
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С негласуване, пак същите ще са и промяна няма да има.
39
13
 
13
 
! Отговори
Пробуден преди 1 година
Възраждане единствено може да ни спаси. Костадинов изглежда психически уравновесен на фона на другите палячовци. Само заради това заслужава 50% на предстоящите избори.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Негласуващите да гласуват за една съдебна реформа, защото както се видя, митингите и стачките не помагат. Тия с властта си правят каквото искат и държавата потъва. Румъния я направиха и доста ни минаха, само за няколко години, заплатите им се удвоиха.
37
0
 
17
 
! Отговори
Ей така става... преди 1 година
А, опряха до нас - негласуващите...
36
1
 
16
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Около 70 процента от имащите право на глас не гласуваме.няма за кого.Всички политически партии са протурски,проруско-украински и проеврогейски.Българите си искаме България на Българите!
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще начертаят конфигурация от три пръста с преобладаващ среден.
34
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се гласува е морално престъпление
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37. Ами направи си твоя. Тя дано ти хареса.