Доц. Лозанов: Румен Радев говори за национална сигурност, но не спомена дори веднъж НАТО

Очевидно има хибридна война, подчерта бившият председател на СЕМ
Обновена: 6 май 2023 18:26 | 6 май 2023 18:15, Йоана Цонева
297
Доц. Лозанов: Румен Радев говори за национална сигурност, но не спомена дори веднъж НАТО
Снимка: БГНЕС

"Една моя изненада - слушах речта на президента по повод Гергьовден. Той говори за националната сигурност, за това, че България има нужда да защити своята национална сигурност, но нито веднъж не спомена НАТО, все едно не сме НАТО-вска държава. Бях много изненадан, защото в крайна сметка основата на нашата национална сигурност в момента е тази колективна сигурност, която НАТО осигурява. Иначе кой знае по какъв начин сега отново щяхме да сме под силно съветско влияние, нещо като Беларус. Не е лошо в този ден, освен за нашата армия, да поговорим и за нашите партньори, на които твърде много разчитаме". Това каза пред БНР доц. Георги Лозанов - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет и бивш председател на СЕМ.

Очевидно има хибридна война, подчерта доц. Лозанов.

"Тя е пропаганда + корупция, която върви от Изток на Запад. Тя има за цел по един или друг начин да промени прозападната ориентация на българското общество и не само на българското, като създаде фалшиви конспиративни теории, така че Западът, западният свят, либералната демокрация да се окаже лошият избор, а бившата ни просъветска ориентация да се окаже истинската национална перспектива пред България. За съжаление, доста големи жертви на ниво съзнание взима тази пропаганда".

Той се надява традиционната журналистика да не е изгубила битката срещу социалните мрежи:

"Битката продължава и се надявам, че ще има обрат. В момента действително през социалните мрежи върви основната атака срещу общественото съзнание. Журналистиката повече или по-малко е в фонова позиция, вместо да е обратното. Създаде се нагласа, че едва ли не социалните мрежи са медии, а това не е така, защото за да са медии, трябва да има редакционна отговорност, а там няма такава".

Според доц. Лозанов живеем в ситуация на постистина:

"Постистината е такава манипулация върху съзнанието, че ти започваш да приемаш нещо за свой избор, което е срещу твоя интерес. И после си разочарован от това, което сам си избрал".

Още по темата
По думите му е много трудно всичко това да бъде регулирано и овладяно. Шансът е с възвръщането на авторитета на качествената журналистика, категоричен е той.

Доц. Георги Лозанов гледа с радост изкачването ни в класацията на "Репортери без граници":

"Една от причините да стоим ниско в класацията е обвързаността и влиянието на властта върху медиите. В последните 2-3 години тъй като властта няма ясна композиция, тя е доста несигурна, сменяща се, не е ясно кой е на власт, затова медиите някак по случайност са в доста по-свободна позиция. Много е важно това да се запази и да се превърне в тенденция".

Основният въпрос за медиите е дали изпълняват критическата си функция по отношение на властта - дали поставят представителите на властта в дискомфорт и да ги подлагат на критика, коментира още той и добави:

"Когато някой политик се съпротивлява срещу това, започва да чете присъди на медиите и да им размахва пръст, очевидно, че му липсват достатъчно демократични качества"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
15
 
! Отговори
Продажник! преди 1 година
Лозанов предлага да благодарим на НАТО, защото ни разрешават да дишаме!
104
7
 
6
 
! Отговори
ПП ДБ СА КОПЕЙКИ... преди 1 година
КИРЧЕ И КОКОРЧЕ КОЛКО ПЪТИ СПОМЕНАХА, А И НАПРАВИХА НЕЩО ЗА НАТО И ЗА УКРЕПВАНЕТО НА ФЛАНГА НА НАТО,..??.... ЗАЩО НЯМА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО, ВОДЕНО ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ ГЕРБ..??
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледахте ли видеото, как Байдън лекичко се приближи до английската кралица и се изп ърдя яко до нея, погледите на присъстващите лакеи бяха потресаващо вцепенени, хахахаааа!
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гого папионката - глупости на куб!
101
2
 
