Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле

Шенген, еврозоната – съблазнителни цени навсяка власт
185
Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев не отговори директно на въпрос как трябва да изглеждат границите на Украйна след края на войната срещу нея. Президентът взе участие в бизнес форум, организиран от The Economist, където се похвали с успехите на служебния кабинет и определи миналата година като "разделена на две". Държавният глава видя 2024-та г. като изпълнена с предизвикателства, а помолен за коментар на ситуацията с войната срещу Украйна, Радев повтори познатата си теза, че тя трябва да бъде решена с дипломация.

Още по темата

След близо 20-минутно изказване пред бизнеса в България, президентът Румен Радев премина на английски език за кратко блиц интервю с водещия на събитието. Попитан как вижда границите на Украйна след края на войната, Радев определи въпроса като труден и призова към преговори: "Какъв би бил резултатът, аз не мога да кажа. Би било обаче лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле".

Той обърна внимание, че според него, когато Русия не се чувства уверена на фронта, започва да говори за ядрена заплаха.
"В този момент те не обсъждат никакви ядрени заплахи и въпроси", посочи президентът, цитиран от БНР.
По-рано в официалното си изявление Радев благодари на бизнеса.

"За миналата година имаме 3,5  млрд. евро чуждестранни инвестиции. Сравнено с 2007 г. това е много по-надолу. Но за последните 15 години това е като постижение - най-големите чуждестранни инвестиции в България", подчерта той.

Държавният глава изреди инициативи и договорености основно в енергийната сфера и след като ясно даде да се разбере, че смята работата на съставения от него служебен кабинет за много добра.
 
"Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната и ОИСР. Трябва да бъдем много внимателни, защото това наистина са съблазнителни цели за всяко едно държавно ръководство, защото имат ясна дата на влизане и под чието управление влезем, той вече си забожда една голяма политическа брошка", коментира той.

Според Радев "всеки, който се опита да постигне тези цели, не на икономическия, а на политическия терен, ще допусне грешка".

И още един акцент – запитан от водещия в края на участието си как вижда бъдещето си след края на втория си мандат, Румен Радев подчерта, че от него остават три години и допълни: "Винаги съм служил на моята страна. Надявам се, че ще продължавам да го правя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 2 месеца
С настъпването на Дрон ВВС, професията летец отива в историята. Нещо като майстор на каменни брадви. Хората на Запад изкарват книжка за малък самолет като книжка за Б категория. След като направят летателни часове се явяват на курсове за по-голяма машина, а после и за определен тип самолет. Всички летци на УизАйр са по тази пътека и летят успешно. То и преди се усещаше че фуражката имаше нереалистично мнение за своите качества и явно не беше в час.
129
0
 
4
 
! Отговори
До Гошо преди 2 месеца
И аз мисля че ПП-ДБ е троянски кон на Путин в НАТО. Просто Украйна блокира похода на Путин много бързо. Ако Путин имаше успехи и беше влязъл в Киев, песента на курсистите от подготвителните курсове на Харвард щеше да бъде друга. Нека си спомним че Първото Правителство на Кирчо гласува да не се изпращат боеприпаси на Украйна "за да не се разпадне коалицията" с БСП разбира се.
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЧОРАП- ЧИЙ Е КРИМ- АМА В СВЕТОВНО ПРИЗНАТИ ГРАНИЦИ
127
0
 
7
 
! Отговори
Говорит Москва! преди 2 месеца
,,Моята страна"? Коя е тя? Моята страна е България. За Радев сигурно е някоя друга...
126
2
 
1
 
! Отговори
Давай, Радев! преди 2 месеца
Свикнахме вече с щуравите ти експозета. Тодор Живков (RIP) не е забравен. Браво! Так держать! Крим е руский и принадлежи на Путин.
125
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
В този сайт са журналисти, в дир.бг са ***. Да за почнем да залагаме: колко от българските политици и водещи *** ще станат другари и товарищи ако дойдат руснаците. Аз залагам на 99,99%.
124
0
 
3
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 месеца
Жалък руски агент, паяк! Такива продажници нямат място в България!
123
3
 
1
 
! Отговори
Стъклето преди 2 месеца
Разумен и премерен. Това е истински президент.
122
1
 
6
 
! Отговори
Инж+ преди 2 месеца
След КАТАСТРОФАТА на "тридневната СВО", на края втората ѝ година, какво??? Гоеворим за дипломация??? А може ли да се вярва на Москва???
121
2
 
1
 
! Отговори
Эврейския союз ЕС преди 2 месеца
В момента е увеличено копие на България началото на 90 теНанайси икономика разликата е посоката на смяна на капитала
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руски продаждник! Вън от България!
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това пък откъде го измислихте .
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 123:Най-вреден за крадливите политици.Откога на българските интереси им казвате "руски"?Ние не сме руснаци,за да ги наричате така.
117
0
 
4
 
! Отговори
ако резултатът дойде преди 2 месеца
Точно така е и резултатът ще дойде в началото на есента през 2025 г., когато някои политици у нас, ако искат да избегнат ударите на закона ще трябва да се укриват.
116
1
 
2
 
! Отговори
Друг Генерал преди 2 месеца
Зависи.
115
10
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 месеца
До Що е евроатлантизъм 122 - Браво, много добре казано. А пропагандата казваше, че руснаците са ни спрели газа. На практика ние спряхме да плащаме на руснаците по начина, който те предложиха, защото заради санкциите нормалният начин на плащане по договорите вече не можеше да се извършва. Със сигурност границите на Укрия ще бъдат без Крим, тъй като той преди беше формално в тях. На практика си беше автономна република.
114
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-вредният президент! Човекът,който служи на руските интереси в България! Срам!
113
11
 
9
 
! Отговори
Що е евроатлантизъм преди 2 месеца
За евроатлантиците всеки политик, който защитава националните интереси (а не интересите на Брюксел и Вашингтон) е Путинист. Разликата между защита на националните интереси и русофилство те просто се мъчат да не я забелязват. А практиката показва, че има пряка зависимост между липсата на суверенитет и вредните за държавата икономически решения. Примери много: Ако не беше слугинажът на Бойко можехме да имаме поне АЕЦ Белене.
112
8
 
4
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До 109: Дългосрочният план на Русия е да развива икономически отношения със страните от БРИКС. А след последното разширяване на БРИКС в страните, които участват, живее 40% от световното население. Светът вече не е еднополюсен. А ЕС да се оправя както може.
111
1
 
3
 
! Отговори
109 преди 2 месеца
До До 109-ти, то хубавоВоенна икономика до едно време. И Хитлер вдига така Германия, уви.Разкараха чужди фирми и малкия им бизнес има глътка въздух и по-малко конкуренция. В дългосрочен план ще ядат дървото, ракети не се ядат. А тукашните проблеми са заради изключително лоша регулация, както и затоплистки блянове. Проблема с руснаците е, че ЕС отряза евтина суровина и добавената стойност намалява. А проблемите които имаме, си ги имаме от 20-30 години+