Битка за постове, власт, бюджет - политиците са все по-неприятни за народа

Политологът проф. Румяна Коларова и социологът Добромир Живков пред Bulgaria ON AIR
8 дек 2023 10:22, Анисия Иванова
42

Ултиматумите между партньорите не спират. След "Пирогов", от ГЕРБ-СДС поставихa своите искания и за дерогацията на "Лукойл". Бойко Борисов обяви, че ако партията му отстъпи по темата с руския петрол, той ще си подаде оставката.

Политологът проф. Румяна Коларова коментира пред Bulgaria ON AIR, че българските политици се държат по най-абсурдния възможен начин, като диалогът за оставките и отиване на избори е нормален във всяка коалиция, но той не трябва да бъде публичен.

"Единият казва едно, другият казва друго, накрая се случва трето. Нагласата на избирателите може да бъде само отвращение", смята тя.

По думите ѝ Борисов показва твърдост с посланията си и иска да каже "това няма как да мине, няма как да се случи". А решението е отстъпка и от двете страни. Решението за руския петрол е взето по искане на ГЕРБ, но по начина, по който ПП искат да го вземат, обърна внимание проф. Коларова.

"Най-важни са отношенията между ПП и ДБ. Проблемът е на всяко едно ниво, не е лидерски. Когато се разклатят краката на един министър, както е с Хинков, атаката ще бъде както от партньора в коалицията, така и от хора от малката коалиция. Може да оцелее само ако се откаже да уволнява директора на "Пирогов", обясни политологът.

Основният въпрос е колко силен е министър-председателят, на мнение е проф. Коларова. Бранейки своя министър и запъвайки се да го махне, премиерът поема ударите срещу себе си, отбеляза тя.

Проф. Румяна Коларова се надява в Конституцията да бъде променен статутът на служебния кабинет.

Социологът Добромир Живков споделя мнението ѝ, че се случва буквално пазарене, но и "политическа битка, която очертава непрекъснато променливи граници на разпределение на властовия ресурс в страната".

"Това отчасти е извиване на ръце от страна на ГЕРБ и ДПС, за да се запазят територии, които ПП започва постепенно да овладява. Под евроатлантическия похлупак се случват и допълнителни искри в ПП, като изказването на Асен Василев по отношение на здравния министър. Това води до все повече понижаваща се тревожност в обществото. Подобна ситуация не помага за бизнес климата в страната. Политическата класа продължава да губи доверие", заяви социологът в "България сутрин".

Живков е на мнение, че в името на стабилността на изпълнителната власт, поне в следващите 3 месеца не би следвало да има министерски рокади.

"Ако тръгнеш да правиш промени декември или януари, ти показваш слабост. Отново нещата ще стигнат до етап на договаряне и министър Хинков ще запази мястото си. Това управление в момента се базира на много тежък страх на оцеляване и това го спира да прави смислени и дълбоки политики", подчерта социологът.

Живков каза още, че не толкова бюджетът, дерогацията, Здравната каса или МРРБ ще бъдат потенциален препъникамък до ротацията в кабинета, колкото вероятно това ще се случи с конституционните промени.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
15
 
1
 
! Отговори
ььь преди 5 месеца
без ГЕРБ тая държава е на приключване... сами сте си виновни, 80% ивохристовци срещу 20% гласуващи за ГЕРБ
17
0
 
13
 
! Отговори
ДНЕС преди 5 месеца
ТОЗ НАРОД НЕ Е ОТ ДУЛОВСКИЯ РОД.
16
1
 
13
 
! Отговори
не е вярно много преди 5 месеца
политиците са все по-неприятни за народа: щом 40% поклонници ги преизбират а другите си мълчат
15
0
 
20
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Политиците са даже много приятни за корумпираните банкови служители като тези от " ДСК" , мобилните оператори и техните служители и фуражките . Самопроизвола очевидно се харесва и на народа, дори да ги бият фуражките и крадат в банките като " ДСК" и мобилните оператори.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До НАРОДА БЕШЕ ДО Яяяяяя, ето и един типичен българофоб-краваророб!
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още по-неприятен за народа е целият планктон от социолози, политолози и всякакви други дърдорковци, обикалящи ката ден по телевиизите и правещи се на врачки и баячки!
12
14
 
