Училищен виц: Ето, мойто момче, едно морковче

Хранят първолаците с по един морков на закуска, за толкова стигали 38-те стотинки, отпускани от общините
22 окт 2008 17:05,
109
Училищен виц: Ето, мойто момче, едно морковче
Снимка: БГНЕС

Ето, мойто момче, едно морковче.

Така преди ден лелката в училищната столова се обърнала към сина ми.

Това е закуската в столичното 81-во в "Младост", а може да се окаже, че и другаде е така.

Явно мазните баници и топлото мляко са отстъпили място на витаминозната храна. Чудесно!

Да похапнеш морков, сигурно е здравословно, но крайно недостатъчно.

Представете си как 6 паралелки първолаци, с приблизително 150 деца, хрупкат моркови.

Доволни и сити.

"Така е, децата получават плодове, зеленчуци, кисело мляко, защото ставката, г-не, е 38 стотинки за едно дете". Такъв отговор даде за Dnes.bg помощник-директорката на школото г-жа Парчова.

Как си представяте, че едно дете може да закуси с морков?

- Малчуганите обичат това нещо и не виждам какво лошо намирате вие в това?

Един морков 38 стотинки ли е?

- Това са реалностите, г-не. Но обърнете се към тези инстанции, които се занимават с това, и попитайте възможно ли е за 38 стотинки да се купи нещо на децата, за да се хранят пълноценно и здравословно, завърши Парчова.

Обърнахме се и попитахме зам.-кметицата по образованието в район "Младост" - Мариета Петлешкова.

"Това са реалностите г-не. Сумата е крайно недостатъчна, защото знаете, че така наречените царски закуски ги няма и тяхната стойност миналата година беше 50 ст. на дете за един ден".

Петлешкова се ангажира пред Dnes.bg, че ще направи проверка на случая, но "предполагам, колегите в училището знаят какво правят и какво друго да ви кажа? Те могат да се откажат от тези суми и въобще да не ги получават".

А може би е по-добре да се откажат, защото това е подигравка с нашите деца?

- Може би наистина сте прав, но не ни се дава възможност да се сумират за един-два-три дни и да се дадат накуп тези пари.

Зам.-кметицата уточни, че "Националната програма за закуска" предлага  възможности за млечна напитка, плод или млечно-кисела напитка.

Това ли обаче е грижата на държавата към децата?

- За съжаление сумата е крайно, крайно обидна, но това са реалностите, г-не, заключи тя.

Знаем, че социалната министърка и просветното ведомство врътнаха кранчето на програмата "Топло мляко и кифла" и оставиха общините сами да си блъскат главите.

Знаем, че общините на свой ред отделят от мизерните си бюджети, за да дават пари за училищна закуска.

Обаче отговорът: "Това са реалностите, г-не", не ме устройва, защото не това са реалностите, Г-да управляващи.

Вместо 50-те лв. на пенсионерите през ноември им дайте моркови, че да преборят инфлацията.

Ние с 18-те лева детски ще спестим за едната закуска. Не се гаврете с децата ни!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много са ми интересни днешните родители. Искат някой друг да им възпитава децата, да ги храни, да се грижи за тях, а после защо било така, а не иначе! Ами като неискате децата ви да ядат моркови, приготвяйте им ядене от вкъщи или им давайте пари да си купят нещо! Ама вие първо абдикирахте от задълженията си на родители, а после тръгнахте да ревете по форумите! Защо учителка нашамарила някакав разглезен гамен, защо давали моркови... ами ако вие си възпитавахте децата и ги хранехте нито на учителките щеше да им се налага да ги шамарят, нито училището щеше да се превърне в закусвалня! Хора, училището е място за учене, а не закусвалня.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
I Maslarkata sigurno taka sa ja hranili - zatova sega NE MOZE DA SE NASITI !!! NE MOZESH i napylni maznata gusha s NISTOOOO !!!
46
0
 
0
 
! Отговори
петров преди 15 години
Др. Масларова щяла да оди по чужбина да агитира млади българи да се завръщат. *** каква по-хубава агитация оттуй-как и децата им ще бъдат обгрижвани от партията-майка! Вардаааа от КПП-то, че навалицата иде...
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Да похапнеш морков, сигурно е здравословно, но крайно недостатачно."----------------------------- --Златко Желев, ето ти още една грешчица, мойто момче! Така се обърнала навремето учителката му в "парви" клас. Поправи си "парволаците", но има още. Значи грешките не са от бързане. "Недостатачно" си грамотен.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поуката за децата е: днес морковче, а утре идва ДЕБЕЛИЯ морков на живота. Нека свикват.
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
например ако е 2 лева, прави 80 лева за месец. не сте ли малко нахални друг да храни децата ви. а пенсионерите с 160 лева да се оправят. половината от тези пари ще ги откраднат свои хора
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЩОМ СЕДИТЕ ЦЯЛ ДЕН ПО ФОРУМИТЕ, ДЕЦАТА ВИ ДА РУПАТ МОРКОВЕ !!!
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хахахаха, много "умни" родители има тука. Аз навремето си вземах ябълка от вкъщи, хубава, зряла, сочна златна-превъзходна. Ама те искат тройка кебапчета с картофи, хляб и бира да ядат децата.
40
0
 
