Знаете ли какво е "селиндион"?

Една история за културния сблъсък с пайетите и розовия грим
Обновена: 21 фев 2011 14:32 | 21 фев 2011 07:06,
89
Знаете ли какво е "селиндион"?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Напоследък вкъщи често има естетически дискусии. Аз някак си, може би заради книгите, винаги съм мислела, че естетическото чувство е въпрос на усет, на вродено усещане за красивото, което уви, не е съдено всекиму. Затова етическите категории са тези, които се нуждаят от повече внимание и обсъждане, особено с децата.

Но неусетно разговорите се прехвърлиха от „Мамо, лошо ли е да си порта (изказвачка)?” към „Мамо, аз защо не се гримирам?”.

Историята си има и предистория. Още от миналата година 5-годишната ми дъщеря (добре де, почти на 6) е дискриминирана от участие в игрите на „Уинкс” в детската градина, защото не била модерна. За протокола, тя ходи на градина облечена с памучни блузки и панталони, с оглед да си играе свободно, да се съблича и облича лесно, да се цапа на воля и т.н.

Това, обаче, не се вписва в дрескода, наложен от група момиченца за играта на „Уинкс”. За несведущите, това е анимационно филмче за четири феи, облечени по всички модни писъци и крясъци, а именно - предимно в розово, с брокати, пайети, волани и всички атрибути на поп-женствеността.

Така започна нашата драма с розовото. Ама беше наистина драма, със сълзи и отказ да се обличат дрехи, различни от розови. Тук безценна се оказа помощта на 8-годишния батко, почитател на готик културата на черното, черепите и Смърт с косата. Без неговите аргументи против розовото- „носят го само лиглите”, „готините момичета ходят с дънки” и „черното е най-якият цвят” едва ли щях да постигна успех, до там, че вече на розовото се реагира с „блах”.

Е да, обаче докато ние се сражавахме с „Уинкс” модата, фешън гурутата в детската градина минаха на следващо ниво и се появиха гримовете. И се появиха буквално, в съответните чантички, благородно закупени от майките и благосклонно допуснати от госпожите в градината.

Тук е мястото да кажа, че в навечерието на две поредни Коледи предизвиках бурни разправии в два големи магазина за детски играчки заради огромните им колекции от детски гримове. Едва ли бих изразила гласно възмущението, ако любезните продавачки не ме увещаваха услужливо колко желан и подходящ подарък е това за всяко момиченце. И колко много се търсели.

„Мамо, ние си имаме гримьорки и те те питат какъв цвят да ти сложат на очите, после те мажат с червило ама аз не се гримирах”, избълва Дара на един дъх една съботна сутрин. А ти защо не се гримира, питам. „Защото имам очила!”, обяснява тя с тон „ама как не разбираш!”. Решавам да не я открехвам, че момичетата с очила също могат да се гримират и наблягам на вредата от мазането на субстанции с неясен произход по лицето. Обяснявам, че може да получиш обрив, да пиеш лекарства и дори да отидеш в болница, което дава необходимия ефект, но за кратко.

Защото, разбира се, следва въпросът „Тогава защо другите майки позволяват?”. Е на този въпрос не съм подготвена да отговоря. Не още. Продължавам с аргументите, че момичетата са красиви сами по себе си, защото са млади, а гримът е за по-възрастни жени, които се опитват да изглеждат по- млади.

Вече знам, че си вкарах автогол, когато чувам: „Ти затова ли се гримираш понякога?” Затова, признавам, все пак е само понякога. „Значи аз съм по-красива от теб, защото съм млада?” Разбира се, отговарям. Което напълно е задоволило суетния порив на дъщеря ми към момента и решавам, че на този етап темата с гримовете е приключена. Надявам се това да е последният подобен разговор преди пиърсинга и татуировките.

