Радев: Не можем да допуснем проникване в ЕС на идеология на омразата

Не може някой да гради своята идентичност върху антибългарска основа, заяви той
27 юни 2023 18:30, Красимир Ангелов
28
Радев: Не можем да допуснем проникване в ЕС на идеология на омразата
Снимка: БГНЕС

Не можем да допуснем проникването в Европейския съюз (ЕС) на идеология на омразата, на дискриминация по етнически принцип. Като членове на ЕС не можем да си позволим някой да гради своята съвременна идентичност върху антибългарска основа, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Подгорица, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Президентът е в Черна гора за участие в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). На форума Радев открои свързаността като ключ към стабилността и икономическия просперитет на Югоизточна  Европа.

В отговор въпрос за изпратеното от президента писмо до европейските лидери и институции за европейската перспектива на Република Северна Македония (РСМ), държавният глава посочи, че като отговорен член на ЕС България не може да остане безразлична към бъдещето и устойчивото развитие на съюза.

Още по темата
"Ако някои са готови да направят компромис с европейските принципи и ценности в името на постигането на някакви мимолетни политически цели, то ние не сме", заяви президентът. Той уточни, че целта на писмото е да помогне на ЕС да разбере по-добре проблемите, свързани с РСМ и да не се отклонява от своите принципи, решения и от демократичните ценности, тъй като по, думите му, в дългосрочен план това не би довело до устойчивост на съюза.
 
"Не можем да си позволим да гледаме равнодушно, когато тази най-близка за нас страна - РСМ, се отклонява от европейската си интеграция", каза Радев и посочи другата важна цел на изпратеното от него писмо – да се помогне на РСМ, която вместо с политическа воля да решава проблемите, покривайки Копенхагенските критерии за членство, се ръководи от лобизъм, което е в нейна вреда.
 
Държавният глава припомни, че в преговорната рамка вписването на българите в конституцията и гарантирането на тяхната равнопоставеност е само предусловие за начало на преговорите. Другите важни условия, залегнали в документа, са изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и двата важни протокола от заседанията на Междуправителствената комисия, където има ясно поети ангажименти – отказ от езика на омразата към България, прекратяване на дискриминацията към гражданите на РСМ, които се самоопределят като българи, преработване на учебниците, за да се изкорени от тях езика на омразата и разкриване на архивите на бившите югославски служби. Президентът отбеляза, че по тези въпроси развитие липсва.

Едно демократично управление трябва да се базира върху принципи и ценности, които да работят в интерес на обществото, а не върху страха, заяви Радев, помолен да коментира периодично изразявани опасения на управляващите партии, че при провал на редовното правителство, България отново ще има служебен кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: скопиеРумен РадевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя явно е от твърдите комунисти и иска ние да му се подчиняваме във всичко,което е изрекъл с умисъл против нас.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радев, защо тогава поддържаш антибългарите от Възраждане?? Ако те нямаше теб, нямаше да ги има и тях.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фактите се сосем спротивни . БГ е осудена во Стразбург 16 пати за непочитуване на етнички права , а МК ниту еднаш. Напротив сите не посочуваат како многу позитивен пример .
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А идеологията на омразата спрямо руснаците... Или тя е чисто демократична...
22
4
 
6
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
Да обичаш или пък да мразиш си е нещо напълно човешко госин Президент ! Има ли нормален човек който да не мрази м а* галите и начина им на живот ? Има ли нормален мъж който да не мрази прайдовете наложен ни от ЕС като висша ценност ! Като бивш член на БКП ( на престъпна организация ) вас Госин Президент не ви ли учеха на класова ненавист ? За каква омраза говорите ?
21
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
Да обичаш или пък да мразиш си е нещо напълно човешко госин Президент ! Има ли нормален човек който да не прави **** галите и начина им на живот ? Има ли нормален мъж който да не мрази прайдовете наложен ни от ЕС като висша ценност ! Като бивш член на БКП ( на престъпна организация ) вас Госин Президент не ви ли учеха на класова ненавист ? За каква омраза говорите ?
20
11
 
9
 
! Отговори
Политбюро преди 10 месеца
Говорейки за омраза се вгледайте във "Възраждане ", товарищ Радев.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
отказват се от схемите при изнасяне на боеприпаси за източния фронт. ще махнат посредниците по веригата и цялата печалба ще влиза в джоба им.
18
1
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Давай направо на безбожна неанавист:)) с омраза ще ни заниава....:))))
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много неща ,Не бива да допуснем г-н президент! Не бива да допуснем и Сега " Управляващите",да се възползват от властта си,и чрез властта си,да преследват другите партии в парламента!! Възраждане са опонент на властта в момента! Власт " взета" Чрез Политически Преврат!! И сега други да им " пречат"?? Некоректно държание на " управляващите" в момента!!!
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ФАШИЗМА ОТДАВНА Е В ЕВРОПА И СЕГА АМЕРИКАНЦИТЕ ГО ВЪЗРОДИХА
15
12
 
5
 
! Отговори
Народа преди 10 месеца
иска импийчмънт!
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОМРАЗАТА В БЪЛГАРИЯ ИДВА ОТ ФАШИСКИТЕ ПАРТИИ /ПП ДБ И ГЕРБ СДС /
13
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Краварската агентура от снимката ще унищожи Европа
12
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо не стабилизират парламента с един импийчмънт!
11
6
 
13
 
! Отговори
Някой към 7 преди 10 месеца
Определено запада е лицемерен и не му пука за нас и може би по ирония на съдбата точно Радев е човека сега да каже не и без уговорки. Ясно, точно, кратко.Или безочието им ще стигне връх като се съберат да направят както някога нов Берлински договор без нас ??????? Интересно ще е да видим до къде си мислят, че могат да стигнат и да ни прескачат и колко струват. Както каза ти пълни лицемери.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Обаче Борисов и коалиционните му партньори от ПП-ДБ, биха допуснали БЮРМ в ЕС.
9
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А руски агент начело на България, може!?
8
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Го...м...ньо "говори" за омраза - нИ можИ да бъдИ (според акцента му от село)! Че самият той се състои САМО от социалистически КЛИШЕТА, омраза, злопаметност, отмъстителност и люта злоба!
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Запада е лицемерен трябва да се работи внимателно и уверено и да се оскат двойни фори тройни гаранции, да не ни метнат както метнаха руснаците с минското споразумение