Бюджетът за 2023 г. е изпълним, смята Асен Василев

Със сигурност не е бюджет тип "затягане на коланите", посочи финансовият министър
30 юли 2023 20:35, Красимир Ангелов
22
Бюджетът за 2023 г. е изпълним, смята Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за 2023 г. е изпълним в този му вид, успяхме да защитим голяма част от мерките, които са свързани със събирането на приходите, а разходната част е съвсем разумно направена, обяви в предаването „На фокус“ по Нова телевизия министърът на финансите Асен Василев.

Със сигурност не е бюджет тип "затягане на коланите", но е един съвсем нормален бюджет, в който всяка сфера е финансирана, добави министърът. Общо около 250 млн. лв. допълнително са отделени за увеличение на заплати в различни сектори, каза Василев.

Въпросът не е дали бюджетът е раздут, или не. Въпросът е какво получаваме насреща. Давам ви пример – вдигаме заплатите в МВР с 10 %, даваме 150 млн. лв. повече. Какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери в селата? Ще получим ли патрули? Ще получим ли по-добро опазване на сигурността, така че да не се продават наркотици по дискотеките и около училищата? Ще получим ли по-добра сигурност? И тъй като на тези въпроси не беше отговорено, в проекта на бюджет не фигурираха тези средства за МВР. Парламентът е решил, че въпреки че няма отговор на тези въпроси, те са готови да дадат допълнително средства на системата на МВР, посочи финансовият министър.

Бюджетът е в рамките на 3-процентния дефицит, заложени са всички основни политики. Заложени са над осем млрд. за капиталови разходи. Подкрепени са всички сфери, в това число, въпреки че има някои брожения, и в сферата на културата, заяви Василев. По думите му бюджетът за култура не е намален, напротив, по-висок е спрямо 2022 г.

Финансовият министър заяви още, че служебното правителство не е започнало предоговарянето на някои клаузи по Плана за възстановяване и устойчивост. Няма нищо ново, договорено с Брюксел, на базата на решението на парламента. И сега ние трябва в много кратки срокове – август и септември – да приключим това предоговаряне. Освен това имаше ненаписани закони. Сега тепърва Законът за енергетиката, който е един от основните закони за второто плащане по Плана за възстановяване, излиза на обществено обсъждане, добави Василев.

В бюджета е предвидено, че второто плащане по Плана трябва да дойде до края на годината, което означава, че до края на септември трябва да бъде прието законодателството, посочи още министърът.

Той коментира, че по време на дебатите в зала са се защитавали корпоративни интереси затова определени партии са били против приемането на данъчните закони, които са били заложени в бюджета. Василев каза, че единствената мярка, която не е била приета, е била във връзка с това да можем да си тръгнем от заведение без да си платим сметката ако не получим касов бон.

Още по темата
Според него, спирането на дерогацията, което беше коментирано по време на заседанието на комисията по бюджет и финанси, е било самоинициатива и няма отношение към бюджета. "По-скоро има отношение към стабилността на снабдяването с горива. За една седмица да смениш източника на петрол, който се ползва за цялата икономика на държавата не е разумна мярка. Трябва да има някакъв преходен период", смята той.

Политическото сътрудничество с ГЕРБ той оцени като "трудно". "Мисля, че има ясно осъзнаване, че трябва да се работи по някакъв начин. Не мисля, че парче хартия може да реши каквото и да е", обясни той.

Василев коментира и предложенията за промени в конституцията. "За мандатността на кметовете много държа да се случи", призна Василев, но уточни, че за това са нужни 160 гласа и предстои да се види дали това ще се реализира.

"Мисля, че по-обединяваща дата от 24 май за национален празник няма. Много за това съм 24 май да е национален празник", каза още финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Асен ВасилевБюджет 2023
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 9 месеца
То останаха 5 месеца, август е за отпуски. Така че реално са 4 месеца, колкото и некадърно да е направен бюджета то няма за кога да се обърка.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Владко горанов и този министриСпасяване поединично е оправията
12
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
Този въобще не трябваше повече да бъде министър! Огромна грешка на Герб, че се съгласиха да бъде той!
11
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 9 месеца
Разбира се, че е изпълним, като обезкостихте държавните фирми и съкратихте инвестициите в пътищата. Даже ще ви остане за крадене на края на годината. Няма да е като по времето на Кирчо, но ще има достатъчно за приятелите.
10
0
 
5
 
! Отговори
Кристов преди 9 месеца
На две магарета сламата неможе да раздели този татаревски ксун с тръгнал бюджет да прави след месец два ще видите как ще умора хората както умора магаретата ТОЙ освен външни тоалетни друго не може да прави ЗА толкоз му стига пипито
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЗАПЛАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - СЕСТРА - 1500 ЛЕВА, ЛЕКАР СЪС СПЕЦИАЛОНСТ 2100 ЛЕВА?ДО КОТА?????КОГА ЩЕ ИМА ДОСТОЙНИ ЗАПЛАТИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО???????
8
3
 
10
 
! Отговори
Кокорчо : преди 9 месеца
Бюджетът е съгласуван с посолството!
7
3
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Усещам как национален празник ще стане отново 9-ти септември !
6
10
 
4
 
! Отговори
плювалници преди 9 месеца
Айде стига сте плюли бе, Василев ви състави бюджет с 3% дефицит, а не с 7% както резидента направи и ви казва, че може, а вие го плюете. Така е като сте функционално неграмотни! Този бюджет ни вкарва в еврозоната и връща инфлацията в нормални нива. Егати лигльовците сте!
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хаха "бюджета е изпълним", ако лъжа да ми изкочат очите.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
".... Политическото сътрудничество с ГЕРБ той оцени като "трудно". Затова промените в конституцията трябва да бъдат задължително консултирани с Пеевски (ДПС) и Иванов (ДБ). Те са специалисти-юристи и ще нагласят всичко така, че водещата концепция "Нулева толерантност към корупцията", чрез която много хора се промушиха в парламента, да отиде по дяволите.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В частта бюджетни заплати.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако вдигнем заплатите на депутатите какво ще се промени, ами от няколко години им ги вдигаме доста сериозно а става по-зле, значи трябва да връщат парите!
1
3
 
8
 
! Отговори
Без преди 9 месеца
Родник.