3
 
! Отговори
НАРОДА БЕШЕ ДО преди 5 месеца
8.9.1944г. СЛЕД 9.9. 1944 Е МЪР ША
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
а общият проблем на всички зомбакнацистишени по тези направления е липса на боеприпаси.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Характерно е, че гаражът е бил само една от точките за прехвърляне, а зомбакнацистишена от 25-та ОВДБР е бил обикновена "пешка". Интересно е, че сред зомбитата на киевската хунта все повече се засилва мнението, че лично генерал Сирски стои зад нелегалния трафик на оръжие и контрабандата му в Близкия изток и страните от ЕС - съответните обеми могат да бъдат реализирани само с пълен carte-blanche... Отбраната на Купянск се командва от Сирски, който отговаря и за действията на зомбитата на киевският наркокартел край Артемовск, а общият проблем на всички зомбакнацистишени по тези направления е лип
9
0
 
8
 
! Отговори
О...йе преди 5 месеца
Където е текло пак ще тече, ТУК ВСИЧКО Е СВЪРЗАНО С КРАЖБИ, властта наркотик е и все ги влече, А КРАЖБАТА НАЙ СЕ УСЛАЖДА.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нацист от командния състав на 25-а въздушно-десантна бригада на киевската хунта "изнесе от Купянск" 5 милиона долара, оръжие и боеприпаси. В Днепропетровск попаднаха на обикновен гараж и се оказаха 5 милиона долара в брой, оръжие и боеприпаси. По предварителна информация задържаният се е оказал представител на командния състав на 25-а въздушно-десантна бригада, която е претърпяла сериозни загуби в Купянския район на Харковска област.Зомбакнацистишена на киевският наркокартел многократно е посещавал Купянск, откъдето е изнасял не само оръжие, но и плячкосано имущество.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Украйна беше унищожен трети британски танк Challenger 2. Техниката, която успешно се демонстрира в Косово и Ирак, по някаква причина внезапно се проваля в битки срещу професионалната армия на Руската федерация. Сега в Украйна са останали само 11 от тях и няма смисъл да се чакат нови - британските оръжейни резерви за трансфер в Украйна са изчерпани.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
но самите те тихомълком продължават да използват уран (и не само) от Русия за ядрената си енергия и освен това увеличават покупките му.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма народ. Има стадо. Ако имаше народ нямаше да ви управлява Сглобката, а Тиквата и Пеевски щяха да са в затвора.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ утроиха покупките си на уран от Русия през октомври. Според американската статистическа служба САЩ са закупили от Русия 43,25 тона уран на обща стойност 62,8 милиона долара. Това се оказа три пъти повече от закупеното през октомври 2022 г. Въпреки факта, че в САЩ редовно се чуват призиви да се откаже от зависимостта от руското ядрено гориво, страната ни остава вторият доставчик на уран за Щатите след Великобритания (през октомври Лондон достави на Вашингтон 98,3 тона). Но най-интересното е, че САЩ принуждават Европа да се откаже от руските енергийни ресурси, но самите те тихомълком продълж
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вчера ВМС на САЩ получи петрол директно от Русия. Този факт се потвърждава и от данни на службата за наблюдение на морския трафик Marinetraffic. Танкер на германска компания, плаващ под флага на Либерия, достави 50 хиляди тона петролни продукти от Новоросийск до Норфолк. Истинските господари на света, които не се интересуват от нищо и никого, купуват руски петрол, а само някакви европейски "толерасти" се съобразяват със санкциите.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Неприятни е много меко казано народа вече ненавижда политиците.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ха, ха. НАРОДА. Какъв народ бе. Ние да не сме в комунизма. Народът ходеше на манифестации и скандираше името на Вожда.