Доц. Лозанов: Румен Радев говори за национална сигурност, но не спомена дори веднъж НАТО

Очевидно има хибридна война, подчерта бившият председател на СЕМ
Обновена: 6 май 2023 18:26 | 6 май 2023 18:15, Йоана Цонева
297
Доц. Лозанов: Румен Радев говори за национална сигурност, но не спомена дори веднъж НАТО
Снимка: БГНЕС

"Една моя изненада - слушах речта на президента по повод Гергьовден. Той говори за националната сигурност, за това, че България има нужда да защити своята национална сигурност, но нито веднъж не спомена НАТО, все едно не сме НАТО-вска държава. Бях много изненадан, защото в крайна сметка основата на нашата национална сигурност в момента е тази колективна сигурност, която НАТО осигурява. Иначе кой знае по какъв начин сега отново щяхме да сме под силно съветско влияние, нещо като Беларус. Не е лошо в този ден, освен за нашата армия, да поговорим и за нашите партньори, на които твърде много разчитаме". Това каза пред БНР доц. Георги Лозанов - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет и бивш председател на СЕМ.

Очевидно има хибридна война, подчерта доц. Лозанов.

"Тя е пропаганда + корупция, която върви от Изток на Запад. Тя има за цел по един или друг начин да промени прозападната ориентация на българското общество и не само на българското, като създаде фалшиви конспиративни теории, така че Западът, западният свят, либералната демокрация да се окаже лошият избор, а бившата ни просъветска ориентация да се окаже истинската национална перспектива пред България. За съжаление, доста големи жертви на ниво съзнание взима тази пропаганда".

Той се надява традиционната журналистика да не е изгубила битката срещу социалните мрежи:

"Битката продължава и се надявам, че ще има обрат. В момента действително през социалните мрежи върви основната атака срещу общественото съзнание. Журналистиката повече или по-малко е в фонова позиция, вместо да е обратното. Създаде се нагласа, че едва ли не социалните мрежи са медии, а това не е така, защото за да са медии, трябва да има редакционна отговорност, а там няма такава".

Според доц. Лозанов живеем в ситуация на постистина:

"Постистината е такава манипулация върху съзнанието, че ти започваш да приемаш нещо за свой избор, което е срещу твоя интерес. И после си разочарован от това, което сам си избрал".

Още по темата
По думите му е много трудно всичко това да бъде регулирано и овладяно. Шансът е с възвръщането на авторитета на качествената журналистика, категоричен е той.

Доц. Георги Лозанов гледа с радост изкачването ни в класацията на "Репортери без граници":

"Една от причините да стоим ниско в класацията е обвързаността и влиянието на властта върху медиите. В последните 2-3 години тъй като властта няма ясна композиция, тя е доста несигурна, сменяща се, не е ясно кой е на власт, затова медиите някак по случайност са в доста по-свободна позиция. Много е важно това да се запази и да се превърне в тенденция".

Основният въпрос за медиите е дали изпълняват критическата си функция по отношение на властта - дали поставят представителите на властта в дискомфорт и да ги подлагат на критика, коментира още той и добави:

"Когато някой политик се съпротивлява срещу това, започва да чете присъди на медиите и да им размахва пръст, очевидно, че му липсват достатъчно демократични качества"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
На доцента кое нпо му допълва заплатата?
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"в крайна сметка основата на нашата национална сигурност в момента е тази колективна сигурност, която НАТО осигурява. Иначе кой знае по какъв начин сега отново щяхме да сме под силно съветско влияние" - ако бяхме извън НАТО с 4 съседа от НАТО и Сърбия, съметския съюз щеше да ни е най-малкия ппоблем. Мъдрите отдавна са казали: "Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо."
123
4
 
4
 
! Отговори
Румен Радев преди 1 година
Ето споменавам - с помощта на НАТО укрите налагат по мордата разбеснелия се северен съсед-монстър. Има добри игледи в скоро време да им изкарат бесовете. Рапорт даден. Ура!
122
5
 
9
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Ами то и Кипър чакаше НАТО да го спаси , но Турция окупира половината!
121
8
 
10
 
! Отговори
ФАКТЧЕКЪР преди 1 година
НАТО е терористична организация вън в чували !
120
7
 
16
 
! Отговори
Край преди 1 година
Аууу срамота. Не е споменато нато в деня на храбростта и БЪЛГАРСКАТА армия. Нито сме му видяли храбростта на нато, нито то е проляло и капка кръв за България че на Гергьовден да го споменаваме.
119
4
 
13
 
! Отговори
Решетничето преди 1 година
Няма го вече лозунга "МУТРИ ВЪН!", няма го стиснатото юмруче...всичко е точно! Народната енергия се "канализира" в "правилната" посока...
118
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че как да го спомене, като НАТО му е трън в г...пардон, петата?
117
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния краварски слуга, изпълзя като ***.
116
17
 
13
 
! Отговори
Ивайло Монтана преди 1 година
Тоя никаквец радев пак разделя народа
115
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Сегапитай оня етнолога дето се изказа по въпросите на армията по мсат
114
1
 
5
 
! Отговори
Защо бе преди 1 година
Пак се намери някой ид..т,да разделя хората.
113
3
 
8
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Доц.Заспал Преслалов защо се обажда - и той разбирач го раздава
112
5
 
12
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Някой знаели по какво е доцент този...?и как е получил тази титла по соца?
111
6
 
20
 
! Отговори
Мурч преди 1 година
Лозанов, като станеш ти президент, тебе ще те слушаме. Сега слушаме ПРЕЗИДЕНТА.
110
2
 
11
 
! Отговори
Да преди 1 година
Дежурният по глупости,пак търси слава.
109
2
 
21
 
! Отговори
komitata преди 1 година
Папионката дет не виждал пищов се изказа празнично- Що като каже НАТО кво ще стане ,нещо да са ни дали досега освен приказки -80 милиарда зарязаха н аАвганистан сега стотици милиарди з аУкрайн а и ползват базите ни беспалатно кво д аги споменава Лозанчо
108
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважаеми доц. Лозанов, Президенството отдавна го наричаме Кремълство и то неслъчайно. Това би трябвало да обясни всичко и да повдигне въпроса, аджеба, защо ни е тази глупава институция Президент. Трябва да се върнем към Парламентарната Монархия, каквито са традициите български.
107
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и кво от това? тебе кво те бърка? мишок.
106
18
 
9
 
! Отговори
папата преди 1 година
Ако не сме в НАТО, путин отдавна щеше да приема парада на 6 май в София, вместо зеления чорап. Тези съветски генерали около радев със шкембетата щеха да лъскат чепика на пригожин