К'вото лъска, аз съм там!

Животът ни е попфолк, или какво ни разкрива за нас, българите, Биг брадър 4
23 сеп 2008 20:45,
147
К'вото лъска, аз съм там!
Тя обича всичко, що лъска, и е в "Големия брат". Събирателен образ или... Снимка: Булфото

Когато започна първият Биг Брадър у нас преди 4 години, продуцентите казаха: „Изборът на участниците е отражение на обществото у нас“.

Имахме интелигентен зъболекар, пловдивска попфолк wanna be „пипируда“, сваляч гларус с измислени истории, българин от турски произход, манекенка, бунтар....

Във втория сезон кредото беше „Това е сериал“. Рев, сълзи, драми, триъгълници. Разрезът на обществото беше вече по-детайлен – циганин, попфолк смешник, жена, която е била в затвора, „селски бек“ с прическа. Интелигенцията остана непредставена. Тя и без това трудно се вписва в сериала.

В третия сезон нещата се промениха съвсем към римското „Хляб и зрелища“. Тризначки, момче с объркана сексуална идентичност, дебела и не особено умна, но устата (важно за българската нация качество) готвачка, мутреса (Лиляна, спомняте ли си думите й: „Възхищавам се на мъже като Георги Илиев“), екзотичен спортист ръгбист и като за капак бременна от любовника си, който я напуснал и която и роди в шоуто.

Залогът в сериала беше – драма. Мръсното и тайното в живота на хората. Тайните, които всеки от нас има - на показ.

За четвъртия сезон нещата съвсем се Изгубиха. Новите продуценти заложиха на изгубеното в постпрехода българско общество.

Първо вкараха само жени. То и без това България си е матриархат, макар и негласен, така че дотук едно на нула за създателите.

Какво имаме. Имаме попфолк барби с девиза „К'вото лъска, аз съм там“, имаме лесбийка мъжкарана, отчаяна от мъжете, имаме две циганки (може и ромки да ги наречете), но умни и красиви -  различни от останалите роми (защо пък такова разделение, защо не вкараха някоя баш си циганка с раздърпаните дрехи и напевните си викове, нима тя не е част от нашето общество?), сляпа жена, борила се с рака, още една жена, която се е борила с рака (казахме ви - драма, макар че има и други драми освен рака, но тази е по-кардинална), много вярваща туркиня...

Посланието е ясно. Да има сърцераздирателност до кресчендо. Да има попфолк. Животът ни е попфолк. Да има болни, страдали и страдащи хора. Така е, всички страдаме, в България сме – значи страдаме.

Има и друго. В България верската (не)търпимост напоследък е много крехка. Странно е защо излиза така, че продуцентите я провокират. Не с влизането на туркинята Самие, която е много вярваща. А с начина, по който върху това се акцентира. Тоест Самие се моли, а не Самие обича попфолк да речем, както при русокосата Иванина, която има християнски добродетели, които демонстрира полугола. Въпрос на интерпретация.

Форумите вече са пълни с обиди на верска и расова основа. В нормална демократична държава тези, които пишат обиди от сорта на „Мръсна, гадна туркиня, цървулка и фес“, се издирват и биват глобявани. Дали това ще се случи тук? Съмнявам се.

Дали е нужно точно това разпалване на етнически проблеми? Сега? Или идеята е да се види като цяло колко толерантно общество сме. Ами не сме.

На нас ни дай попфолк. И да лъска. Тъжно, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Селския бек с прическа всъщност беше в третия сезон. Но той беше "фяшиън интелектуалец" и знаеше думата метросексуален, което го издигаше с една глава пред останалите.Сега сериозно. Поздравления за статията. По вярно от това, няма на къде!
65
0
 
0
 
! Отговори
HateCops преди 15 години
а бе ти *** ли си или само се правиш за имидж. Айде като ти знае много устата ми кажи, че ваще нямат кинти и че ти си лишен от всичко, не можеш да ми го кажеш нали, защото ти си част от т. нар. модерни дечица, които имат всичко и незнаят как се вадят кинти нали, аз съм Норвегия, защо съм тука, ами защото не искам да бачкам за 200 лева като само цигарите ми на месец са около 100 лева, не искам и децата ми (надявам се някога да имам такива) да жиеят в глад, мизерия и чалгия. Осъзнайте го бе хора, това си е баш турско робство втора част, само че сега вие не ги мразите и не се борите срещу тях, а гласувате за тях на избори, така няма да се оправи България. Тука в Норвегия на Слънчев Бряг (Sunny Beach) му викат Bloody Beach, защото миналато година мутри застреляха швед, супер вече сме освен крадците на Европа и убийците.
64
0
 
0
 
! Отговори
HateCops преди 15 години
Не мие е ясно защо някой гледа тая простотия. С тея предавания се опитват да ви втълпят кое е модерно и понеже българина е с податливо подсъзнание съм убеден, че поне 10% от зрителите ще бягат да си накупят дрешки и накити като на участниците. И не само в това е въпроса с тея предавания те Ви казват кое е смешно, какво е полезно да ядете, какво да обличате, каква музика да слушате, и както вече казах, българина е с податливо подсъзнание 80% се смеят да казаното, ядат казаното и т.н. Телевизията промива мозъци. А що се отнася до журналистите колкото повече пишете за тея така наречени развлечителни предавания, толкова повече Вие ги популяризирате, а това не е за добро. Докато българина не се усъзнае не можем да очкаваме България да се оправи. Надявам се да стане по- скоро, защото на мене ми писна града ми да е мръсен, пълен с *** и бездомни кучета и да ни управлят гадните джифути. Задайте си въпроса защо са тука депутати, а не в Турция? Отговора е много ***, защото дори и Турция не ги иска, а защо са тука, защото (както вече казах) българиан е с податливо подсъзнание.
63
0
 
