Кой е убиецът?

Пътищата се превърнаха в поле на смъртта. И Dnes.bg се озова на това поле...страшно е
8 авг 2008 12:46,
289
Кой е убиецът?
Докога? Снимка: Булфото

Събота, 2 август, 6.30 часа

Опашка пред касата на бензиностанция на изхода на София посока Пловдив.

„Защо всички са толкова нервни? Виж ги само как влизат да зареждат с 200. Нали са тръгнали на море, би трябвало да са в настроение,“ коментира 20-годишно момиче, свежо, не чалга стил.

„Всички са се озлобили напоследък. Дай да се махаме“, каза в отговор нейният спътник.

7.30 часа

Пътуваме за морето. За Смокиня, до Созопол. Четирима души в червен форд Ескорт. На тунела след Ихтиман е сложено натрошено купе, смачкано до неузнаваемост от катастрофа. Май не стряска никого. И гаргите дори.

След 10.30 часа

Минаваме Стара Загора. Магистралата свърши. Пътят неочаквано се задръсти. До спиране. Отварят се врати, хората се втренчват напред. „Страшна катастрофа“. Ужас. „Обръщайте през село Дълбоки“.

Дълбоки. ОК. Дълбоки. Въртим през селата. Цяла колона коли. Кога ще има магистрала?! На пътя излизат крави. На стада.

11.20 часа

Отново сме на главния път. Минахме още едно зверско задръстване. Задминават ни двама мотористи. Мъж и жена. Карат бързо. Много бързо.

11.35 часа

Появи се надпис: „Опасни завои“. След него двамата мотористи се въргалят на пътя. Жената е в конвулсии, всичко е в кръв, кракът й седи неестествено изкривен. На опасния завой са се ударили в Лада. Спътникът й е ужасно осакатен. Май няма глава. Лекарите се суетят около тях.

„Гадост, гадост!“.

11.40 часа

Заспивам. Возя се на предната седалка, до шофьорката. Шофирането до морето (нашето) е като фехтовка с луди. Не знаеш какъв удар ще понесеш. Минаваме Карнобат...

11.48 часа

Събуждам се. Внезапно и тревожно. Към нас лети нещо черно. После ще се окаже, че е тъмносиньо. Лети по средата на двете платна и минава към нашето. „ТОЗИ ЩЕ НИ УДАРИ!“. Натискаме спирачка. Отстрани има мантинела, няма къде да избягаме. Опитваме се да спрем. Май ще се разминем на косъм, на косъм...Не. Челно.

Няма да забравя никога свистенето и забиването на въздушна възглавница в лицето ми. Удар на брони. Стъклото е на сол. Съскане на течност.

11.49 часа

Чувам вик. Зверски вик. Май ми тече кръв. Обръщам се настрани. Цвете е заклещена ужасно зад волана. „НЕ МОГА ДА СИ МРЪДНА КРАКА. НЕ СИ УСЕЩАМ КРАКА. ААААААААААААААА“. По челото й тече кръв.

Движа си краката, болят ме гърдите. Мога да отворя вратата. Спомням си всичко. Цвете извъртя колата и ударът бе понесен от лявата част на Форда.

„АААААААА. САШЕ, ОТКЪСНАТ Е. ОТКЪСНАТ!“. Слизам и тичам към нейната врата. Другите двама отзад са живи. Тодор е невредим. На Диана й тече кръв.

11.50 часа

Хора около нас. Викат линейка. Цвете е в шок. Диана не вижда. „НЕ ВИЖДАМ, НЕ ВИЖДАМ, НЕ ВИЖДАМ".

„Диана, от шока е, май си си ударила главата, успокой се, моля те".

Изпреварващият лежи затиснат в Аудито си в канавката. Може би е мъртъв. Не е.

Багажът ни е разпилян по някакво нанадолнище. Колата прилича на смачкана консервна кутия. Цвете вика, крещи и е в шок. Шок, шок, шок. Не можем да отворим вратата.

11.51 часа

Испанка и испанец контролират движението, останалите шофьори не се притесняват да минат през колата. Само испанците и техният български придружител помагат.

