Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия

Интереси, а не евроатлантически ценности крепят некоалицията, каза президентът
Обновена: 24 фев 2024 10:38 | 24 фев 2024 10:35, Елка Василева
379
Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия
Снимка: архив, БГНЕС

По повод 2 години от началото на войната в Украйна президентът Румен Радев заяви, че от първия ден България е заклеймила руската агресия в Украйна.

Още по темата
Апелът трябва да бъде, особено към всички европейски държави, да търсим най-сетне автономно европейско решение - да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос какви трябва да бъдат основните послания по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Ясно трябва да си даваме сметка, че пътят, по който сме поели - да се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултата, който искаме. Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха, заяви държавният глава. Според него Европа може да изходи от своя изстрадал опит през вековете.

Спомням си ранното утро на 24 февруари точно преди две години с избухването на войната, когато поканих при мен министър-председателя и ресорните министри, и излязохме с общо обръщение и призив моментално да се прекратят военните действия и заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна, припомни Румен Радев.

Виждаме, за съжаление, че две години по-късно тази война не спира, напротив тя се разраства, коментира президентът и допълни, че войната вече е заплаха за глобалния мир и сигурност и отдавна е прехвърлила границите на региона по отношение на разруха, бедност и кризи от всякакъв характер.

Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите. Това заяви държавният глава Румен Радев.

"Изключително важно е да не позволим скандалите на управляващите и меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове. Нужно е стигане до сърцевината - откриване на политическите покровителства, и не само в правосъдната система. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, трябва да стигне до края на този път. Ако управляващите нямат тази политическа воля, ще имаме и за вбъдеще превзети институции. Най-вероятно тези магистратски клубове ще надживеят ротацията. Призовавам медиите и обществеността да оказват натиск да бъдат разкрити всички зависимости. Ако продължаваме по същия начин, ще продължим да затъваме в беззаконие и безнадеждност", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РР е полезен *** в полза на Кремъл Той не си изпълнява функцията на президент Фалшив злобен и лицемерен
286
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев руския кораб потъна а ти още си не си разбрал докато не се удавиш
285
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много жалко че имаме толкова глупав президент
284
5
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Радев е кръгъл иддийод и мрсна руска марионетка и задно с Янев, Шивиков и Димитър Стоянов заслужават само едно - отпаряне на пагоните пред строя и последващ разстрел като обикновени поми яри.
283
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прав е Радев.Никой не им иска скапаната война обаче Зелето е забранил с указ мирните преговори,а Джонсън след като изпафка един джойнт спря преговорите в Истанбул.Някави наркомани решават съдбата на милиони на по линийка бело...Да спират дрогата и да сядат да преговарят!
282
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев не е много в час. В първите дни на войната и Макрон си мислеше, че може да се говори с Путин, но бързо разбра, че с психопати не се преговаря.
281
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има повече акъл и разбиране отколкото всички 240 тулупа барабар със съветниците и министрите, но за простака умния изглежда *** щом не разбираш нищо!
280
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А-50 с позивна "Баян", който меко се приземи вчера, е едно добро начало за мирното разрешаване на конфликта.
279
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама и ние сме за диалог, като първо ордата се отегли от Украйна.
278
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вижте каква омраза и злоба излъчва тоя човек!
277
8
 
23
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 месеца
Жалък комунист, паяк!
276
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво чака в такъв случай Радеф.Фс заминава за Русия да води диалог.Ще му дадем един ,,Ил-76", да бъде по разпознаваем когато преките над украинска територия.Даже ще предупредим украинските ПВО системи за това .
275
10
 
23
 
! Отговори
Диалог с Пут Лер? преди 2 месеца
Радев Радев, наивност или просто руски *** си ти
274
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брутална *** Заминавай за Москва веднага да се молиш на Путин за мир
273
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този не си заслужава и да го коментираме.
272
14
 
12
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
колко пъти ви се напомни, че именно Радев вкара в политиката Кирчо, Кокорчо, Денков, Янев си траете. Само набивате минуси и мнение нямате. Какво да кажете - ентереса клати феса? Поне кажете минусите от кой са - от Радевите, на които не е приятен този факт или еврослагачите, на които не е изгодно да помнят. То като ви питаме и за общата политика с Пеевски си траете. И двете платени страни. Не са ви пуснали опорки?
271
7
 
2
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
защо сте сложили минус на 331. Кое не е така. Прав е човека. Я пак прочетете сочените от него имена и ги сравнете с назначените от Радев служебни правителства.
270
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев е известен с прякора - Ехото на Москва!
269
19
 
12
 
! Отговори
САЩ пося смърт преди 2 месеца
Войната я започна САЩ през 2013 г. по две направления - Сирия и Украйна. Разговорът между Виктория Нюланд и Джефри Пят е истински. По указание на ЦРУ фашисткият киевски режим се оттегли от Куликово поле в Одеса, за да бъде извършено клането - има го в докладите на ООН, но те вече не са политкоректни и е забранено да се споменават
268
17
 
6
 
! Отговори
#РадевЕАмерикански преди 2 месеца
Внимание! Кой вкара в политиката Кирчо, Кокорчо, Денковчето и Стефан Янев - всичките минзухари, които пратиха оръжието и разпалиха още повече войната. #РадевЕАмериканскиАгент