Колко ниска топка е елитът ни

Експериментът на bTV и "168 часа" показва част от него, има и още...
Обновена: 2 дек 2010 19:21 | 2 дек 2010 18:28,
197
Колко ниска топка е елитът ни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Попадение точно в десетката. Няма друг начин, по който да се окачестви експериментът на колегите от bTV и „168 часа” с „лекото изкушение”, на което подложиха българските депутати.

Колкото и да се правят на интересни народните представители, отговори от сорта "ама не бях само аз" или "работата на депутата не е само в залата" звучат нелепо.

Факт – бягат от час за един телефон на далавера. Какво да си мислим за изкушенията, които предлагат големите проекти например?

Е, те сигурно не са за 16-те от постановката на колегите. На тях им стига по-малко.

Още по-сериозното попадение от експеримента обаче е, че онагледи пределно конкретно начина на мислене на българина, че няма нищо лошо в това да се облажиш лекичко.

Комунистическата поговорка „който не краде от държавата, краде от семейството си” все още важи. За съжаление не само сред депутатите.

Защото често просто не ни се налага да правим избор дали да се изкушим или не. Проблемът е, че изобщо не виждаме нищо неморално в предложение като направеното към 38-те.

Най-важни обаче са изборите на стожерите, на тези, които задават нормите, и на тези, които задават въпросите.

Ако перифразираме латинската пословица „Кой ще пази пазачите?” с въпроса „Кой ще чете морал на моралистите”, е редно да попитаме: колко пъти журналисти са получавали награди от една или друга фирма само защото са посетили пресконференцията й. Не говорим само за химикал и тефтер.

И още нещо – посещенията на властта в чужди държави, често екзотични, винаги са съпроводени от сериозна журналистическа маса.

В същото време, когато преди години кметът на София Бойко Борисов предложи на американски репортер да му плати пътуването до България, за да даде отговор на разследването му срещу себе си – колегата беше категоричен и ясен – техният журналистически кодекс не го позволява.

А нашият етичен кодекс позволява ли пътувания в чужбина на държавни разноски? Не.

Хубаво е да внимаваме в детайлите, както ни показаха колегите от "168 часа" и bTV, защото дяволът е скрит в тях. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
12
 
! Отговори
уффф преди 13 години
Мат'риала верно излезе лош. По *** , нагли, необразовани, ***, мошеници, лъжци, службогонци, шуробаджанаци и т.н не са били на власт с наша помощ.
126
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Елит? Главно клошари са! Ела ги виж на шведска маса - на гювеч как се хранят! По гнусни са от прасетата в ***.
125
0
 
16
 
! Отговори
живко сталев преди 13 години
А Левски говореше за СМЪРТ СМЪРТ и пак СМЪРТ в предсмъртното си писмомай май на там отиват нещата...тая смрад в БГ Парламента няма да се махне(по смърт)
124
0
 
6
 
! Отговори
бира преди 13 години
народа е показал че се състои главно от отпадъци, но не е само у нас така. а т.нар. елит е затова - да даде пример и да води стадото! Да му казва кое е добро и кое не. Затова от елита се очаква повече отколкото от простия народ! Но нейсе, тук не може да се натрупа критична маса от качествени хора! Те да поведат промяната. Да покажат стойност! Нищо подобно - същите отпадъци като простолюдието са.
123
1
 
11
 
! Отговори
zzzzzzzzzzzzzz преди 13 години
"За откриване на нов бутик, който се казва "Клаус Барби"" Колко от вас знаят кой е Клаус Барби ? 16 от 30 политика не знаят , а това е елита :X
122
0
 
6
 
! Отговори
Св Дух преди 13 години
Много сааааааааааааааааааааа,24 най-много !!!! Без заплата,имунитет и екстри !!!
121
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко ниска топка е елита ни е ясно и за децата ... колкото и кофи помия и псувни да изливаме срещу тях, това няма значение, защото като четат коментарите ни ТЕ СЕ СМЕЯТ, ПСУВАТ НИ И НИ СЕ ПОДИГРАВАТ ... затова истинския въпрос е колко ниска топка е народът ни и докога ще ги търпим ????
120
0
 
19
 
! Отговори
ГейБЕР преди 13 години
Нова конституция, 100 депутата , стигат за България
119
0
 
6
 
! Отговори
dp преди 13 години
Е голяма изненада, няма що. То някой за да се засили да става политик, депутат и т.н. безполезен дебелосерко трябва да е разбрал отдавна, че за нищо свястно не става.Та ще пропусне авантата, след като целият му/и живот е посветен на това да я гони.
118
0
 
10
 
! Отговори
вегас преди 13 години
За съжаление правилното заглавие е 'Колоко ниска топка е народът ни' :-(
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а да не би това дето гласуват с чужди карти да е мн правилно или законно или това дето не ходят на работа?ако аз не отида на работа ще ме изгонят.или ако направя нещо ползвайки чужд документ ще ме съдят ама за тях може.а и колко е законен един закон приет с гласуване с чужди карти.в крайна сметка длъжен ли съм да го спазвам и защо и с какво право ще ме задължи след като е приет по измамен начин и неговата законност е под съмнение?абе най тъпата държава сме и това си е
116
2
 
10
 
! Отговори
BBB преди 13 години
Чакайте малко бе, всички българи са така устроени. Къф ти морал, кви 5 лв. Няма такова нещо, сигурен съм, че 99% от пишештите в този форум ако бяха на тяхно място щяха да направят така, а после плюете - това си е народен МАНТАЛИТЕТ, някой да не си върши работата
115
0
 
7
 
! Отговори
BIBI преди 13 години
KAKAV NAROD SME,DOKOGA STE GI TARPIM?NE IM STIGA EVROPEISKITE ZAPLATI KADE GI POLUCAVAT,AMI I BEZPLATNI TELEFONI ISKAT.DOKATO NE SE VDIGNE NARODA VSE TAKA STE BADE.OSTAVKA NA TSIALOTO PRAVITELSTVO.
114
1
 
4
 
! Отговори
the white преди 13 години
A kolko visoka topka sa jurnalistite :D napravo pas po zemq
113
1
 
5
 
! Отговори
до 97 преди 13 години
следват доган, царя, емел етем, масларката, и вси4ки около тях любе диловци, съдий, прокурори, цветелин кънчовци....сега ще се присъедини и алексей петров
112
1
 
32
 
! Отговори
Беден поет преди 13 години
Не ЕЛИТ,ами ***....!!!!И политическия,и интелектуалния и културния!Язък за читавите обикновени хора,които вече ненавиждат думата "елит"- у нас тя се превежда само като *** ***!!!!
111
0
 
4
 
! Отговори
breneke-12 преди 13 години
2
110
0
 
23
 
! Отговори
breneke-12 преди 13 години
На поканата за телефоните откликнаха ***,клептоманите,както и меджетурки с джебчийски наклонности.Успоредно БТВ трябваше да режесира покана и за лек автомобил.Сигурен съм,че парламента щеше да се опразни-СРАМ,СРАМ,СРАМ.
109
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Елита още като видя кои излязоха по улиците да протестират 1989 година и след това взеха властта избягаха!Тук остана само мършата!!!
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По богати духовно не материално, но и в кометара ти сси личи 20 годишното наследство на овчедушие и разврат...