Преди изборите: Компроматна война, коалицията ПП-ДБ ще се разпадне?

Цветанка Андреева и доц. Николай Димитров пред Bulgaria ON AIR
16 апр 2024 13:41, Анисия Иванова
72

Точно преди една седмица кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи в длъжност. Служебният премиер обяви, че ще работи за честни избори и ще води страната по европейския път на развитие. Късно вечерта в понеделник Главчев поиска смяна на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов от ГЕРБ.

"Явно е имало проблем по-скоро с реакцията на МВнР по отношение на кризата, която беше в Близкия изток и нападението над Израел. Живеем във времена, в които войните се случват за броени минути и часове, така че и реакциите на властта трябва са много бързи, мигновени. Щом за една нощ може да сме на прага на голяма война, то тогава една рокада не би трябвало да ни смущава", каза политическият анализатор Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Бойко Борисов заяви, че ако Димитър Главчев не смени Стефан Димитров, ще направи "да се съобрази впоследствие".

Още по темата

"Това е заплаха, ако е такава всъщност, за политическа неподкрепа на правителството. Разбира се, всеки един премиер би искал да има парламентарно мнозинство, не се знае какво ще се наложи да поиска в даден момент от парламента", допълни Андреева.

По думите на социалния психолог доц. Николай Димитров някои от избирателите все още не са разбрали, че ние имаме служебно правителство.

"Отдавна битува мнението, че политиците и народът живеят в две отделни държави и все по-ясно изкристализира концепцията, че тези два социални свята не си говорят и нямат пресечни линии. Това, което вълнува хората повече в момента, са пенсионерските добавки за Великден, цените на месото преди празниците, цените на козунаците. Така че традиционно служебните правителства не интересуват хората, тъй като те знаят, че са за малко", поясни той.

Доц. Димитров припомни предположенията служебното правителство да не е толкова кратко на власт, колкото е разписано по Конституция.

"Външният министър е фигура, която е встрани от медийното внимание и добрите външни министри не са обект на дискусия. Дипломацията е сложна работа и чести сътресения там не се отразяват добре на дипломатическия корпус. В служебното правителство е по-важен вътрешният министър, отколкото външният", посочи социалният психолог.

Андреева е на мнение, че кризата увеличава бездната и разликата между общество и политика.

"В обществото има консенсус, който вкарва и проевропейско мнозинство в парламента. За обществото, ако не е на битово ниво, то поне стратегически е важно кой ще представлява Министерството на външните работи от гледна точка на важните приоритети - Еврозоната, Шенген. Присъствието на Даниел Митов като разпознаем евроатлантик е по-скоро гаранция, отколкото повод за политическо напрежение", аргументира се тя.

Попитана дали скандалите в МВР ще отблъснат хората от изборния процес, Андреева отговори: "Не само че няма да се забрави, но това е фонът, на който се провежда предизборната кампания. Това са част от инструментите на предизборната кампания. Компроматната война, черният пиар са в основата на преидзборниите кампании."

Тя е категорична, че е изключително пагубно е да внушаваме на обществото, че изборите се правят от МВР.

"В понеделник ми направи впечатление, че много инфантилно говорене имаше от страна на бившия финансов министър с идеята, че не те били паднали в капана, а Бойко Борисов бил паднал в техния капан. И "Зелено движение" не е толкова важен партньор, по-важно е дали ще успеят да запазят коалицията с "Демократична България", защото това са им по-важните гласове. "Продължаваме промяната" нямат твърдо ядро и разчитат на твърдото ядро на ДБ", добави доц. Димитров за Bulgaria ON AIR.

Андреева не смята, че коалицията между ПП-ДБ ще се разпадне. "Но като изборни резултати, когато те отчетат като резултати кой каква подкрепа има, ще видят, че по-губещ като електорат ще бъде "Продължаваме промяната", каза още тя.

Доц. Димитров се съгласи с нея, че компроматната война няма да ни бъде спестена и този път.

"Тя започна още с арестите, свързани с митниците, както и разкриването на каналите на "Капитан Андреево" и сигналите, че Асен Василев се е опитвал да кадрува във външното ни министерство", изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от Избори 2024
"Синя България" с амбиции за парламента
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
9
 
! Отговори
Брех преди 4 седмици
Абе в България кажеш ли ЕВРОАТЛАНТИК всичко е ок за човека .И да убие някой пак ще му се размине защото е ЕВРОАТЛАНТИК.За мен ЕВРОАТЛАНТИК отдавна е = престъпник
46
4
 
14
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 4 седмици
Лодката на ицето лодкаря потъна, самолета на кици тръгна за Канада.
45
6
 
13
 
! Отговори
? преди 4 седмици
Що ривът жълтопаветните? Га бяха "конституционно мнозинство" с ГЕРБ и ДПС не ривяха. И га Ристю, Ристюица, оня Славов и други подобия зас ра ха са пореден път конституцията, пак не риваха. Ся що ривът? Кой измисли тази простотия с "лимитираните" служебни премиери? Да не би да съм аз?
44
5
 