Непозната жена се опитва да успокои Цвете. Предлага ни да пренесе багажа ни до Бургас. Има и добри хора. В момента не ми пука за багажа, искам Цвете да не я боли, а Диана да почне да вижда. Искам да не се беше случвало.

12.25 часа

Идват полиция и линейка. Местят я. Кракът й е безформена маса. Изкривена натрошена, смазана, кървяща, ужасяваща. Дано гръбнакът й е здрав.

Откарват я. Тодор е с нея.

12.35 часа

Откарват и убиеца и жената в неговата колата. После научавам, че е пострадал тежко.

Диана е по-добре, вече вижда. Чакаме дознатели. Пътна помощ. Гърдите ме болят. Главата ме боли. Вие ми се свят. Жегата е смазваща. Пътят е затворен.

12.40 часа

„Добре, че сте били с колани“, казва полицаят. Не мога да мисля и говоря. Господи, преди месец минах 8 000 километра до Норвегия и обратно и из цяла Европа с кола и нямах нито една инфарктна ситуация. А тук преживявам зверска катастрофа.

16.00 часа

МБАЛ Бургас. Цвете е със супено бедро и натрошено стъпало. Две операции. Гаден шок. Пирон от платина. 1300 лв. Майната му, нали е жива. Три месеца патерици. Майната им.

Главата на Диана е ок. Имам натъртени и пукнати ребра. Майната им. Нали съм жив.
В моргата на болницата е пълно с трупове. Не съм сред тях. "Вие сте късметлии в това ПТП", казва лекар от Шокова зала в МБАЛ.

7 август

Този, който ни удари, е на 56 години, изпреварвал е без видимост, гласи официалното съобщение на МВР.

Говори пак МВР. От началото на месец август са станали 142 пътно-транспортни произшествия с 19 убити, 180 ранени, от които 15 с опасност за живота.

От началото на годината са станали 4562 катастрофи с 584 убити и 5693 ранени.

На 17-ти юли правителството обяви, че отпуска 120 млн. лв. за „ускоряване“ на изграждането на автомагистралите "Марица", "Тракия", "Хемус” и южната дъга на Софийския околовръстен път.

От тези 120 млн. лв. ще бъдат отделени пари за строежа на 25 км от отсечката Стара Загора – Карнобат. Кога ще бъде построена... не е ясно.

Магистрала, която се строи години. А знае ли правителството колко жертви му лежат на съвестта? Знае...

А знае ли МВР колко хора карат с фалшиви книжки? И как контролът на пътищата му куца? И още колко неща му куцат...? Знае...

А хората ще продължат да измират. Кой е убиецът?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
1
 
! Отговори
каспър преди 15 години
Нещо не си ме разбрал. Дадата беше в нашето платно. Тя беше първа кола, след нея има мерцедес (малка кола), от по старите. Ние сме трета кола и пак сме с джип. Друг джип ипреварва в насрещното кадето са автобусите. Ладата не караше с 90 щом ние (трета кола) бяхме с 100...като видя човека джипа, реши да намали за да няма челен удар, в него момент насрещния се пребра между автобусите...тогава втората кола от нашето платно, за малко да се блъсне в ладата,защото пък и на него му скимнало да изпреварва.. и човека отби в банкета, явно усети инстиктивно какво става, и така се получи, че двете коли се одраха странично. Добре, че с толкова се разминаха. Така, това е мощна машина. А какво ще кажеш за рено берлинго, по опасния участък между Ст. Загота и Н. Загора, да тръгва да изпреварва няколко коли едно временно. както казах ние сме с джип. Този път този елбап беше от нашето платно. Така на среща му кола, и пак се наложи излизане в банкета. Всеки ден от такива случки умират хора. Няма значение марката, че има слаби коли има, но нека и бързите коли бъдат малко по разсадливи. Човек със слаба кола не предприема рискови изпреварвания. Айде лек ден на всички и останете живи, че то май напоследък и много здрави хора си отидоха.
227
0
 