Последната дума, обаче, не е моя. Минавайки покрай детската стая, чувам: „Ако се гримираш, ще приличаш на маймуна. Нали си виждала такива майки, дето се мажат със селиндиони”. Тук не се сдържам и надничам. Какви са тези селиндиони, питам 8-годишния експерт по гримирането. Ами онези кремове, от които лицето ти става по-тъмно. Малко по-късно, когато вече не плача от смях, обяснявам, че тези кремове се казват фон дьо тен, а Селин Дион е певица и общото помежду им е само френското звучене.

Но от този безсмъртен лаф за селиндионите някак си произлезе негласния, но твърд домашен консенсус по естетическите въпроси. Както обикновено, смехът помогна повече от заплахите и обясненията. Може би е просто, но родителите не винаги умеят да използват този похват и невинаги им идва на ум, че вместо да обясняват на децата си, че нещо е лошо, могат да ги накарат да му се смеят. Не да се подиграват, но да приемат с необходимата доза ирония някои обществени залитания. Линията на баланса е тънка, но децата са адаптивни и бързо се ориентират. Особено когато са подложени на натиск от средата да се впишат или да бъдат отхвърлени.

Най-трудното нещо на този свят е човек да осъзнае, че да си различен е предимство, не недостатък. Не при всички хора този избор се превръща в дилема. Още по-малко са тези, които решават тази дилема в полза на собствената си индивидуалност. Ако това изобщо се случи, обикновено става през пубертета или поне ставаше, когато аз бях дете.

Днешните деца, обаче, се сблъскват с реалността много по-рано. Не само заради глобализацията, научнотехническия прогрес и акселерацията. А защото живеем в много по-хетерогенно общество, в което сблъсъкът на различни ценностни модели е много силно изразен. Включително и поради нарастващия ценностен дефицит.

Затова трябва да използваме всеки повод, независимо дали са играчките, гримовете или приятелите, за да казваме на децата си колко са уникални и колко е важно да останат такива.
С цената на много битки и без селиндиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
44
 
! Отговори
Dani преди 13 години
Ралица, пожелавам Ви успех в битката с кича. Много е трудно, но пък ако запазите и развиете приятелството с Дара, няма да имате особени проблеми. А баткото е уникален, поздравете го за позицията (защото и на 8 не е много лесно да отстояваш различно мнение)
61
55
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупава статия. И с какво да се заминават момиченцата ако не да подражават на майките си? Горкото дете, имало нещастието да се роди в семейство Адамс...
60
17
 
8
 
! Отговори
фен на Селин Дион преди 13 години
Тоя лаф "селиндиони - направо ме "шокира" - как е произлязал ????Селин Дион е много добра изпълнителка, която никога не е била гротесктно нито облечена, нито гримирана - тя е доста интелигентна и като визия и като човек...От къде им е дошло на ум това на хлапетата ???
59
3
 
33
 
! Отговори
Tswete преди 13 години
Напълно подкрепям статията. Но не виждам много съмишленици около мен. Не считам, че ставаш популярен, защото си облечен по последен писък на модата или на поредното филмче. Ставаш, но не сред когото трябва. От друга страна, да имаш собствен стил, да се обличаш, както на теб ти харесва, а не както са облечени всички, не означава, че си аутсайдер, "зубър" или няма да имаш приятели. Просто по-внимателно ще трябва да ги търсиш. Малко са качествените приятели. И те не се влияят от пари и дрехи...
58
3
 
53
 
! Отговори
до майките преди 13 години
Обличайте си кукличките като барбита - червете ги, гримирайте ги, правете им прически с маши и преси - не се чудете после, че някой ненормалник може да ги причака някъде...Пазете си децата и не ги правете преждевременно "големи" - детството не се повтаря !!!Събирайте си акъла, докато не ви го е "събрал" някой...А вий се гласете както си искате - то жената си личи и по облеклото...
57
0
 
16
 
! Отговори
до люлин 1 преди 13 години
"Sheeple" - от "sheep" and "people" - демек *** народ...подобно..Много шийпъл, много нещо....
56
0
 
