Добавки за Великден ще има - по 70 лв., но само за най-бедните пенсионери

Това са възрастните хора с доходи до 504 лева
Обновена: 6 апр 2023 11:40 | 6 апр 2023 11:39, Камелия Цветанова
354

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

70 лв. добавка за Великден ще получат възрастните хора, чиито пенсии без добавките и компенсациите към тях, са под линията на бедност - 504 лв., съобщи служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му това е заложено в бюджета.

Още по темата
"Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите. Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние.

Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност, което е повече от половинтата от пенсионерите у нас", заяви Гълъб Донев.

За добавките са отделени 72 млн. лв.

Пенсионерите, които отговарят на условията за получаване на добавки, са около 1 милион и 200 000 души, каза той.

Добавките ще бъдат изплатени по банков път или чрез пощенските станции на страната следващата седмица.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
15
 
5
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 1 година
Радев е руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача Корнелия. Отваряш Корнелия, а от вътре изскача Путин...
254
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-пекаpаните ще са пенсионерите, дето вземат пенсия 505лв.
253
8
 
5
 
! Отговори
Хм? преди 1 година
До Анонимен274 Не намесвайте войната в казуса! По същата логика може и германците да кажат, че заради нас нямат увеличение на заплатите! Това са си наши, вътрешни неща!
252
2
 
17
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
А НОВИ,ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ЩЕ ИМА ЗА ...ВСИЧКИТЕ НИ НОВИ ИЗБРАННИЦИ,И ЗА ЦЯЛАТА ГВАРДИЯ СЪТРУДНИЦИ НА ПРЕЗИДЕНТА.ТАЯ ПОГОВОРКА-КАКВОТО ЗА ВСИЧКИ -ТОВА И ЗА АСАН Е ВАЛИДНА САМО ЗА ЕЛЕКТОРАТА 80%
251
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма пари за пенсионерите,защото пратихме близо милиард на укрите,безвъзмездно оръжие,плащаме 5-звездни хотели и чертежи на Ф-16.Гласувайте пак за тези,за да гладувате.Или пък не гласувайте,за да може да ви заробят да си давате пенсиите и заплатите на чужденци по нигерийски сметки.Честито!
250
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без "вашите" 70 лв. ще отпразуваме големия празник!Елена Рьорих - "И като се наядете няма да станете по-велики!".
249
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усещам , че скоро ще се случи нещо, което не се е случвало мнооого дълго време на наша територия. Тогава политиците ще имат изражението на бай Тошо от конгреса на 10ти ноември.
248
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи пак уредиха братята рoми, за българите една студена вода.
247
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам, срам, срам!
246
0
 
22
 
! Отговори
И преди 1 година
До Анонимен267 Кое е справедливо? Тези, които са *** з-ци и са се уредили за депутати, индексиращи си заплатите четири пъти годишно, плюс бонуси за празници, да определят, че тези, които са бачкали и внасяли по- високи пенсионни осигуровки не заслужават нищо? Това ,ли е справедливо? Не говоря за болните, които по една, или друга причина получават ниска пенсия, но за тях си има социални грижи и трябва да има социална политика!
245
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно и справедливо.
244
1
 
20
 
! Отговори
А преди 1 година
До анонимен261 "Дайте на работещите! Деца гледат, че и стари родители!", а колко са по- възрастни родителите ви от вас, за да ги гледате/изключвам болните/? Тези "стари" родители не гледат ли децата ви? А тези "старци" когато бяха "работещи", не плащаха ли чрез данъците вашето обучение? И не забравяйте, че живота лети и както си в отбора на "работещите", изведнъж идва момент в който се оказваш в отбора на "старците", просто всичко е един кръговрат! Ще дойде време и вие да сте "старец"!
243
1
 
20
 
! Отговори
астора преди 1 година
За 34г. тьй наречена демокрация роди, ИВАН КОСТОВ , ГЬЛЬБ ДОНЕВ, БООЙКО БОРИСОВ, ВОЛЕН СИНДЕРОВ, РУМЕН РАДЕВ , ЧЕЧЕНЕЦО , КУКАТА , ТРИТОНЕТКАТА Е ОЩЕ КАКВИ ЛИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ГЕРОИ. Аз не желая такава демокрация, а и едвали някой я желае
242
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повдига ми се от разни експерти и политици.Все обясняват,че няма възможност да се помага на бедните.Алчността им е изписана на лицата.Лисунгери гадни.Все много знаят ,а държавата и хората все по бедни.
241
3
 
22
 
! Отговори
:: преди 1 година
Значи за бедните е .Не е за великденските празници.А някои, които не карат Великден ,а нещо друго , като байрами и т.н защо им са добавки?
240
0
 
30
 
! Отговори
Клошар преди 1 година
Народееееее, крийте доходи. Колкото по малко си внесъл в тая държава, толкова повече ти дават.
239
8
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Дайте на работещите! Деца гледат, че и стари родители! Стига сте раздавали на тарикати, дето цял живот това са усъвършенствували, как да се правят на бедни! Откъде знаете по колко жилища са скатали уж бедните?
238
2
 
7
 
! Отговори
Ами преди 1 година
До Гого Имате работодатели, поставете си питането към тях!
237
0
 
16
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Много ме интересува тези, които гласуват в парламента, какви коледни, великденски, първомайски, гергьовденски, деветосептемврийски и т.н. добавки си гласуват? А и колко пъти годишно си актуализират заплатите? Защо не актуализират пенсиите от 01.01, а от месец Юли?
236
6
 
10
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Великден само за пенсионерите ли е празник?