0
 
! Отговори
ligla преди 15 години
Детето на господина , който е писал статията да вземе да благодари на първо място на бог , има баща и майка и може да избира да ядели моркови или не . Защато има таква , които щът-нещът няма как ........А иначе тая дъжава е пълна с вицове и за млади и за стари .......
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всеки да си плаща за всичко,а не да реве! Писна миии-да слушам сополови хленчове.Ама то закуски,ама то безплатни учебници,ама то намаление за транспорта.Айде стига беее,моите деца са моя грижа,моя отговорност! Никъде по света го няма вашето реване!Вечно недоволни,и децата ви такива! Нали ги гледах миналата година как мятаха сандвичите на ***.Да ви таковам бедността. А сега рИвете, ви!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Лигавщини!Едно време да не ни даваха топла закуска в училище.Какво сте ревнали?Толкова не могат да закусят в къщи.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Цигарите притъпяват глада. Никакви моркови и ябълки.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Децата като пушат междучасията не изпитват глад
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никъде по Европа няма безплатно училище, а и да има и моркови няма да ядат....
34
0
 
0
 
! Отговори
възмутена преди 15 години
Абе,що за хора сте бе,в коя държава по-света се дава храна в училище освен в България,Вие нямате ли си съвест и да си храните децата в къщи.И аз имам дете на 10г.,но моркови не яде,но аз ставам рано приготвям му закуска и му слагам в чантата каквото мога и имам за деня,до сега съм нямала проблем силен ученик е ,знайте щом сте решили да имате деца вие трябва и да сте подготвени за тяхното израстване,ако трябва ще се лишите от някой удобства в името на детето си ,а не да хленчите и чакате на някой да нахрани отрочетата ви-засрамете се бе отърсете се от комунистическите виждания,ако неможете то поне не парадирайте ,че сте демократи и цивилизовани хора,запретнете ръкави и работете,а нехленчетч ..аман от готованци и родители които освен да си търкат баджаците друго немогат.
33
0
 
0
 
! Отговори
мими преди 15 години
От тези 38 ст. като си направи отчисление фирмата, която ги храни- остават сигурно 20 ст.
32
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Ne mislish li, che imenno roditelite triabva da se grijat za izhranvaneto na decata si, a ne darjavata? Neshto me byrka tvoaita logika prosto. I stiga s tezi izkazvania ot tipa na "V parlamenta ne rabotiat, nie bachkame 50 pati poveche". V parlamenta sa hora kato nas izbrani ot nas. Niama kak da rabotiat ni poveche, ni po-malko ot nas. Te sa otrajenie na balgarskoto obshtestvo.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По-добре да не им дават нищо на децата, така родителите ще знаят, че трябва да осигурят сандвичи за деня, не да стоят гладни с тоя морков. Ь парите, които се хабят за тези кореноплодни закуски да ги дадат на оная дебела министърка да не заслабне
30
0
 
0
 
! Отговори
До Ванчето преди 15 години
Ванче мъъъ, нека стане ясно шъ ли дават закуски на дяцата или не ! Ако е само да трупаме политически актив с тези мизерни няколко ст. ня всички е ясно че не може нищо ама нищо да се купи..така че Масларката като прави нещо да го прави как си требе и да не става за резиля, щото сега хем има закуска - хем няма, отчитаме актив колкото да се каже че правим нещо -борба с вятърните мелници...То е ясно че нямя родител, който ще сиостави детето да гладува в у-ще. Само за сведение..миналата година обяда в у-ще струваше 1.80лв , тази 2008/9 е 3.20лв - кажи го речи двойно, аз не знам как го ценообразуват ама всичко ли аджеба се качи двойно та и детския обяд ...но комент ... ама не мога да си оставяме децата да ядат чипс на обяд и щем не щем плащаме си. Е питам аз и отговор не искам..след като обяда е почти х2, защо се намаляват сумите за т.н. Масларска закуска, що и те не са х2 ? Какво да говорим...какво да приказваме... мед и масло...
29
0
 
0
 
! Отговори
300 преди 15 години
Първи клас в елитните учибища струва 10 000 лв. годишно.В държавните чакат някой да храни децата им.Нали искахме капитализъм-всеки сам да се грижи за себе си и за децата си също.