10
 
! Отговори
до 58 преди 13 години
Serg, върнах се за малко и - писал си пак.Какъв недъг имам ли - да мисля повече върху същността на нещата от някои като теб, например - това е....Сега какво ще питаш....
55
1
 
22
 
! Отговори
Teddy преди 13 години
С огромно удоволсвие прочетох статията, поздравления за стила и избраната проблематика.За съжаление нещата стоят именно така при децата ... толкова се измени ценностната ни система, че станахме резистентни към некрасивиото , неестетичното , към ненормалното ..И все пак - не мислите само Вие така ! Споко !:))))
54
2
 
25
 
! Отговори
Димитрова преди 13 години
Прекрасна статия! Беше удоволствие да я прочета!Радвам се, макар и задочно, да срещна човек като Вас - заплашително е морето от неразсъждаващи майки! Желая много здраве и щастие на цялото Ви семейство!
53
16
 
0
 
! Отговори
Serg преди 13 години
До 57Много ли ти се подиграваха в училище? Какъв недъг имаш?
52
2
 
9
 
! Отговори
до 54 преди 13 години
...давай....
51
2
 
30
 
! Отговори
Марина преди 13 години
Винаги съм страдала от факта, че няма униформи. Колкото и странно да звучи винаги съм била "за". Не е хубаво да коментирам себе си, но изглеждам добре, с малко усилия поп-фолк певиците ряпа да ядат. Аххах Да но пайетите и силния грим не са за всякъде. Още от детската градина, цялото училище, университета- до гуша ми е дошло от префарцунинени и най-вече от някои родители които не са със всичкия си.
50
2
 
33
 
! Отговори
сами м преди 13 години
Искрени поздрави към авторката. Госпожо, печелите моето уважение и симпатия. Моето мнение съвпада с Вашето.
49
12
 
10
 
! Отговори
Serg преди 13 години
Това, че на вас главите ви са пълни само с помия, си е ваш проблем.Не дрешките са инструмента, който ще превърне вашите "гарджета" в к....и и п.......и и каквото още там ви творят мозъците.И, ако някой път видейки детенце в розови дрешки, ми мине дори през главата мисълта, че е потенциална к...а , ще се самоубия ритуално.
48
5
 
44
 
! Отговори
bj преди 13 години
Дъщеря ми е на 10. Има за училище 2 блузки и 2 чифта дънки, но не сме бедни. Преценила съм, че толока и стигат към момента. Наричат я "зубър", но вече това не я тревожи. Знае, какво иска от живота си и как да го постигне- с труд, учене и упорство. Знае, че има и други, които успяват по друг начин, но не иска да е от тях.Светът винаги е бил такъв.Научете децата си да го приемат и да живеят в него. Не спирайте да казвате кое е добор и кое лошо и те сами ще се справят. Оставете ги да пораснат.
47
9
 
8
 
! Отговори
до 44 - serg преди 13 години
А какво му е лошо на нежното розово?Прави нежно - розови момченца...
46
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уважаема Ралица Ковачева- кефите!!! Палци горе за майките мислещи като вас!
45
3
 
1
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Забравих да кажа за цените една риза и половер са 80 лв за сравнение един мъжки костюм срува не повече от 100,150 лв.
44
2
 
16
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Да се запитаме нужно ли е всичко това на децата.Демонстриране на финансови възможности на родителите в училище е вредно.За униформите съм но в някой училища където са вяведени са просто нелепи като цветове и материяли от които се изработват.
43
2
 
17
 
! Отговори
до 43 преди 13 години
...ами ти как ще го облечеш за да играе с приятелите си ??С розови дрешки, грим и - и какво още че не се сещам - а,да - пайетите...ПРИМЕР СИ ЗА МАЙКА, ГЛЕДАЩА БЪДЕЩА "ЗЛАТКА" ИЛИ "ЕВГ.МИНЧЕВ"