1
 
! Отговори
един малко по-разуме преди 15 години
И аз преди време бях ужасен шофьор-млад,буен,с "бърза" 18 годишна кола.Пътувам от провинцията до София-карам бясно с 140-160.И на вторият светофар в София се нараждам с всички онези който съм прецакал по 150 км.трасе.И каква ми е далаверата-нерви,стрес, и късмет че не съм в тази статистика.Искам да кажа как се промених-загубих много близък човек в катастрофа по чужда вина.Сега този човек не е до мен,до семейтвото си,до децата си.И водача го няма при неговите деца и семейство.Сега аз се движа с 80-90 км/ч,спазвам 99 % от правилата за движение/честен съм,някой са просто безумни/,и като видя, че някой се е засвяткал зад мен и се опитва да ме задмине на "сляп"завой просто му пусскам ляв мигач и леко се изнасям в ляво.Правя място на ония с голУфовете дето си мислят ,че карат по междугалактическа магистрала,и ако зад мен се образува колона от 4-5 коли който се опитват на всяка права да ме "издухат"аз давам десен мигач,спирам като камион на една отбивка и ги пускам.Резултът-жив съм/карам около 50 000 км на година в БГ/,стигам винаги на време, но се ослушвам и оглеждам като индианец.Освен това карам доста икономично/дона поне това ВИ НАКАРА ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ/Събирам ПОСЕЛДОВАТЕЛИ!ОБАДЕТЕ СЕ КАТО СТИГНЕТЕ ЖИВИ.!!!Нека Господ да е с Вас!
226
0
 
1
 
! Отговори
Михаил преди 15 години
225, виж, ако хората сами можеха да си наложат такива правила, и да карат безопасно - нямаше дори да има нужда от Полиция, Правилник, Закон... Но Закона и Правилника са измислени именно за да поставят всички водачи с равен старт. Тези, които тръгват да изпреварват при насрещно движение - го правят доста често защото карат по-мощни коли. Сигурно е нормално тоя с джипа да се дразни, че някаква ръждава Лада го бави като кара с някакви си 90 км/час. Натиска ***, става катастрофа, и после тук умуваме кой виновен. Виновни са тези, които не са си свършили работата по налагането на Закона. Ако Закона беше влязъл с пълна сила - джипарата щеше да кара и той с 90 км/час дори и да няма Лада пред него. Надявам се разбираш какво се опитвам да ти кажа. Докато такива нарушения се заплащат с 20 лева на ръка - винаги ще има кой да престъпва Закона, и ще има пострадали.216, казваш, че им били мизерни заплатите!? Ми, тогава що работят там? На който не му харесва - да направи като мен. Не ми харесваше ниската заплата - напуснах. Сега имам собствена фирма, бившия ми шеф ако ще да се изяде от яд. Това не е оправдание. Стоят си на мизерната заплата, щото има откъде да сучат. ... Правителството често кове *** закони, но лично аз в ЗДП и ППЗДП виждам съвсем малко тъпотии. Ако имаше кой да санкционира водачите както си пише по Закон - щяха да се научат да спазват Правилата.
225
0
 
