Миков: Най-логично е първите две политически сили да направят правителство

Спирането на часовника на НС би трябвало да възмущава
14 апр 2023 12:26, Елка Василева
83
Миков: Най-логично е първите две политически сили да направят правителство
Снимка: архив, БГНЕС

Най-логично е първите две политически сили след изборите да създадат правителство. Така каза бившият председател на Народното събрание Михаил Миков пред БНТ. Той коментира фалстарта на работата на новия парламент, новите, иновативни парламентарни подходи и политическата безизходица.

Още по темата
Миков коментира и ситуацията с избора на председател на парламента. Според него това спиране на часовника би трябвало да възмущава, защото показва неразбиране на Конституцията, неразбиране на смисъла на парламентаризма. И само като част от това - изборът на председател в първото заседание.

"Има някакво лицемерие да обвиняваш президентската власт, президента, че управлява и в същото време в първия момент, в който можеш да конституираш параламентаризма с избора на председател и парламентът да започне да функционира, за да издърпа към себе си конституционните си правомощия, да се държиш по този начин. Гражданите не спират часовника, когато изтичат сроковете за плащане на данъци", каза Михаил Миков.

Според него от началото на предизборната кампания социолозите даваха доста точна преценка на конфигурацията на фрагментацията на парламента и тя трябваше да е в основата на поведението в първия ден.

"Парламентът още не е започнал да функционира, не се е оформило мнозинство и опозиция, евентуално едно проправителствено избиращо правителство мнозинство, за да се види колко време е животът на парламента. Защото понякога поведението на големите политически сили като че ли индикира по-скоро парламент, изпълнен с напрежение и противопоставяне. Битките са лични и персонални, а не за някакви политически идеи", посочи Михаил Миков.

По думите му този разговор за законодателна програма са заглавията на законите, важно е съдържанието. Никой не отрича нуждата от приемането на закони с тези заглавия, но какво ще бъде тяхното съдържание зависи от конкретните гласувания в пленарната зала. Когато се говори, че ще се приеме законодателна програма и това ще определи дали да има председател НС, звучи доста нелепо.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
8
 
! Отговори
Иво Прокопиев преди 1 година
Трябва да бъде заличен.
46
3
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Лесно е ръсиш съвети отстрани.Ти като беше лидер на БСП защо не направи коалиция с ГЕРБ?
45
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
е как дълбоко вярващия борисов ще направи правителство с парапета и грешнияъгъл това е дълбоко неморално и не е по каноните
44
6
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Стига сте писали лъжи тук и където и да било корпоратив вот бил на ГЕРБ А за подмяната какъв е НА София кои гласуват за подмяната прокопите служители нексаджиите газовите комисионери ТЕЗИ какви са бели непорочни не са алчни ли Айде стига ЛЪЖИИИИИИ
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да стане другарю Миков! ПП и ДБ,ще се възползват от ГЕРБ,за да има " мнозинство" и се прокарат закони и решат належащите проблеми на държавата! -:) Ако пък някой си мисли,че ще се гушнат и направят заедно " правителство" Греши! Ще поработят някой и друг месец и лятото сме пак на избори! Борисов пробва всякакви тарикатлъци,то той нали е вълк единак облечен в овча кожа!-:))) Но няма да му се получи пак!!!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 нормално да е неадекватен, постояно е пиян хаха
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво му е логичното, това е подмяна на вота, като искат да управляват заедно да се явят заедно на избори в коалиция.
40
4
 
6
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Така е с купуването на избори, но има и една друга проста истина, коята не искат да я кажат политолозите и социолозите. А тя е толкова логична. Вождът им на тези от Герб свърши парите. Както тези личните си, така и тези на държавата. Затова сега иска да получава заплата, че дори и правителство да прави. При това редовно. Гласувалите за партията му ще трябва да изплащат облигационните му заеми. А те са около 16 милиарда евра. Като ги вземаха, не питаха никого. Сега говорят за референдум - дум.
39
3
 
7
 
! Отговори
Млад човек преди 1 година
Миков ми е водил упражненията по наказателно право в СУ. Добър юрист е, ама е много неадекватен
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пияницата Миков
37
2
 
8
 
! Отговори
И ТОЯ Е преди 1 година
ЯЛ С ДВЕСТА ЛЯБ ОТ ТУПИТО. КАК ВСИЧКИ : ГЕРГО ТОЯ СТАНИШКАТА ДОБРЕВ И МНОГО ДРУГИ СЕ ПРЕДАДОХА НА БИБИТКОФ НЕ ЗНАМ. РАЗСЛЕДВАЙТЕ ПОКАЖЕТЕ ИСТИНИТЕ ЗА КРАЖБИТЕ БА ТУЛУПА И ДРУГИТЕ ХРАНТУТНИЦИ. СЪД И АКО ТРЕБЕ ЗАТВОР. А ТРЕБЕ.
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първите две коалиции (защото не са партии) искат едно единствено нещо - да ни вкарат официално във войната в Украйна.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП-ДБ е политическа сила със задачата да изчегъртат ГЕРБ. Ако се коалират с ГЕРБ, те изчезват от политиката и БСП може би става втора политическа сила, а не пета както е сега.
34
2
 
13
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Много е просто за обяснение.Защото твоят вожд за 12 години си купи цялата държава за наша сметка.Ама откъде толкоз акъл да се сетиш?
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради негласувалите за партия или коалиция вече две години нямаме стабилно мнозинство в парламента с всичките негативи от това.
32
1
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Ти на какви хапчета си?
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ са първи където лесно се купуват гласове и където по-лесно се фалшифицират изборите.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наздраве Миков!Понеже в БСП не те долюбват много,а гледам,че клониш към ГЕРБ,защо направо не им пристанеш,хем заедно с веждичката ще си пиете колкото ви душа иска.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-логичното е за партия или коалиция да гласуват поне 60% от имащите право на глас, а не 38%, както е на последните два избора. При над 60% гласували ще може да се състави редовно правителство и да има нормално функциониращ парламент. Патовата ситуация е заради негласуващите и гласувалите с "Не подкрепям никого".
28
2
 
5
 
! Отговори
До Гербер преди 1 година
И не ти е ясно защо са първи?Защото за тях е корпоративния вот,който след това плащат с европейски средства и обществени поръчки,общинската и държавна администрация,която е от калинки на ГЕРБ и купените в махалите.А на последния вот ГЕРБ са първа политическа сила в селата.