Петков пред „Политико“: България да прочисти службите си от агенти, подкрепяни от Русия

Така щяла да изкорени корупцията и организираната престъпност
28 юни 2023 15:32, Елка Василева
303
Петков пред „Политико“: България да прочисти службите си от агенти, подкрепяни от Русия
Снимка: архив, БГНЕС

България трябва да превърне в свой приоритет реформата на службите си за сигурност и прочистването им от подкрепяни от Москва агенти, ако се надява да успее в амбициозните си планове да изкорени корупцията и организираната престъпност, заяви пред „Политико“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

В интервю, взето в партийната централа в София, той посочи, че българските служби имат остра нужда от реформиране, отбелязва изданието и допълва, че „в хаотичните, често изпълнени с насилие години след падането на комунизма, агентите на българската Държавна сигурност играят огромна роля в създаването на мощна мафия, занимаваща се с изнудване, наркотици и търговия с оръжие, и която все още има широко влияние върху националната политика и съдебната система. Много от апаратчиците на Държавна сигурност - мафиоти, които станаха известни, имаха тесни връзки с Москва.“

Още по темата
„Мисля, че в нашите служби за сигурност има дълбоко вкоренени рискове“, каза Петков. „Искаме да ги реформираме.“

По думите му първата стъпка към реформиране на разузнавателните служби ще бъде да се промени законът за това кой подписва назначенията на шефовете на различните служби за сигурност. Сега това е задължение на президента, в момента Румен Радев, който е смятан за проруски настроен, отбелязва „Политико“ и добавя, че Петков иска тези правомощия да бъдат в ръцете на парламента.

Втората стъпка по думите на Петков ще бъде да се проверят всички служители в апарата за сигурност и да се проведат „тестове за етичност и почтеност“.

„Ако успеем да направим и двете неща, влиянието на Русия до голяма степен ще бъде отслабено“, посочи той и добави, че Москва използва корупцията като начин за прокарване на външнополитическите си интереси. „Когато започнахме да се борим с корупцията, никога не сме знаели, че ще се борим директно с Москва, но се оказва, че това е една и съща борба.“

Радев реагира гневно на схващането, че разузнавателните служби се нуждаят от промени, заявявайки, че те вече „са сериозно реформирани“, и обвини партията на Петков, че се е поддала на натиск отвън - визирайки САЩ и ЕС, посочва „Политико“.

„И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство (на службите - бел. на „Политико“)“, изрази недоволство президентът скоро след съставянето на правителството.

В текста на „Политико“ се споменава и инцидентът от края на миналата седмица в склад на оръжейната компания „Емко“, за който изданието отбелязва, че е тясно свързан с дебатите за руската намеса в България, като се припомня, че в годините назад също е имало подобни случаи.

„Политико“ прави уговорката, че интервюто с Петков е направено преди инцидента с взрива в оръжейния склад в неделя, но добавя, че в разговора изданието е помолило съпредседателя на ПП да коментира в по-общ план тези случаи и дали смята, че Русия атакува обектите от оръжейната промишленост.

„Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат линия за доставки, те ще я спрат“, заявява Петков.

Той коментира и съставянето на правителство с ГЕРБ по формулата с ротационна смяна на премиерите и кандидатурата на бившия еврокомисар Мария Габриел за министър-председател. „Казахме, че това е начин за преодоляване на различията“, заяви Петков и добави, че може да има доверие на Габриел за антикорупционния дневен ред, защото тя не е била част от българската политика.

Изданието посочва, че независимо от всичко много от привържениците на Петков, за които то отбелязва, че са предимно млади хора от големите градове и са повярвали на обещанието му да изкорени корупцията и да донесе нова ера в политиката в България, са се почувствали предадени от решението на коалицията му да работи с ГЕРБ.

„Нашите стандарти не са се променили. Избираме единствено хора, които не са замесени в корупция и за които не смятаме, че има потенциален корупционен риск“, каза Петков и добави, че партията не прави безпринципни компромиси.

„Политико“ отбелязва, че „сега, когато ГЕРБ се върна на предна линия в политиката, един от най-големите въпроси е дали лидерът им бившият премиер Бойко Борисов ще бъде подведен под отговорност по някое от делата около него.“ Петков заяви, че всичко това ще зависи от прочистването на съдебната система от корупцията, посочва изданието.

