Как от свинщината, наречена Торта на победата, ще изскочи Радев

Тя бе изядена в името на компромиса
Обновена: 22 дек 2023 18:29 | 22 дек 2023 11:12, Петър Бойчев
256
Как от свинщината, наречена Торта на победата, ще изскочи Радев
Снимка БГНЕС

Софийската десница се задави здраво на новогодишното партийно парти. Тортата, украсена с ръце, глави и крака на мъже, жени и деца, и изядена с кеф и щастливи усмивки от стореното велико дело, може да бъде наречена по един-единствен начин – пълна свинщина. Свинщина, която изритва на преден план въпроси, които мен лично силно ме притесняват.

Още по темата
Живял съм 30 години във време, което наричахме по различен начин – комунизъм, социализъм, зрял, врял, развит и прочие обвивки на нещо, което не искам да се повтаря. Ако не беше дошъл 10 ноември, независимо дали е револция или дворцов преврат, и Желю Желев не беше премахнал софийското жителство, щях да съм още даскал в Жълти бряг. Пред пенсия, с надежда да остана като възпитател. И не ми казвайте какво му е да си учител. Видях какво е. И още си плюя в пазвата като си спомня. Имах два шанса за бягство – Кремиковци или конкурс за "Работническо дело". За първото нямах дупе, за второто възможности.      

За тези 30 плюс 30 години видях немалко, но не мога да избягам от един тип хора. Те строяха комунизма и се кълняха в СССР, и громяха и проклинаха гнилия капитализъм. И се хранеха хубаво от това. Сега същите рушат комунизма, кълнат се в САЩ и евроатлантизма, и пак доволно захлебват.

Тези същите ядоха и тортата с глави, крака и ръце.

На този паметник не му беше там мястото. Не съм сигурен дали даже е за музея. Стана вече ясно, че е заповядан, начертан и вдигнат под прякото ръководство на Кремъл. Това призна и се отказа от творението си един авторите му, големият български склуптор Любомир Далчев. Този паметник с руски шпагин не беше антифашистки. И не се крийте под удобния шинел. Той беше създаден за възхвала на великия Съветски съюз.

И моят дядо е участвал в последната фаза на войната. Но по никакъв начин не усещам паметта за него в този монумент. Поне никой за 30-те години живот в комунизма не ми казвал, че е в чест и на дядо ми. Да не говорим, че в онези години, ако някой кажеше, че това е антифашистки, а не паметник на Съветската армия, щеше да си има сериозни неприятности. Някой от партийните другари да го отрече?

Но въпреки това, пирът с тържествената торта, е свинщина. Демократите, дъвчещи парчетата с крака и ръце, ми заприличаха на партизани след обир на мандра, за пръв усетили сладостта на беззаконието. И после, като взеха, видяхме какво стана с идеалите.

Свинщина, факт. Сега да видим оправданието, което е пределно ясно. Не е естетично, но компромисът се прави в името на евроатлантизма, бюджета, конституцията и да не се върне Радев на власт със служебно правителство.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: тортарадевсвинщина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Патриот - Кои хора се радват, бе, пишман патриоте? Твърдият ню.ню електорат. Народът масово негодува срещу простащината и диващината. поговори с хора, попромети мнения, остави опорките, че не ти остава време за друго от тях.
134
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе, които си бяха активни при стария строй, са си същите активисти и при новия. На някои и поколенията. Важното е да захлебват, как нЕма значение.
133
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дядовците активни борци направиха апартаменти и вили и пари, децата им станаха посланици и външнотърговски агенти, а внуците вече обслужват виликите атланти и рушат паметника на съветската армия на същите тия дядовци! До един са децата на големите и верни комунисти! Как не ги е срам христоивановците и мирчевците?!
132
5
 
25
 
! Отговори
Но къде не са преди 4 месеца
Свинщина е най-меко казано. Това е диващина - такава вуду магия практикуват в Караибите - бодат кукли с игли/ в случая с кафяви вилици/. Нооо... къде фашистите не са диваци и варвари?
131
29
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 4 месеца
Хората се радват , радва се българския народ , , всеки по свой начин . Нищо лошо няма тази торта , символизира сладостта от дългоочакваното 33 години раздробяване на *** . А съветските комунисти със страх виждат своето раздробяване . Какво остана от СССР и БКП - вмирисана дробина !
130
1
 
17
 
! Отговори
Добрев преди 4 месеца
От даскал в с.Жълти бряг др.Бойчев започна работа в официоза на БКП в Хасковски окръг в- к Хасковска трибуна,впоследствие в-к Шипка.Това бе един от малкото варианти да те освободят от задължителното разпределение като учител.Или работа в структурите на комсомола или партията.Това е истината.Нека не се крием зад иначе добре написаните думи.Паметта е от женски род,но не винаги изневерява.
129
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Народе, следващият си ти - ще изядат и последното, което е останало от теб ! Това явно не са хора - просто нямам думи за тия чудовищни ***
128
20
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 месеца
НЕ ТОРТА СКОРО ВАС ЩЕ ИЗЯДЕМ ЧЕРВЕНИ КОМУНИСТИ
127
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
дори и в немските кoнцлaгepи не са правили такива чудовищни неща
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Стоян - Щом ще я пускаш в производство, украсявай с твоите реплики, вероятно имаш по-апетитни бутчета и ще ти върви бизнесът.
125
2
 
16
 
! Отговори
Ама защо преди 4 месеца
обиждате свинете!
124
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЖАЛКА "работа"
123
3
 
15
 
! Отговори
Bad Face преди 4 месеца
Кой е ЩЕФ черпака на канибалските торти???
122
2
 
15
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Заравяйте си главите в пясъка,но така дълбаем още по-дълбока пропаст между отделни групи в обществото.Забравихме(а младите с това западно образование)едва ли знаят какво означава завета на хан Кубрат.
121
25
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 4 месеца
Пълни глупости! Очевидно е, че не са детски тела, лица и т.н., а реплики на фрагменти от противния "паметник"! Дори, бих я пуснал в масово производство!
120
5
 
2
 
! Отговори
до 140 преди 4 месеца
Как ще се успокоят, бе? Лошото тепърва започва за тях. Когато се сложиш насила на пътя на събитията - страдаш. Мозъчната "уседналост" е винаги болезнена.
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 136 Германец или украинец що се занимаваш с глупости да се набуташ там,където не те искат.Ей там е Украйна джиленски те търси да воювал.А не да обясняваш кой, какъв бил.Нито си българин,нито му плащаш сметките.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Германец-ДОБРЕ ЛИ СТЕ?
117
4
 
13
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Нарязахте паметника,искате да разрушите и всички други паметници,защото са социалистически,комунистически(макар ,че в България никога не е имало комунизъм,освен,че една партия се определяше като комунистическа.) А всички ние не сме ли мазохисти,че не обелваме и дума за паметника на американските летци ,които са бомбардирали София и други наши градове.Хвърляли са бомби във вид на детски играчки.Колко ли деца са загинали.? И сега тази торта е в унисон с американския паметник.
116
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зловещо.