Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт

Според него това би се случило при изпращане на войски на ЕС в Украйна
27 фев 2024 13:06, Нели Христова
389
Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

Без сигурност и стабилност на Западните Балкани не може да има сигурност и стабилност в Европа.

Около това мнение се обединиха българският държавен глава Румен Радев и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, предаде БГНЕС.

Радев подчерта, че посещението на президента на приятелска Словения е свидетелство за отличния диалог между двете държави, включително и на най-високо политическо ниво.

"Отношенията ни се основават на отлично приятелство, обща отговорност и привързаност към нашите цели", каза той и посочи, че със словенския държавен глава са обменили конкретни идеи за активиране на двустранните отношения.

Радев и Наташа Пирц Мусар са се обединили, че има голям неизползван потенциал и е нужно засилване на сътрудничеството във всички сфери, сред които важни области като търговия, инвестиции, енергетика нови технологии, стартъпи, селското стопанство и др.

Българският държавен глава открои сериозните перспективи в енергетиката. "Двете страни от години развиваме своята ядрена енергетика и имаме амбиции за разширяване на нашите ядрени мощности, и можем да си взаимодействаме много сериозно. България и Словения бяха рамо до рамо, когато водихме битката в ЕК в Европейския съвет за признаването на ядрената енергия като чиста зелена енергия", добави той и допълни, че това е бъдещето на нашия регион.

"Споделихме своята тревога от двегодишната война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че стратегията за постигане на победата на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. Напротив, броят на жертвите расте, разрушенията растат; опустошителна демографска криза в Украйна; повишен риск от глобален сблъсък и също така икономически и социални проблеми не само в Русия и в Украйна, а в цяла Европа и по света. Следим с интерес и мога да кажа и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави.

Защото всички ние виждаме, че стратегията на даване на още и още, и още оръжия явно не дава резултат. И тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт. Защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък; означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт."

Българският президент очаквал и премиерът (Николай Денков) да даде повече разяснения и за това, което той вчера вече изложил като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България.

"И моят призив е наистина за един много внимателно обмислен, балансиран подход. Ние не можем да оставим, да изоставим Украйна сама, защото това означава ние да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право; в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък. Така че очакваме балансирани решения, разумен подход, най-вече от страна на българското правителство", добави Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Аз уникален луд ли съм или съм обикновена откачалка?
213
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 235:Е ходи и се бий в Украйна бе отворко що стоиш бори се за украиския мир,кво ни занимаваш с глупости
212
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръгвайте за Украйна бе тролеи! Кай ви пречи? Там ще ви дават дрога безплатно.
211
7
 
5
 
! Отговори
Мунчо Ушатия преди 2 месеца
Искаме мир! Викнал наш ***. Като под мир нашият *** разбира Украйна да се предаде, а руZия да продължи да прави каквото си иска. та така разбира мира наш ***
210
0
 
3
 
! Отговори
Лагрестин преди 2 месеца
А нашето общество?Мнозина нямат идеали и добродетели,а са изживяват като водачи.Много псевдопатриоти не смеят да защитят жена или деца,които са нападнати на улицата,но иначе се заканват как ще победят Русия,Турция или Америка.И се говори за обединение на обществото,но не в името на морала,добродетелта,изеалите и вярата,а в името на интереса и далаверата.Как ще устои подобно общество?Никак!
209
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът Радев е единственият ни нормален човек и политик. Само него не са успели козяците да го "назначат" чрез "ала-бала", както кирото и компанията останали. Да, българите не искат да бъде въвличана държавата ни в чужда война за защита интересите на богатите американски фамилии - единствените печеливши от конфликта. Престъпление извършва всеки политик, който въвлича държавата във воени действия, т.к. никой не ни заплашва и не иде реч за защита.
208
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Платените тролеи на посолството са толкова елементарни, че се опитват тук да променят общественото мнение към политика с най-голямо доверие. Да, Радев не е цвете, но вашите алтернативи ги знаем - Пеевски, Кирчо, Кокорчо, Мравояда и Тиквата. Не, благодаря.
207
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен.. 225...Защо ти да тръгнеш срещу Русия? Русия е тръгнала срещу тебе - европейците си живеят живота, а извратените путинисти им завидяха и тръгнаха да им отнемат имането
206
10
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Радев е бок луг. Смъртно наказание за държавния предател Румен Радев!
205
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
, Сериозно? В Одеса имаше бунт срещу тези, които раздават призовките на хората и ги пращат в месомелачката да умират, някои си изяждат и по някой бой! Ноооо, тук такива работи не пишат, има цензура! За какво да умират? За корумпирани управляващи, за банковите сметки на олигарсите и Зеленски или за оръжейната промишленост?
204
6
 