14
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 4 седмици
Ние гласувхаме промените в конституцията, ние галсувахме за галчев за шеф на сметната палата, ние гласивхме за Деси за конституционен съдия, ние избрахме Сарафов, ние изпрахме г-н Борисов. Слава Украине!
43
9
 
9
 
! Отговори
Ники до 33 преди 4 седмици
Баце,ако беше миционер,то щеше да е китка.Той си е мутрагеню отвсякъде- поведение, култура,пародия на политик.От както стана главен секретар на МВР до наши дни освен за личната си изгода не мисли за нищо друго.И сега гледа да спаси *** си и прави ....на хамериканците.Но управлява държавата вече колко години и ни представлява пред света.И дава облика на България.Пази Боже сляпо да прогледне!
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Главчев е независим, не е от ГЕРБ и не познава Борисов и Даниел Митов не е външен министър на Борисов и той е независим, защото България е независима. Това е паралелната действителност, която най-нагло се налага. Малък цитат от преди 140 години ,когато България става независима: " "Има постоянен сблъсък с контролиращата Руска империя тя контролира целия процес. Това е невероятен сблъсък. В Учредителното събрание над 15 пъти на нашите първостроители се забранява да правят определени дейности. ()" Сегашните измислени патриоти се кълнат във вярност на Кремъл и забравят,че е в Москва, а не в Со
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПП-ДБ в глупостта си, издигна правителство на ГЕРБ, където Борисов решава кой да е министър. КС какво се тутка още дали са противоконституционни промените. Може би трябва да се махне и КС и тогава ще се разбързат.
40
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вчера гледах Мутрата по телевизията и забелязах, че беше много нервен !Да не би от Посолството да е получил неприятно съобщение ?
39
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да си за герб на изборите, означава че си сляп и това ти харесва! Панахидата за България, ще я организира Магнитски!
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Льотчика се гушна с Тиквата и Прасето. От мутри вън, стана мутри вътре.
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Радев уж щеше да гони мутрите, а ги върна във властта.
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хайде да завършим комплекта и вместо Главчев премиер да бъде Бойко Борисов. Благодарение на президента така ще започне епизод пореден от управлението на мутрите.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДБ имат един файтон жълтопаветни избиратели. След излагациите през последните месеци може и толкова да не съберат. А Пинокио отврати много хора от себе си с простотиите, които направи с конституцията.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да не забравяме все пак, че именно ППДБ направиха първия кабинет без Борисов и Доган във властта от десетилетия и именно Слави го свали по заповед от Зайчарника и Сараите.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е уникална историческа и управленска ситуация;))) Лидер на партия предлага на служебен министър-председател смяна на министър, все едно е президент, но същевременно, не е;))) Всъщност, цирк "Бойко" тепърва започва своята програма в България под щедрото спонсорство на кръга "Капитал" и Делян ДПС. Протести няма да има. Всички протести досега в България беха спонсорирани от олигарсите!
32
3
 
9
 
! Отговори
Василев преди 4 седмици
Политиците живеят наистина в отделен свят. Тяхните анализатори също.Един Харизанов от крадец на тръбите за напоителната система и партньор на ББ в тениса ,се превърна в основен анализатор.Едва се беше отървал,след като го пребиха с бухалки.Те са престъпна каста,която няма нищо общо с политическата класа на една нормална държава.
31
2
 
12
 
! Отговори
БАЦЕ , ТАКЪВ-ОНАКЪВ. преди 4 седмици
...АМА ВЕЧЕ СУМА ГОДИНИ ВИ РАЗДАВА КАРТИТЕ И ВИ УПРАВЛЯВА ---ПА ВИ Е СИ ГО ПЛЮВАЙТЕ, КАТО ВЛАКА ЗА ВАРНА....ха,ха,хаааааа...
30
2
 
5
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 седмици
Добре , че е бил Султана , тия 500-г. , че да я има и България!
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Къдравата Сю завършила ли е МО и къде? Ако е завършил Дипломатическия институт към МВнР , то това е детска игра с това, което се учи цели 4 години.То и Боце е завършил Пожарно дело в Симеоновската школа, но това не го прави политик, въпреки че се напряга да стане такъв вече 15 години. Боце си е Милиционер от Банкя и натурата му, и методите му на действие са милиционерски. А Сю е неговата предана ученичка, каквито ги имаше и има много: Дариткова,Фидосова,Цачева,Г.Георгиев,Захариева,Петкова,Караян
28
4
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 седмици
Сега разбирам , защо 500-години други са ви управлявали и раздавали правосъдие ---ЗАЩОТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ...ха,ха,хааааа....разкапали сте се , като селска тоалетна на двора...