Зеленски: Всяка подкрепа от България е важна, никога няма да я забравим

България не признава незаконното анексиране на Крим, декларира председателят на НС
Обновена: 7 фев 2024 19:52 | 7 фев 2024 14:29, Елка Василева
308
Зеленски: Всяка подкрепа от България е важна, никога няма да я забравим
Снимка: БНТ

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

 "Благодаря ви сърдечно за всяка подкрепа, която ни осигурявате - и военно техническата, и хуманитарната. Всяка подкрепа от България е важна за нас и никога няма да я забравим.

Още по темата
Вие сами се уверихте как живеем с постоянните ракетни атаки в града. И виждате колко е важно за нас да осигуряваме адекватна защита на нашите граждани в най-студените месеци от годината, когато фокус на атаките е енергийната сигурност на Украйна", заяви Зеленски преди разговора на четири очи с Росен Желязков.

От своя страна председателят на парламента подчерта отново подкрепата на страната ни за европейското и евроатлантическо бъдеще на страната, предаде БНТ.

"България предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна от самото начало и ще продължи да го прави, колкото е необходимо", увери той.

Председателят на парламента отново подчерта, че страната ни остро осъжда руската агресия в Украйна. България решително отхвърля безмилостния руски терор и разрушенията на основната гражданска инфраструктура на Украйна, отбеляза той. По думите му Русия трябва да спазва международните си задължения и безусловно и незабавно да изтегли всички нейни сили и военно оборудване от територията на Украйна.

България е декларирала пълната си подкрепа за „Формулата за мир“ на президента Зеленски и безусловно подкрепя водещия принцип, че само Украйна има суверенното право да определи кога и как да се включи в преговори с агресора, посочи председателят на парламента.

Той подчерта, че този принцип е най-добрата гаранция за бъдещия мир, към който всички се стремим и който ще укрепи европейската и глобалната сигурност, основана на правилата на международния ред. От жизненоважно значение е да обединим усилията си за спазване на принципите на Хартата на ООН за ненападение и зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всички държави, смята Росен Желязков.

България е сред най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция на Украйна и на евроатлантическата ѝ перспектива, подчерта председателят на Народното събрание.

Страната ни приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, заяви той и допълни, че това е геополитически избор, който има пълната ни подкрепа.

"Ние сме убедени, че Украйна принадлежи към европейското семейство", отбеляза Росен Желязков.

Според него бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО. Независима и суверенна Украйна е от ключово значение за евроатлантическата сигурност, смята Росен Желязков. Той изрази задоволството на нашата страна от подписването на Съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

България е дълбоко обезпокоена от безпрецедентните военни действия на Руската федерация в района на Черно море и в частност от нарастващата милитаризация на Кримския полуостров, заяви председателят на парламента. България не признава незаконното анексиране на Крим, декларира той.

Росен Желязков припомни, че на 11 януари 2024 г. в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините (MCM Black Sea), която мисия е предназначена единствено за хуманитарни цели и за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море, като по този начин се способства за безопасността на корабоплаването в Черно море.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
3
 
1
 
! Отговори
СвободаЗа Тъга и Рев преди 3 месеца
Най решителната подкрепа на България , в разразилата се ментало милитърна война м/ъ Зеленски и Залужни е да ексопртираме нашият единствен българин воювал по неговите думи с Руската Армия е Министър в стремително приближаваща оставка Министър БГ-МНО Г-н Тъгарев за единствената воено специализарана особа и по силата на НАТО правилата да бъде експедиран в командировка за УКР Министър
194
5
 
5
 
! Отговори
В България сме преди 3 месеца
Бедни прошляци ...Ква подкрепа
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разговорния език на караимите - е кримотатарския, тюркския. В същото време в своите свещени книги те са използували древноеврейския език написан на древни букви, каквито са известни днеска. При което не е ясно смисъла на древноеврейския текст? Оказва се, че в 19 век в религиозното училише на караимите в Крим учениците се учели да четат на древноеврейски език и не разбирали смисъла. Даже караимския надпис в синагогата от 17 век на еврейски език никой не може да го разчете! >>>>
192
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Езикът на средновековните раввинистически юдеи - арамейския, принадлежи към семитската група - африканоазийското дърво на езика. На такъв език говорят много народи в Близкия Исток, Северна Африка, в частност арабския, Книгите им са (Талмуд и други) написани на арамейски.
191
0
 
