Радев на Шипка: Благодаря, че обединени опазихте националния ни празник от посегателството

Днес е ден за единение, каза президентът
520
Радев на Шипка: Благодаря, че обединени опазихте националния ни празник от посегателството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Президентът Румен Радев благодари на събралите се българи на връх Шипка за тържествата по повод 3 март.

„Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на националния ни празник. Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвидът на нашите опълченци застанали рамо до рамо с войните от армията на руския император отвори пътя за свободата на България и тук пред очите на целия свят с камък и кръв беше предначертано нашето бъдеще“, каза президентът.

Още по темата

„Днес сме тук, за да заявим, че трети март не ознаменува само победата на бойното поле и не е само датата на един договор, а 3 март излиза извън далеч рамките  на коректните събития и е много повече от един исторически триумф. Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. 3 март е нашият национален идел за свободна и обединена европейска България, 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък и заради това не помним година, в която подножието на този връх да не се е изпълнило с много признателни хора“,посочи Радев.

„Днес е ден за национално единение, но и тази година няма да скрием е по - различна от другите и заради това съм тук, за да ви благодаря, че обединени опазихте националния ни празник от посегателството. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла. Проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на 3 март не от съвест и уважение към нашата история, а благодарение на вас, на вашата категорична решителност. Няма да предадем заветите на своите предци и ще продължим да отстояваме суверенитетът и достойнството на нашето отечество“, обърна се президентът към множеството. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още по темата: шипкарадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
1
 
5
 
! Отговори
История на Балканите преди 2 месеца
Юли 1875 г. избухва въстанието в Херцеговина. През август същата година босненците се вдигат на бой. През април 1876 г. българите въстават, а през юни Сърбия и Черна гора започват война срещу Османската империя. Великите сили имаха различни интереси в региона!!!
348
2
 
6
 
! Отговори
Фъргов преди 2 месеца
След така нареченото "Освобождение" Великите сили преразпределят сферите си на влияние на Балканите!
347
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога ще се освободим от освободителите си ?
346
1
 
5
 
! Отговори
Подялбата на територ преди 2 месеца
Първоначално до края на 1877 г. Русия не иска Румъния да вземе участие в Руско-Турската война, тъй като не иска тя да участва в мирните договори за подялба на териториите!!! Но руснаците срещат силна съпротива, понасяйки тежки загуби при многократни атаки и не са може да напредне на Балканите отвъд войските (40 000 войници), водени от Осман паша, които са лагерували в крепостта Плевна....
345
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледам в коментарите, че има доста недоволни за освобождението ни от Русия. Недоволните заминавайте в Турция и изчакайте там някой "по-подходящ" да ви освободи! Аман от неблагодарни мишки!
344
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ми е празнично като видя Радев почва да ми се по в ръ ща
343
3
 
4
 
! Отговори
Това е пълна глупост преди 2 месеца
След така нареченото "Освобождение" Българските Земи са разделени на 7 части: васалното Княжество България, автономната провинция Източна Румелия, Северна Добруджа (предадена на Румъния), Македония, Източна Тракия и Западна Тракия (които запазват статуса си на интегрална част от Османската империя), и Поморавие (предадено на Сърбия).
342
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не сме обединени Радев е президент не на всички Българи
341
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради Радев Шипка се превърна в рашиско сборище
340
0
 
6
 
! Отговори
Тънки Сделки преди 2 месеца
Румъния пропуска руските войски през нейна територия след споразумение с Русия за присъединяване към Русия на Южна Бесарабия в замяна на обещание за присъединяване на Северна Добруджа (тогава България) към Румъния след войната.
339
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Освободителите така освобождават и Украйнците от държавата им Бог да ни пази от това зло
338
0
 
2
 
! Отговори
"Освобождение&q преди 2 месеца
Събитията около антиосманското въстание в Босна и Херцеговина, Сръбско-Туската война и Априлското въстание в България засилват Имперските Амбиции на Великите сили!!! На 26 юни/8 юли 1876 г. се подписва тайното Райхщадско споразумение, в което Австро-Унгария и Русия се съгласяват какви територии да бъдат разпределени на кои страни, след края на войната!!!
337
4
 
4
 
! Отговори
Въпрос? преди 2 месеца
Румъния, Сърбия и Черна гора дали празнуват "Освобождение" ?
336
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Решетников ясно го каза кой е и за какво е Радев
335
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Резидента пак надува бузи и проповядва разделение и злоба Не вярвам на руския патриот
334
4
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Кои други "освободени" от Русия народи празнуват 3-ти март??????? Само България ли е "освободена"????
333
4
 
9
 
! Отговори
1950 преди 2 месеца
ДОБРЕ БИ БИЛО РЕЗИДЕНТА РАДЕФ ДА СЕДНЕ И ДА ПОНАУЧИ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!!!!
332
10
 
5
 
! Отговори
Браво на Радев! преди 2 месеца
Браво на Президента а на останалите Европ$д$рунг$ли, които дори днес сеят омраза мога да ви пожелая да отидете до Бахмут и никога да не се върнете! слуги на Посолството, които работят против Българският интерес! Съсела, Снахата, Тиквата и Канадеца получиха ли указания - Национален празник да е рожденият ден на Байдъм, Зеленски или 4 юли?
331
6
 
4
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 месеца
Платените 32 т. Злато на Руската империя са капка в морето.Погледнете свободните Демократи колко харизват на Дънди Прешъс всяка година.При това не да ни Освобождават ами да осъзнаем колко сме замаяни от свободията.Все пак България е изключително богата според Елита и.Да видим докога ще продължи тая кражба.
330
6
 
10
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 2 месеца
не е национален. не е. Този договор не ни освобождава. Дава независимост на ДРУГИ, но не и на нас. Те защо не празнуват? А, другарю?