„Не можете да преследвате някого на улицата, в парламента или офисите на премиера (без - бел. на „Политико“) нормално работеща съдебна система“, каза Петков. „Ако България не се поправи в това отношение и не разполага с институционална рамка, ще продължаваме да водим тези политически битки без никакъв краен резултат.“
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
4
 
8
 
! Отговори
Хелоу преди 10 месеца
Да ама народа си иска своите братушки от Русия. Ако не те кефи намери си друг народ. Предател.
180
0
 
6
 
! Отговори
Киро лъжеца преди 10 месеца
Кирил Петков се хвали, че е бил ръководител на проекти в Русия. Той обяснява, че като пристигнал там, руснаците го посрещнали като в гангстерски филм от 80-те и го натикали в черна Волга. Това става ясно от негово интервю направено през 2007 година, три месеца след като се прибира в България, за предаването НЕносталгично по несъществуващата вече телевизия БНТ СВЯТ.
179
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киро парапета много лъже. Но, особено след записа, вече и тези които все още му вярваха, вече са в другия лагер, на критиците и разочарованите от ПП,ДБ.
178
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 10 месеца
България е най силно заразена от русизъм и ваксина още няма открита.Епидемията се разширява.Голяма вина за това има Жельо Желев, които не проведе чистка още в началото.
177
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че то по-големи агенти и рускопоклонници от бащата и чичото/дядото е покойник/ на Васил Терзиев има, ли? Те са агенти от ДС и в момента, в който Путин им поиска нещо, веднага ще го направят. "Верни досмърт" е девизът на комуниста от мракобесните ДС.
176
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спонсорите на ПП ДБ черепа, Нексо, Цв.Василев, работят с руски пари. На кого ще са верни, как мислиш? Наскоро Нексо се срещнаха с Цв.Василев беглеца, в Белград. Защо мислиш?
175
2
 
11
 
! Отговори
Читател преди 10 месеца
Киро,Асене,Христо,Атанасе,с действията си на хамелеони,днес се простихте с второто си място в нс.Киро продъни ушите на простолюдието,че елементите крадили десетилетие от залъка на българите,ще бъдат в затвора.Днес Киро и компания,с гласуването си в пленарна зала,"изкъпаха" опонента си,напафюмираха го и той е готов да им доразкаже играта.Тези "сърни" от последното поколение,ще бъдат "изядени" от ловката хиена,няма да останат дори копитата им.
174
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кирил Петков е завършил с руски език в руско училище в България.Сега се срамува да си признае, но може да проверите.Киро е учил от 1-и до 7-и клас в руското училище А. С. Пушкин.След това е заминал за Канада с родителите си, където баща му Петко Петков е пребивавал още от 1988 г. Защо баща му е настоявал да учи руски? Петко Петков бащата на Киро напуска България с любовницата си, за работи като агент,но службите настояват Кирил и майка му да заминат за Канада.Отец Георги Ганчев чичото питайте!
173
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Bce тaka чecтo nyблиkyвaйтe нa Kиpo литмycитe и нa npegcтoящитe избopи npeз eceнтa ПП нямa ga npeckoчи 4%-тнaтa бapиepa...
172
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като беше премиер нищо не направи по въпроса, значи е русофил.
171
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мисирkите защо не питат Кирчо как решава да замине в Лефкада с кола на НСО? До кога Кирчо ще се рамотава със семейството си из Гърция за наша сметка? Защо ползва кола на НСО, след като не пътува служебно?
170
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НА КИРО НЯКОЙ ВЗЕМЕ ЛИ МУ ДУМИТЕ НА СЕРИОЗНО... ЧОВЕКА ПЕРЕ И ПРЕПИРА... ЕДНО *** ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДРУГО *** РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА СИ ТРЕТО УРСУЛА ЧЕТВЪРТО ПОСОЛСТВАТА... леко го шкартираха... и се залетя да дава интервюта по световния соросоиденнн печат хахахах
169
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АМИ МИСЛЯ ЧЕ ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ СА И РУСКИ, АЛЧНИ И КОРУМПИРАНИ ТЕ ЦОЦКАТ ОТ ДВЕ БОЗКИИ
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
айде всичкия ни полит елит на детектор на лъжата и ме е страх че агентите ще са 80-90 процента - руски, украински, сръбски, турски, македонски всякакви. кОЛКО ПА ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ДВОЙНИ И ТРОЙНИ НА ПРОТИВОПОЛОЖНИ ДЪРЖАВИ НЕ МИ СЕ МИСЛИ. НАЛИ ЗАТОВА 30 ГОДИНИ СМАЗВАТ СЛУЖБИТЕ ЗА ВЪТРЕШЕН РЕД И СИГУРНОСТ.
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а македонските агенти да останат нали?
166
5
 
10
 
! Отговори
срамНямате преди 10 месеца
Нешо за турски,американски и натовски агенти да споменеш или ..те може да щъкат из България, и без това им снасяме всичко необходимо? ПродажникДолен!
165
2
 
3
 
! Отговори
Embassy TO преди 10 месеца
Точно така, точно така
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Петков нали той беше шеф в държавата?
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди войната бившият президент Петро Порошенко се бореше за политическото си оцеляване, след като беше обвинен в държавна измяна и подстрекателство към тероризъм. Според държавните обвинители Порошенко уж е предпочитал доставки на въглища от контролираните от бунтовниците райони на Донбас вместо въглища, произведени в Южна Африка.
162
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А турските агенти може да останат, нали?