5
 
! Отговори
До 194 преди 3 месеца
Нещо си погелпил българския народ с Чорапното Н.В. Военният седи на два стола в момента, а е доказано от практиката, че всеки дирник поставен на два стола, пада на земята.
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През средновековието Равинистическите иудеи са се считали за потомци на дрвените жители на съвременна Палестина (Ще отбележа, че за езика и обичаите им никой нищо не пише)! Средновековните караими - се смятат за потомци на татарите. Техните обичай и език е - татарски. Според една от теориите, караимите произлизат от хазарските-юдей, тоест от поволжските народи Казани. Средновековните текстове съобщават, че част от половските-кочевници са юдеи, това пък не съвпада за съобщенията за караимите?
189
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 194И от кога пък ти си цяла България и колко пък си българин
188
20
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Цяла България и всички българи подкрепяме вас г-н Президент и славния украински народ! Малко остана до крайната победа над руския неофашизъм! Дръжте се братя украинци! Бог да Ви пази!
187
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До кога в Бг ще ни управляват 4 /четири / посолства , като във всяко едно от тях , има по една Галя !Нямаме ли собствено мнение , маА-му стара !
186
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До195Кой тия от Донбас щото тия от Киев са се гушкали по това време с поляците
185
15
 
7
 
! Отговори
,,,, преди 3 месеца
Някога украинците ни помогнаха да се освободим от турско робство сега връщаме жеста.Те, румънци и опълченци са свършили всичко.
184
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сафардите са робинисти или равинисти, хазардите са караими! Главната книга на робинистите се явява Талмуд - "устния закон". Робинистите не четат Петокнижния Мойсей, Библията за тях е забранена и само Талмуда им е разрешен! При хазарите книгата на караимите се явяват Петокнижието на Мойсей (Тора), това е първата част на вечнозаветната Библия, при което те отричат Талмуда!
183
1
 
10
 
! Отговори
Контрааргументиращ преди 3 месеца
До ЕЙ ЗЕЛЕН НАЦИСТ --- Какви българи има там!? Те са като тези тук, дето им викат "африкан-американ", или: нито са "африкан", нито - "американ". Същата е ситуацията при макетата: Нито българи, нито макета. Най-добре е онези пурдоти в БГ, които се считат за макета да си идат на македонска земля, а макетата, считащи себе си за *** да се пренесат на българска територия. Да ви пикаме на сФащанията!
182
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Продължавам да не разбирам каква работа има господин Никой в Украйна и кой го е упълномощил да се изказва от името на България.
181
3
 
9
 
! Отговори
Байрактаръ преди 3 месеца
До Анонимен // Да, запалиха българското знаме, заради такива неидентифицирани летящи чорапи, като нашиьо дэржавен глъвъ, който орезили страната пред целия нормален свят чрез овенните си експозета и щампи-речи.
180
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Но признава незаконното отделяне на Косово? Двойни стандарти по ЕС канон
179
8
 
9
 
! Отговори
Чорап Генерал/офф преди 3 месеца
А кога нашият умен, зрял и политически трезв пРезидент ще отида в Киев, за да изпраска една реч и убеди украинци, че Крим НЕ е техен и в момента не се води война, а въоръжен конфликт (сблъсък).
178
8
 
8
 
! Отговори
пет преди 3 месеца
До АнонименКакви братя са ни тези нещастни ватенки
177
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо в Украйна , запалиха бългаското знаме , в центъра на Киев , преди години , НИЕ СЪЩО ЩЕ ПОМНИМ !
176
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За нас подкрекпата за Украйна въобще не е важно. Говоря за българския народ, а за тези продажници политици несъмнено е важно.