7
 
! Отговори
1994 преди 2 месеца
В Името на нашата и световната сигурност, Украйна връща всички ядрени бойни глави на Русия, през 1994. Или 1/3 от ядрения арсенал на бившия СССР. С подписването на Меморандума и Русия и Англия и САЩ гаранират целостта на границите на Украйна и нейната сигурност. Е след като лъжливата Русия наруши границите на Украйна и предполагам няма да им върне ядрените бойни глави, САЩ и Англия са длъжни да защитават нейната цялост според Меморандума от Будапеща.
203
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде военнолюбците - не ми драскайте по форумите, а поемайте пътя за Украйна като оня наркоман Светльо от агитката на Левски, който нахрани украинските чакали. Тук няма да намерите наивници, тук не е укроландия. Заминавайте и не ни занимавайте с платените проекти на посолството. Нали преди 6 месеца се кълняхте, че никога няма да стане и дума за пращане на българи в Украйна - вие само лъжете.
202
5
 
8
 
! Отговори
РАДЕВ КАЖИ СИ.. преди 2 месеца
ТИ НА КОЙ БРЯГ СИ - НА НАВАЛНИ ИЛИ НА ПУТИН..??.... ЗА ДА ЗНАЯТ ХОРАТА КОЙ КОЙ Е
201
0
 
3
 
! Отговори
Лагрестин преди 2 месеца
Днешното човечество бих го определил като хора без земни водачи.Едно време,каквито и да са били управниците,поне лично са предвождали войската.А когато водачът ти е с теб,той ти дава пример и ако той отстъпи,ти също отстъпваш;ако се бие и ти се биеш,ако загине,гинеш и ти.А сега какво:всеки си седи в бункера и държавата,а обикновените войници гинат главно за управнически интереси.Кой ще тръгне след псевдопатриот,който на думи е смел,а си седи в бункера?
200
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на Президента, един нормален политик да има в тази държава а не роби на Посолството. Абе ЕвроТапири, колко от вас ще тръгнат на война срешу Русия? Тук е лесно да ми развявате ЕвроПедерунгелските си лозунги, НО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ОЩЕ СЕГА МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ОРКОТЪЛПАТА ДОРИ ПАРИ ЩЕ ПОЛУЧИ! Какво крякате тук, нарамвайте пушки и бегом да пазите хунтата в Киев - България НЕ ИСКА ВОЙНА ЗА КЕФА НА САЩ! ТОЧКА!
199
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България и без това е на ръба на фалита - след свършването на програмите по присъединителните фондове на ЕС, България всяка година взема огромни външни заеми за да закърпи бюджета, това е само за заплати и пенсии. Тези външни дългове ще достигнат след 2-3 години нивото, че дори лихвите им няма да може да изплащаме. А за включването ни във война е най-голямата грешка и края на съществуването ни като държава - поредната национална катастрофа, като след това ще се молим на Турция да ни анексира.
198
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде не бате дай някой лев за Украйна жината болен децата и той
197
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Урки Сбогом тук не е Урколандия
196
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В унгарския парламент, обявиха ставане на крака, в почит на Навални и никой не стана в негова чест, стояха си по местата депутатите.
195
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тоя безродник е активиран да плаши, сипе пропаганда и насажда страх. Ако стане война с просия нека него пратят пръв. А копейките да не се плашат, те се скриха когато един паметник имаха да опазят, пак така ще направят.