1
 
! Отговори
каспър преди 15 години
По пътищата е трагедия. Вчера ми се наложи да пътувам към Ст. Загора. Пътя е ад. На всички ни е известно, но и ние като шофьори сами се избиваме. Бях свидетел на поне три инфарктни ситуаци... и трите пъти коли излизаха в банкета. Първи случай: идва джип. Софийска регистрация. Предприема изпреварване на два автобуса, вижда на реща ,кола и въпреки всичко тръгва. Успява едва единия и на около метър от насрещното движение се пребира между двата автобуса. Пред нас има мерцедес, пред него лада. Човека с ладата отби в банкета, защото този с бенца щеше да се надъни в него и стана тройно разминаване. Двете коли почти не се бласнаха. Отърваха се с леко одрани страни. Изтръпнах, това става пред очите ми за секунди, за какво? Заради един яапяал дето си мисли, че яхнал метлата на баба Яга, която лети. Другите два пак са идентични...коли излизат в банкета. Бързат...за къде бързат? Бързай рзаумно. Да, нямаме пътища. Виновни са тия от горе и тяхната корумпираност, но защо и ние не намалим малко газта и не поразсъдим. Всеки ден смърт по пътищата, че то хората в Ирак и Афганистан не са загубили толкова хора, колкото ние губим по пътищата. Трябват железни закони за тези пътища, както поставих макетите на пол. коли, нека така оборудвад с камери и радари. Да преглеждат записите всеки ден и да съставят актове. Не е нужно за всеки един от нас да има зачислено по един катаджия. Хората на запад са го решили отдавна тоз проблем. Няма да откриваме топлата вода в крайна сметка.
224
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
@222Според закона е забранено да увеличаваш скоростта и да пречиш, докато те изпреварват, не си длъжен да намаляваш. Даже в някои ситуации, ако намалиш рискуваш катастрофа - ако някой се опита да се прибере рязко зад теб. А тези ***, които изпреварват по осовата линия към морето са за разтрел на място.
223
0
 
1
 
! Отговори
шофьор преди 15 години
на нас война не ни трябва, една ракийка, малко над 100км/ч и то си се случва!!!ЛОШОТО ИДВА БЪРЗО!!!КАРАЙТЕ РАЗУМНО, ЖИВОТА Е ЕДИН
222
0
 
1
 
! Отговори
ассаас преди 15 години
А бе може някой да го е писал ама и аз да кажем.Всеки говори за това как мацката не е тръгнала да спира навреме или как не е могла да прецени разстоянието,за да може да се разминат.после се говори за *** с Аудито,как е изпреварвал неправилно и т.н...Но аз се сетих за друго-колата,която бива изпреварена от Аудито-тя защо не го е пуснала пред себе си,да намали да му направи место.Разбира се говоря наизуст,защото ситуацията не съм я видял,но...много българи като видят,че някой ги изпреварва или не намаляват скоростта си(както си и требе де) или тръгват да натискат газта.......А това,че няма добри жени шофьори са глупости.Има,но са по малко и това се дължи от факта,че като *** седне зад волана не си дава колата на жената:).
221
0
 
1
 
! Отговори
батко преди 15 години
Абе какво му наливате . От едното влиза от другото излиза. Вари го печи го козя пастърма. Кафа от такива разглезени пишлеменца.Такива пот път и над път.Първо на него му липсва домашно възпитание.Те такива са слаботокови. Не се занимавайте с тях. Ей такава диария остави инвалид за цял живот. Удария на пешеходна пътека с БМВ на баща си и едва на 19г.Оня който трябва да го е възпитал не го е направил ,че вие ли?
220
0
 
1
 
! Отговори
Siromah.com преди 15 години
Ot 2 godini imam knijka, i fur4a ot lqva v dqsna s vurteji, s tfa zadno predavane prosto nemoga da ustoq na seki zavoi da ne mqtam zadnicata 3 metra v strani. Ne maitap, seriono karaite vnimatelno, ot 2 godini sum 6ofior samo i sum stresiran ot tova koeto vijdam, pyk i naftata ne e bezpari, po bavnoto karane vodi do namalqvaneto na razhodite.
219
0
 
1
 
! Отговори
onemjal преди 15 години
Kara se katoche li se namirat na njakoja pista. Izbivat tapite si komplexi.Za sajalenie tapatzite se uvelichavat i na nikoj ne mu dreme. Njama DARJAVA, tam e problema. Samo se otchita dejnost kato na njakoj kongres na BKP-to. kakvo da se pravi? Tova e mantalitet i lipsa na domashno vazpitanie.Ne razbiram, do koga shte tarpim tova. Zavisi samo ot nas.Samo s pisane po forumite, kadeto nikoj ne ni vijda nishto njama da stane. Izpokrili sme se kato lalugeri. Strahlivi i izplasheni, nesposobni da se preborim s GLUPOSTTA.
218
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Вместо да трупат бюджетни излишъци,можеха да построят този участък - Сливен - Карнобат.Правителството е виновно,заедно с говедата ,които летят по пътищата
217
0
 
