Борел: Няма пречки Северна Македония да влезе в ЕС

Двустранни въпроси не трябвало да бъдат обвързващи и определящи
26 юни 2023 08:14, Елка Василева
88
Борел: Няма пречки Северна Македония да влезе в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на блока Жозеп Борел смята, че няма пречка за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Още по темата
Запитан от БНР какви ще са следващите стъпки на блока, ако до ноември Северна Македония не признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство и не впише българите в основния си закон като държавотворен народ, както се предвижда в т.нар. френско предложение за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз, Борел отговори:

"Северна Македония отбелязва добър напредък и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединяването ѝ към ЕС. При това присъединяване ще бъдат стриктно спазени европейските принципи и стандарти. За това определено е необходимо добро сътрудничество и регионалното сътрудничество остава съществен елемент, както и стабилизирането, за да може да бъде приложен присъединителният процес. Но двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване", заяви Борел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
САЩ и Свободният ако не осъзнаят,че кгб е превзел 90% от еС,международни...икономика,финанси,медии...ще платите чудовищна цена!!!еС не са ви приятели...СП 1 и 2 не са приятелски...вкарването на руски троянски коне като рСм...не е приятелски акт,унижението на съюзници...зависимости и корупция са в полза путин...платено!!!събудете се хора...Война е!!!
72
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
поредното доказателство за корумпираният и не справедлив ЕС!Макрон предложи плана в който е заложено Българите в рСм да бъдат записани в Конституцията им!...останалото е ВЕТО!слепи не виждате,че работят за путин?колко ви трябва рСм,че унижавате и вършите грях спрямо съюзника и члена на ЕС...България?БГЕКЗИТ Братя!!!не сме немски роби!!!Свят голяам...със САЩ...със Китай...тези а робовладелци несправедливи,закрийте фашисткият си съюз!!!БГЕКЗИТ!децата на коминтерна ще ни заместят!БГЕКЗИТ!
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този чиновник след около година ми свърша мандата и изчезва. Да не се взема много насериозно.
70
3
 
1
 
! Отговори
Това диво преди 9 месеца
Племе освен да търка ***,клозети и поминни ями за друго не става.
69
2
 
1
 
! Отговори
На скопения преди 9 месеца
Етнос му трябва хиляди години да поумнее,защото са бавно развиващи и са СРАМ за Българската нация.
68
3
 
1
 
! Отговори
Куманите идват преди 9 месеца
На балканския полуостров след смърта на Чингис хан с хазари и авари в търсене на нови землища и се сливат със сърбите които ги еславизират със гърците се смесват последствие но ги държат само за слугинаж.Това племе до ден днешен не се интегрира и имат отрицателен IQ test за интелигентност -.
67
2
 
1
 
! Отговори
Това племе преди 9 месеца
Е заселено от цар Иван Асен,който ги отърва от гръцки геноцид и ги засели в македонска област.
66
2
 
1
 
! Отговори
Нямат език преди 9 месеца
Няма история.А народ без минало е катун.
65
2
 
2
 
! Отговори
Няма такава преди 9 месеца
Нация македонци или народ не съществува.
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев= Путин
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 47 Анонимен И в крайна сметка,едно нещо е НАЙ-ВАЖНОТО - ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО ТОВА, СИ Е НАШИЯТ СТРАХЛИВ,ИЗПРОСТЯЛ И ПРЕКЛОНИ-ГЛАВА,С ИЗВИНЕНИЕ,"НАРОД!НИКОЙ ДРУГ!Всичко друго е следствие от НЕГО!________ За това ще гласувам за Възраждане! Те са единствените, които ГОВОРЯТ за България, дали ще НАПРАВЯТ нещо ще видим, от другите вече знаем какво правят - предават!
62
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Германия всеки има право да изучава майчин език. Германската Държава стимулира и поема разходите за това Българи да изучават майчин език. В България все още не се признават малцинства. България не стимулира и не разрешава изучаване на майчин език. В Македония всеки ,който заяви има право да учи на майчин език и държавата му посигирява учител и учебници. Омразата я фабрикуваха няколко човека от ГЕРБ и ВМРО, Радев я подсили.....
61
3
 
0
 
! Отговори
Диана преди 9 месеца
До Сандю до Дияна Така е защото имаме "политици" като БСП и СИЕ, които знаят само да подсмърчат пред авторитетите и да мачкат всичко живо зад гърба им...Но не трябва да се мисли така! Движението за човешки права беше създадено и победи не защото се водеше от голями политици, а защото успяха да убедят света в правотата си - нищо че сме 9та дупка на кавала - това не значи, че не сме хора, че не сме приели демокрацията и човешките права, стоящи в основата на ЕС, за своя платформа..
60
1
 
7
 
! Отговори
Сандю до Дияна преди 9 месеца
Каквото и да правим ,ние сами се компромитираме и подценяваме. В В ЕС сме 9- та дупка на кавала.
59
3
 
0
 
! Отговори
Диана преди 9 месеца
До Анонимен62 Той не казва "процеси", казва "проблеми" - демек ние имаме проблеми с РСМ! Нещо невярно! Ние се борим за каузата "демокрация" и "човешки права" в ЕС, но явно на някои там това не им допада и ни правят, продължават да ни правят на маймуни...Този проблем е крайно време да се реши! И..как може да се реши като имаме такива политици като БСП и СИЕ, които се крият под полите на американците и разни ***?...БСП и СИЕ вън от политиката!
58
2
 
0
 
! Отговори
Диана преди 9 месеца
До Диана - продължение от 61 Проблемите не са в нашата страна, значи, и едно такова отношение към ситуацията само показва тенденционно отношение на унижение към България и българите - вероятно продължение на английската политика за разцепление на българите в региона...Тези хора дори си нямат на идея, че не българите сме зацепени един за друг, а те са зацепени към слепотата на своите предразсъдъци и това винаги се заплаща скъпо - аз не мисля, че сърбите и гърците са безопасните хора!
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този чува ли се какви ги говори? Точно двустранните процеси в момента определят целия процес. Двустранни процеси ще има и после. Да прочете договорите. Аман от такива неадекватни хора. То бива бива некадърник, ама ...
56
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 9 месеца
п Истината е, че РСМ не спазва елементарни човешки права в страната си и това е абсолютно неприемливи за европейските ценности! Истина е и че тези формални искания, които нашите политици са поставили като условие за доверие към промените в РСМ по пътя на демокрацията и спазването на човешките права са само индикатори, които не могат да осигурят трайни промени към демокрация в РСМ! Но да се казва, че имало двустранни проблеми е наглост! Проблемите не са в нашия телевизор и една такава постановк
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българите са прекрасни хора,каквито са и голяма част от Македонците. Големия проблем на двете държави се нарича Корупция и лоши лидъри ,особено в политиката. Много Руски агенти има и в двете държави в институциите без изключение.А у нас май и президент си имат.
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България и Българите създавате омразата на Македонците и не само на тях в Македония към Българите тям.Това е една кампания ,която активно започна от Българи продажници.Кой плаща за това не знам, но е факт и е видим. Някой се изплаши от зближаването на Македония и България. За съжаление нашия президент и голяма част от политиците работиха и работят активно в тази посока.Не ни стигаше ,че тук ни накараха да се мразим,но взеха да разширяват тази омраза извън България.