Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни

Това е станало след предложеното отнемане на дерогацията
Обновена: 23 окт 2023 10:30 | 23 окт 2023 09:58, Нели Христова
320
Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни
Снимка: БГНЕС

„Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни“. Това заяви Делян Пеевски от ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

Пеевски каза, че са провели среща с министър-председателя и онлайн се е включил министърът на финансите Асен Василев. Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов също са се включили.

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на Лукойл. “Това ни е уверение от премиера. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще поискаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“. Уточнихме се и за „Булгартрансгаз“ проблема, всички знаете за 20-те лв. Ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция “Митници”, но ако „Булгартрансгаз“ не си получи парите от „Газпром“, ще си ги търси МФ в лицето на Митниците директно от „Газпром“ и руската страна, за да няма риск за българското дружество”, поясни депутатът от ДПС, след което уточни, че в петък ще има извънредно заседание, за да преодолеят ветото на президента върху закона за енергетиката.

“Вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 0,73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност, това решение е със задна дата и следователно ще приберем над милиард от фонда, които не бяха платени от „Лукойл”, подчерта Делян Пеевски.

Делян Добрев от ГЕРБ припомни, че през януари месец НС е приел закон, който казва, че 70% от разликата между нефт сорт „Урал“ и „Брент“ трябва да влизат във Фонда за енергийна сигурност и да се връща от потребителите на горива под формата на компенсации. „В началото на август направихме калкулация, че към тогавашния период „Лукойл“ е трябвало да внесе 622 млн. Разделено на потреблението на горива това излизаше на 0,73 стотинки, които гражданите трябваше да си получат във всеки един литър бензин или дизел от януари месец до сега и които те не получават. Имаме уверението, че след преодоляването на ветото „Лукойл“ ще започнат да дават компенсации във фонда. Най- важното е да има компенсации за хората и то тези средства ще дойдат от „Лукойл“. След компенсацията горивото няма да е 3 лв., а малко над 2 лв. Тоест това е мярка като тази за намаление от 0,25 стотинки на литър гориво за потребителите, само че сега хората ще получат намаление от 0,73 стотинки и тези пари няма да идват от бюджета, а от „Лукойл”, обясни Делян Добрев.

Той поясни, че правителството е поели отговорност да събере таксите от „Лукойл“ и да даде компенсациите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
10
 
! Отговори
ГРУХ-ГРУХ преди 6 месеца
КАКВО, МУТАНТЪТ ШОПАРА ИСКАЛ ДА ИЗПАПКА 500 МИЛИОНА?!...
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Плащай *** ойл...... Баце не дава да плаща , нали ще останат празни ЧЕКМЕДЖЕаТъ/
176
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Та кой управялавше Територията България, докато ЛУКОЙЛ не си е плащал данъците ?
175
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Г-н Пеевски крайно време е да се сложи ред в тази държава. Благодаря!
174
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Делян Пеевски е новият Бойко Борисов. Любимецът на медиите. Така започна и възходът на шофьорчето на Маргинте преди 15 години. Избутаха го до кмет, а после и до Премиер.
173
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дуетът "Магнитски" свика партиите заради "Лукойл", иска да одържави базите му
172
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И в най-смелите си мечти Пеевски не се е надявал на толкова добро и ефективно изпиране. От човек, попаднал в списъка Магнитски, който се появяваше веднъж в годината пред медиите, предизвикал мащабни протести през 2014 г. се превърна в момента в говорител на партиите, които искаха да променят статуквото. Прави ще се окажат хората, че Христо Иванов и сие през 2014 година са протестирали не защото Пеевски не трябва да бъде шеф на ДАНС, а защото тогава са му предложили прекалено ниска позиция.
171
3
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Гласувате за промените 3 год разруха заблуди лъжи ОЩЕ гласувайте за шарлатаните 3 год саботират цялата инфраструктура на държавата безнаказано и само лъжат
170
1
 
12
 
! Отговори
леля Пена преди 6 месеца
НЯМА ЛИ ДА ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ТИКАТЕ В ЛИЦЕТО ТОЗИ МАГНИТСКИ?ВИЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ ПРАВИТЕ ВСИЧКО ТОВА.ЩОМ ГО ВИДИТЕ И ТЪРЧИТЕ КАТО НЕВИДЕЛИ ДЕБЕЛО,КОРУМПИРАНО ЧУДО.ИМАТЕ ГОЛЯМА ВИНА ЗА ВСИЧКО.НАСИЛА ГО ПРАВИТЕ ЗНАЧИМ.
169
2
 
10
 
! Отговори
днъкоплатец преди 6 месеца
А ти кога ще платиш и върнеш взетото от ДЪРЖАВАТА НИ? Това че имаш партньори като Борисов, Петков и Иванов да не те е освободило от взетото в миналото?
168
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В дълбоката провинция разрухата е пълна. Дупки ои пътищата, изтърбушени тротоари, олющени и награфитени сгради. Родният ми град е недалеч от нефтохим-а. Парите, които не плащат в бюджета и парите, които потъват в един джоб, са пари, които излизат от нашето общество и всичко е на доизживяване. През комунизма нямаше такава разруха и упадък на обществити и духовността на хората
167
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви са тия пазарлъци, данъка не е ли задължителен.
166
2
 
9
 
! Отговори
taschunka witko преди 6 месеца
Най-великият МАГНИЦКИ ще ми говори за данъциА къде са ти данъците от КОРУПЦИЯТА.
165
0
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 6 месеца
Рафинерията ако се продаде , купувача може да е само Доган, да бъдем реалисти.
164
3
 
3
 
! Отговори
Пеевски преди 6 месеца
Заработихме бърз 500 милки за сглобката. Слва Украине!
163
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Коледните добавки за пенсионерите, ей! Не ни успивайте с Лукойл- мукойл. Къде отидоха парите за Коледни добавки? Кой ги изяде?
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пеевски - говорител на правителството.
161
2
 
7
 
! Отговори
Deep Zone преди 6 месеца
Кефи ме как говорят всички шефчета и политици, едно към едно е: "печелиМ малко от този продукт" "дължат на страната НИ" Класически похвати. От тези 500 млн. предлагам да играем бинго колко ще влязат във фирми на Пеевски и Доган. Аз казвам 260 млн. Вие сте :)
160
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По скоро ще продадат рафинерията на дъщерна фирма,заедно със задълженията,а новата фирма ще плаща на вноски до края на света! Пари накуп няма да видим!
159
0
 
2
 
! Отговори
Наркодилър преди 6 месеца
185 И аз си плащам данъците