1
 
! Отговори
garo преди 15 години
zaradi vas sofiancite ne mojem da se vredim na patq zaradi vas nemojem da patuvame normalno osobeno tezi deto sme s kamioni da nebi da ste care a
216
0
 
1
 
! Отговори
До 209 преди 15 години
В грешна посока си, не са катаджийте виновни, по нависоко е проблема! И ти да си катаджия и ти да живееш в мизерия и държавата да се гаври с теб и да ти плаща мизерно и ти ще взимаш!!!!! Замисли се малко, имаше един коментар по напред, заплатите на катаджийте да са на комесионна. Ето това найстина е добра идея, ето тогава ще се намали драстично желанието му да ти вземе парите без да ти напише акта!!!
215
0
 
1
 
! Отговори
a преди 15 години
Da, mir na praha mu na Lychkata ! Shofiora dokolkoto znam, obache ne e blizval alkohol i zatova e karal imprezata, ta ne e zaradi alkohol... Opraviha li se ozhivelite veche ?
214
0
 
1
 
! Отговори
М.Г. преди 15 години
НА 01.01.2007г-такъв като тебе-БЕЗ КНИЖКА,НА ТВОЯТА ВЪЗРАСТ ни удари /мен и семейството ми/-ЧЕЛНО.БЯХМЕ САМО 2 КОЛИ НА ПЪТЯ ,В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ-И ТОЙ ПРАВО В НАС.БЯХ СПРЯЛА ПРЕДИ ДА НИ УДАРИ-НО ЕФЕКТА Е: 1.от челният удар ,от нащТа кола -НИЩО НЕ СТАВА/за неговата НЕ ме интересува/ 2.вече 1г и 8 мес-СЪМ 2 ГРУПА ИНВАЛИД И НЕ ХОДЯ НА РАБОТА/проблеми с "главата " 3.ЗА СТРЕСА И ДРУГИТЕ ЕКСТРИ-НЯМА ДА ГОВОРЯ/пр.2 мес като робот и на легло,2 мес да не можеш да говориш и........./ 4. НИКОЙ НЕ ДОЙДЕ ДО ДНЕС ДА НИ ПОТЪРСИ......... 5. ТОЗИ КОЙТО НИ УДАРИ-ТОЧНО КАТО ТЕБ,ПИЧ-БЕЗ КНИЖКА,НА 20 /преди 1 год/,ТАТЕ МУ ДАЛ КЛЮЧА ОТ КОЛАТА,НО ТАТЕ НЕ ДОЙДЕ В БОЛНИЦАТА ДА ВИДИ КАК СМЕ.................. 6.ТАКА,ЧЕ НЕ МИ СЕ ХВАЛИ КАК КАРАШ-АЗ ЗНАЯ КАК КАРАШ,КАК ВЪРТИШ ГУМИ........-УСЕТИЛА СЪМ ГО БЕЗ КАТАСТРОФИ НЕ МОЖЕ,ДАНО ДА СА ЛЕКИ ,ПОНЕ. НА ВСИЧКИ ПИШЕЩИ ТУК-ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ!!!!!!!!!ДА НЕ ВИ СРЕЩАТ ТАКИВА .........ГОЛЕМИ ШОИФЬОРИ
213
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 15 години
Moia priatelka predi 5 meseca katastrofiraha na vra6tane ot bar,sled praznuvaneto na 18-tia si rojden den....6ofiora i spatnika mu ostavat na miasto ,ednoto momi4e e v koma,potro6eno,drugoto s puknat taz,a tretoto -sas s4upen taz,4eliust,prasti,krak...zabi.....a 6-tia v kolata-sas s4upeni tazobedreni kosti.....4-mata ojiveli ostavat nepodvijni 2meseca,a niakoi i pove4e...i to za6to......zaradi 1.8 promilite alkohol v kravta na 6ofiora i previ6avaneto s 100km/h na dopustimata skoros v naseleno miasto....vapreki 4e 4km predi vriazvaneto im v stalba organite na reda gi zasi4at sas skorost 240km/h s tova subaro podgotviano za sastezania i drivtove,no ni6to ne praviat za da gi sprat....ei tova e na6ata 6ibana darjava BALGARIA!!!
212
0
 