0
 
! Отговори
tedity преди 15 години
...да,определно е тъжно!
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
jenicata si se moli, na nqkoi zlo napravila li e? pu mama mu
61
0
 
0
 
! Отговори
Анализатор преди 15 години
Мадамата си я бива, ако изглижда така, както на снимката, иначе имаш много право за останалото.
60
0
 
0
 
! Отговори
brigante преди 15 години
гледай само мозъка ти да не лъска:)
59
0
 
0
 
! Отговори
svilen преди 15 години
... както Егзюпери е казал в финала на " Земя на хората" :( цитирам по спомен неточно! )... онова, което ме гнети не са хлътналите гърди, нито буците по тялото, нито всичката тази грозота. Онова, което ме гнети, е че във всеки един от тези хора е убит може би някой Моцарт.
58
0
 
0
 
! Отговори
Fenix преди 15 години
...true... true
57
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Живея от 8 години в САЩ , Санта Моника. Заминах , когато бях само на 18. С много усилия и труд успях да се изуча и си намерих свястна работа. До тук за мен. Реших това лято да се прибера в България , ходих и на морето , Слънчев Бряг разбира се. Исках да видя как са се променили нещата докато ме е нямало.Та застанах пред една дискотека "Мултиплейс" (стори ми се горе долу добра) и започнах да чакам да се напълни. А точно в 12 хората започнаха да идват. С какви ли не лимузини , спортни автомобили и лъскави коли. С какви ли не прекрасни и умопомрачително красиви жени. С какви ли не скъпи бижута и дрехи. Но пък фалшът в поведението беше пълен. Когато влезнах вътре и видях всички тези хора , дрогирани и пияни да се кълчат под ритмите на турска и арабска музика просто излезнах и се прибрах в хотела. На следващия ден се обадих в агенцията от която си купих билета и поисках да ми преместят датата за колкото може по-рано. Така си се прибрах в Санта Моника по живо , по здраво. Може да ме упрекнете за всичко , но аз сред такива хора не мога да живея , съжалявам.Не съм от тези , дето викат , вижте аз живея еди къде си и да се присмивам на другите , които са заобиколени от мизерия (самият аз съм не от богато семейство). Но някак си съжалявам за свестните и нормални хора в България , в каква обстановка са обречени да живеят , и все пак си мисля , че всеки човек сам си определя мястото където иска да бъде , не искам да съдя никого , просто изразявам личното си мнение. Благодаря за вниманието.
56
0
 
0
 
! Отговори
luda преди 15 години
Самолет а? въпрос на време е да им стане тесен самолета на "дамите". Стоите и гледайте мача.. аквариум със змии, ужас. Докато не се появят мъжете ще са се изпокарали всички. Жалко, че нямат багаж, щеше да има дай си куклите на ти парцалките.."Лъскавата" кокона ще хване пътя скоро, след поредната жертва от нейна страна - още един нокат
55
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
И аз съм на вашто мнение:нито гледам Биг Брадър нито искам да го гледам а и чалга не слушам!!! Само че има хубави статии в днес.бг - много се кефя на статиите за науката и техниката, спорта и тн!!! Може би тази статия не ми харесва точно защото не гледам Биг Брадър и не слушам чалга. И също така не мисля че всички хора слушат чалга - това е просто слагане под общ знаменател. А и не са повечето които слушат чалга - има хора които слушат рок, други техно, други рап и черно, други джаз и блус, а ниякои от всичко по малко. Аз съм от рокаджиите!!! :)
54
0
 
0
 
! Отговори
naglostin преди 15 години
emi ko da vi kaja .. naglasena prostotiq..(porednata).. ko samo jeni ala bala.. em toz koito e pisal statiqa da mi qde huq.. vse mnogo znaite .. deba kuciq vi sait
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
лъскавата ме кефи :D
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Statiqta e mnogo hubava-bravo na avtora
51
0
 
0
 
! Отговори
vanq преди 15 години
ema to biva ,biva prosti b1lgari ama 4ak p1k tolkova.......4e i ot 6umen sa pove4eto xaxxaxmnogo ste zle vsi4ki de ........
50
0
 
0
 
! Отговори
напушеният журналист преди 15 години
извинявам се на долуизявилите се господа интелектуалци и европейци, явно те живеят в някакво друго място, европа може би? е, както казах, огледайте се, България не е европа. добре дошли в реалният живот, който се намира някъде отвъд границите на мечтите и компютърните монитори, може да го пробвате някой път.
49
0
 
0
 
! Отговори
efaewf преди 15 години
kvo se zanimavate s tova tapo predavanepora4kova rabotasamo za razdorito vatre nqma edin normalen balgarin
48
0
 
0
 
! Отговори
efaewf преди 15 години
kvo se zanimavate s tova tapo predavanepora4kova rabotasamo za razdorito vatre nqma edin normalen balgarin
47
0
 
0
 
! Отговори
fbhxd преди 15 години
"толерантно общество сме. Ами не сме"