12
 
! Отговори
aa преди 1 година
Гого пак е шмъркал нещо бело
100
3
 
2
 
! Отговори
кирчо бейсика преди 1 година
До Жоро кодера ти ше чекаш за пенсия, с 2 минути трудов стаж на хартия и с занаят убит от АИ. водката, шумкарите и сръбската музика са ендемични за балхариа
99
4
 
13
 
! Отговори
Губерния преди 1 година
Този за какви партньори говори? Аааа да за господарите, които ни обезоражиха и ликвидираха всякакъв елемент на противопоставяне на една суверенна държава.. само за сравнение парада на българската армия 1981 https://youtu.be/vrc3j2ImkwU Днешното беше супер жалко подобие на това, което е останало от тогава. "Партньорите" само пари искат...
98
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори за понички да говорим, трябва да благодарим на НАТО, че ядем понички - иначе Лозанов ще ни обърне внимание. Такава лакейщина някога при соца не е имало.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днеска на парада и трите самолета ли показаха ? Да не забравят някоя джипка . Всичко което е в движение да покажат та Барабар Г.аню с мъжете у нато :)
96
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
Па и тебе да те изгонат като мръсен пес от събранието що си антиваксър и ти нема да ги споменеш
95
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен рублата да си събира гълъбите, чемадан, вокзал, Маскве! Немедленно! Да не повтарям, че ше играе тоягата!
94
7
 
5
 
! Отговори
Защо Внушавате преди 1 година
Истината е, че Радев е Най-НАТОвският и Най-Американският Президент,който сме Имали-не само е завършил всичките си НАТОвски курсове във Вашингтон,но Погледнете Действията му-Никой не е Сключвал Сделки за Ядрено Гориво и Ядрени Реактори и т.н. със САЩ в Историята ни - това го Направи Радев!това са Внушения за Ба Лъ Ци те да си мислят,че имат Национално-Отговорен Президент, а той се е Просто Американска НАТОвска Поодлоога като всички Останали - ако не беше, никой нямаше да му даде Президенствато!!
93
15
 
7
 
! Отговори
Жоро кодера преди 1 година
Напълно е прав доцента. България се държи като руска колония 2023г. Позор. Тоя Радев е i. diot, махнете го.
92
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е метресата на Митрофанова! Факт!
91
9
 
2
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Недоразумението премълчава годините начело на ВВС и два мандата като главнокомандващ. Цялото това време се характеризира с бавно унищожаване на българсщата армия!
90
4
 
5
 
! Отговори
Жоро кодера преди 1 година
Ако Бг тръгне да влиза в СССР пак, аз си събирам багажа пичове. Живейте си с пенсионерите и водките. Ние ит сектора си тръгваме. Ние и парите ни. После чакай пенсии. Бухахаха. Ще *** от глад.
89
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй ли? Ми БРАВО на Радев! Адмирации! В нашия град си имамв паметник на нато и всеки ден кучетата го опишват.
88
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този рошав папионко да си се завре на шошоро хранилката и да не дава акъли,защото много отдавна е едно дискредетирано,пропаднало,гнусно плямпало,чието мнение не интересува никой нормален човек! Горките студенти,как го изтърпяват,крайно неприятен образ! И за негова информация няма никаква хибридна пропаганда,мислещите хора следят процесите,които текат по света и знаят,че НАТО значи войни,кръвопролития,насилие и диктат! А журналистиката е капо заради такива продажници като него!
87
6
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 123 преди 1 година
Неее бе брат. Не бягай към Терминал 2, стой тука, заедно ше млатиме копейките и ше си станеме пак нормална държава. Не бързай! Те са проссти маргинали, нямат шанс!
86
2
 
15
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Гоше, Гоше цял живот ще си останеш доцент, щото нямаш собствено мнение по никой въпрос. Ами то се казва национална сигурност щото става въпрос за нацията и защото най-много зависи от същата тази нация. Поне да беше казал нещо за Путин та да чакаш и ти някое не национално финансиране. Ясно е, че ще те запомнят само с папионката. А днес е празник на Българската армия не на НАТО.