Добавки за Великден ще има - по 70 лв., но само за най-бедните пенсионери

Това са възрастните хора с доходи до 504 лева
Обновена: 6 апр 2023 11:40 | 6 апр 2023 11:39, Камелия Цветанова
354

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

70 лв. добавка за Великден ще получат възрастните хора, чиито пенсии без добавките и компенсациите към тях, са под линията на бедност - 504 лв., съобщи служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му това е заложено в бюджета.

Още по темата
"Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите. Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние.

Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност, което е повече от половинтата от пенсионерите у нас", заяви Гълъб Донев.

За добавките са отделени 72 млн. лв.

Пенсионерите, които отговарят на условията за получаване на добавки, са около 1 милион и 200 000 души, каза той.

Добавките ще бъдат изплатени по банков път или чрез пощенските станции на страната следващата седмица.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
галабе, па ше мериме асфалто - пари требат, и за еко оценка на "струма" - едно и две ли са, а за новите аероплани - еваги и пенционерете!
274
2
 
13
 
! Отговори
ДА преди 1 година
До Пенсионер-аз пък съм с 800 лв и съм опрял до тези пари!!Това си е жива дискриминация!!!)Тези с малките и минимални пенсии,колко пъти им ги увеличаваха,ми те след 1-2 години ще се изравнят с мен!За какво съм блъскал 43 години!?Ай с--ир!
273
5
 
11
 
! Отговори
Друг пенсионер преди 1 година
Само за това че съм живял 40г. при Живков в непрекъснат недоимък , заслужавам по голямо обезщетение от 70 лева.
272
9
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Един беше написал че е с пенсия 3 100 лева.И на този ли да дадат 70 лв.Решението е правилно. Аз съм с 900 лв. и не съм опрял до тези пари.Искам само да взимам пенсията по дълго.
271
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е малко ако се изчисли - около 10 кг свинско месо, или 30-35 хляба. Това си е храна за цял месец.
270
1
 
7
 
! Отговори
Към 293 преди 1 година
"принос" конспиративно изчисляван толкова години все от умници, за които хаосът е цел. Така по-лесно се управлява, разделяйки обществото. "Тактиката на Коминтерна" така го учихме навремето.
269
0
 
0
 
! Отговори
Каквито преди 1 година
"Архитектите" на пенсионната ни система, такива и коментиращите. Когато граждани и "списияелисти и яксперти и консултанти" коментират за труд, професия, квилификация и особено за категория на труда, се получава резултативната величина от начина на мислене и...резултат первезо-психопатска симбиоза в НОИ системата ни, а и не само в нея. От един Дедо Морз от бившия Ок Риболов, който ще получи поредната милостиня, въпреки, че когато работеше имаше по ведомости и документи соц. статус над средния.
268
4
 
16
 
! Отговори
Защо преди изборите преди 1 година
не казха,че ще разделят пенсионерите на две,и за едните ще има,а за другите няма да има?!Защото много от тях,приемат гласуването,не като право,а като задължение и нямаше да отидат да гласуват дори и за партията си любима!!!Аз съм работещ пенсионер с прилична пенсия и заплата, и близо 50 години трудов стаж!Значи цял живот съм учил и работил,и за мен няма да има,а другият цял живот спал и дремал,и за него ще има!?Къде ви е социалната справедливост другари и другарки?И тук не става дума за парите!
267
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно плоско мислене на управляващите. Мозъците им сигурно са гладки като яйце. Постоянно увеличават пенсии и добавки само на тия пенсионери, които най-малко са работили. Онези най-горе така или иначе взимат достатъчно пари. А като вземем предвид, че хората с тежки категории труд в България не са вече кой знае колко много, реално всичко е за да се хрантутят някви от държавна администрация и депутати с високите заплати. А тия пенсионери по средата, никой не ги мисли. Изравниха ги с най-долни!
266
1
 
24
 
! Отговори
дедо от село преди 1 година
аз питам защо се дадоха милиони за над 700 секции за избори по незнайни места в чужбина като от 2 милиона изселили се доброволно българи гласуват само 180 000 и от тях 65 000 в Турция. С тези пари щеше да има и за Великден и за Коледа...
265
0
 
19
 
! Отговори
плюс минус преди 1 година
Вече е време българските пенсионери да си направят движение или партия,и да гласуват за свои депутати, които в НС да защитават интересите на тези, които са работил за Родината по 30, 40 години, а сега мизерстват.
264
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не бяха дали нищо по-добре. За пореден път разделиха обществото. Смятам че това е нарочно.
263
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е да има милиарди за избори по 2 пъти в годината. За избори пари има. За заплати на министрите пари има. За охраната от НСО пари с лопата да ги ринеш. За президента само охраната и издръжката е милиони на месец. От кой ги пазите, бе? Защо ги пазите? С чували изсипахте пари за изборите, а за бедните възрастни хора няма пари. Щом държавата няма пари, да се намалят заплатите на министрите и президента наполовина. НИКОЙ НЕ ГИ Е КАРАЛ ДА РАБОТЯТ ТОВА. КАТО НЕ ИМ ИЗНАСЯ-ВЪН ОТ ЧАДЪРА! НАГЛЕЦИ!
262
5
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 година
"обединителя" руски агент се възползва от всяка възможност да разделя Народа ни,това са смешни пари,в какво ви превърнаха рашите бре?погледнете през прозореца и вижте какво правят..гърците например!да унижаваш толкова много създали тази държава...за мижави..ама бъдещото..да обаче миналото създаде бъдещето..продавате го на скрап вместо да го развивате и надграждате..не съм пенсионер..но е нечовешко това делене..за Лукойл плащаш ток..за виваком и ..сваляш такси..за Народа си...нямало..престъпници
261
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 година
безчестие,позор си,разбира се,че обслужват с резидента путин...за укрите имат...веднага с пропагандата и отклоняване вниманието от истината ,пенсионерите са достойни наши майки и бащи,от десетилетия матипулирате хората как...ги храните...работили и плащали пенсионни със стажове по 40 г и над...къде и кой им ограби пенсионните фондове...г-н обслужващ путин?продавате животите им ...живи сте с построеното от тях!...лицемери лъжливи,милардери са децата на дс и кгб агентите продаващи животите им..
260
9
 
4
 
! Отговори
Хохол преди 1 година
Путин е виновен!
259
1
 
27
 
! Отговори
Оруел преди 1 година
Позор!Това е унижение не само за пенсионерите! За всеки българин е!!!!Поредното доказателство за безчестието на българската политическа каста! Значи,за укрите може,и има пари!?!?Предизвиквате отвращение и презрение !!!!
258
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искате спиране на войната, трябва да изберете гълъба, не знам какво означава гълъб, но знам, че тези, които ръководят света, избраха гълъба да донесе мира.Не знам дали в България името на Гълъб Донев има нещо общо с това, но видях, че избраха гълъба като символ на мира и за спиране на войната.
257
5
 
18
 
! Отговори
Решетников преди 1 година
Само банановите републики в Африка си избират в мирно време военни за президенти! България дегенерира тотално!
256
9
 
12
 
! Отговори
Радев е пътник преди 1 година
Румен Радев ще си отиде, както изчезна и Слави Трифонов. Ред е на прокуратурата да вземе съответните решения за повдигане на обвинения, относно многобройните престъпления от екипа на Радев - Йотова.