1
 
! Отговори
Ivaylo преди 15 години
КОЛАТА Е ОРЪЖИЕ - МИСЛЕТЕ!!! АКО НЕ ВИ Е ГРИЖА ЗА ВАС, МИСЛЕТЕ ЗА ДРУГИТЕ!!!Моля ви шофирайте нормално .... не натискайте *** на газта до дупка.... няма смисъл разликата е в някакви минути дали ще си 10 минути преди това пристигнал в крайната си цел и си карал със 120-140 км/ч или си карал с 80-90 и си стигнал 10 минути по късно... нищо не губиш..... лично аз съм присъствал на над 8 катастрофи .... 4 от който челни с над 100 км/ч еми.. какво да ви кажа ... гледката беше потресаваща даже помогнах на единият път защото нямаше кой а човекът беше без крак... в горяща кола.. ...и никога не искам да виждам такова нещо пак ... не го пожелавам на никой !!! Имало едно време, звучи кофти, когато става дума за живота ти! Къде си виждал обратен завой на писта, аре, моля ти се, пази моториста Много жалко, че тази куха лейка кара маршрутка, а не шофира линейка. Щастието не се измерва в промили, знай! Не до всяка патрулка има спящ полицай.Статистиката е трагична и отдавна вече не я приемаме като сухи цифри, а преживяваме всяка загуба на живот. Политици, медии, цялото ни общество е съпричастно към жертвите, броят им сякаш прогаря съзнанието ни, но въпреки това проблемът остава нерешенВ периода 1978 -1982 г. по пътищата на България са загинали 5949 души. Катастрофите са 26 665, а ранените при тях са 28 217.В периода 1986 -1991 г. са загинали 7337 души. Регистрираните катастрофи са 34 286, а ранените - 36 311.В периода 1997 - 2001 г. са загинали 4988 души в 34 104 катастрофи. Ранените са 40 099.В периода 2001 - 2005 г. убитите по пътищата са 5580. За същия период са станали 42 521 катастрофи, при тях са ранени 51 761 души.През 2006 г. у нас са станали 8182 тежки пътнотранспортни произшествия. 1038 души са загинали, ранените са 10 207.От януари до края на септември 2007 г. в страната са регистрирани 5799 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 740 и са ранени 7099 граждани.
211
0
 
1
 
! Отговори
prost narod- rezilat преди 15 години
ей, дръсици- състезатели, живота е да се живее, като ви се мре- обесете се!!!!заради състезателите, дето не знаят законите на физиката- страдат невинните хора!!!
210
0
 
1
 
! Отговори
Николай преди 15 години
Държавата е убиеца!
209
0
 
1
 
! Отговори
Михаил преди 15 години
Вече написах в коментар по друга тема:"Хора, спазвайте правилата бе мама му стара... Книжки, колани, каски, скорости... Всичко това е измислено, за да не се трепем по пътищата. Ако всички спазваха Правилата - нямаше да има ПТП-та."Виновните за по-голямата част от нарушенията са .... пътна полиция!Да, не съм откачил. Те са основния фактор, който поощрява водачите да престъпват Закона и Правилника. Те са тези, които дълги години безмълвно казваха: "20 лева, и си свободен"... Ок, до следващия завой, където "свободния" отново престъпва Закона, премазва човек, блъска невинен водач, променя десетки човешки съдби... Пътна Полиция дълги години е синтезирала престъпност по пътищата. Отглеждат нарушителите като в оранжерия. Берат си реколтата на всяко кръстовище, и дебелеят, докато балъците с книжки, колани, каски, маски, и спазващи Правилата - гинат без смисъл по пътищата ни. Та войничетата ни в Ирак са на по-безопасно място, отколкото аз по нашите пътища!? Как стана така?