Стевия – натуралният и здравословен подсладител

Индианците го наричали "хе-хе" и си приготвяли чай с лечебен ефект
Спонсорирано съдържание | Обновена: 13 мар 2012 12:37 | 13 мар 2012 09:40, Златко Желев
Стевия – натуралният и здравословен подсладител

Стевията е многогодишно храстовидно растение, познато в Бразилия, Парагвай и Боливия от древността. Индианците гуарани използвали листата от Стевия като подсладител. Наричали са я „хе-хе”- сладка трева, дъвчели листата за сладост, приготвяли чай с лечебен ефект.

През 1931 година френски химици изолирали специфични гликозиди - стевиозиди съдържащи се в Стевията.

На тях се дължат вкусовите й качества – екстрактът е около 200 пъти с по-голяма сладост от тази на захарта.

Стевията съдържа пектинови вещества, растителни липиди, витамини А, С, В, аминокиселини, микроелементи като калий, магнезий, цинк, натрий, желязо, селен и други.

Установено е че екстрактът от Стевия благоприятно повлиява нивата на холестерола и кръвната захар в организма. Действа благоприятно при хипертония, при повишена пикочна киселина, повлиява киселините в стомаха и затлъстяването, предпазва зъбите от кариес.

Стевия не съдържа калории и е подходяща за хора, които са на диети, а и за диабетици.

За ниска калоричност все повече продукти се произвеждат с подсладител Стевия.

Стевия 30mg таблетки са произведени с екстракт от листата на растението Stevia Rebaudiana и се използват като заместител на захарта, растителен подсладител за чайове, кафе, сокове, мляко и други.

Стевия е натурален подсладител, който не съдържа вредни съставки за здравето. Това го прави предпочитан пред изкуствените подсладители.

Прилага се като заместител на захарта, натурален подсладител за чайове, кафе, сокове, мляко и други.


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации