Знаете ли какво е "селиндион"?

Една история за културния сблъсък с пайетите и розовия грим
Обновена: 21 фев 2011 14:32 | 21 фев 2011 07:06,
89
Знаете ли какво е "селиндион"?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Напоследък вкъщи често има естетически дискусии. Аз някак си, може би заради книгите, винаги съм мислела, че естетическото чувство е въпрос на усет, на вродено усещане за красивото, което уви, не е съдено всекиму. Затова етическите категории са тези, които се нуждаят от повече внимание и обсъждане, особено с децата.

Но неусетно разговорите се прехвърлиха от „Мамо, лошо ли е да си порта (изказвачка)?” към „Мамо, аз защо не се гримирам?”.

Историята си има и предистория. Още от миналата година 5-годишната ми дъщеря (добре де, почти на 6) е дискриминирана от участие в игрите на „Уинкс” в детската градина, защото не била модерна. За протокола, тя ходи на градина облечена с памучни блузки и панталони, с оглед да си играе свободно, да се съблича и облича лесно, да се цапа на воля и т.н.

Това, обаче, не се вписва в дрескода, наложен от група момиченца за играта на „Уинкс”. За несведущите, това е анимационно филмче за четири феи, облечени по всички модни писъци и крясъци, а именно - предимно в розово, с брокати, пайети, волани и всички атрибути на поп-женствеността.

Така започна нашата драма с розовото. Ама беше наистина драма, със сълзи и отказ да се обличат дрехи, различни от розови. Тук безценна се оказа помощта на 8-годишния батко, почитател на готик културата на черното, черепите и Смърт с косата. Без неговите аргументи против розовото- „носят го само лиглите”, „готините момичета ходят с дънки” и „черното е най-якият цвят” едва ли щях да постигна успех, до там, че вече на розовото се реагира с „блах”.

Е да, обаче докато ние се сражавахме с „Уинкс” модата, фешън гурутата в детската градина минаха на следващо ниво и се появиха гримовете. И се появиха буквално, в съответните чантички, благородно закупени от майките и благосклонно допуснати от госпожите в градината.

Тук е мястото да кажа, че в навечерието на две поредни Коледи предизвиках бурни разправии в два големи магазина за детски играчки заради огромните им колекции от детски гримове. Едва ли бих изразила гласно възмущението, ако любезните продавачки не ме увещаваха услужливо колко желан и подходящ подарък е това за всяко момиченце. И колко много се търсели.

„Мамо, ние си имаме гримьорки и те те питат какъв цвят да ти сложат на очите, после те мажат с червило ама аз не се гримирах”, избълва Дара на един дъх една съботна сутрин. А ти защо не се гримира, питам. „Защото имам очила!”, обяснява тя с тон „ама как не разбираш!”. Решавам да не я открехвам, че момичетата с очила също могат да се гримират и наблягам на вредата от мазането на субстанции с неясен произход по лицето. Обяснявам, че може да получиш обрив, да пиеш лекарства и дори да отидеш в болница, което дава необходимия ефект, но за кратко.

Защото, разбира се, следва въпросът „Тогава защо другите майки позволяват?”. Е на този въпрос не съм подготвена да отговоря. Не още. Продължавам с аргументите, че момичетата са красиви сами по себе си, защото са млади, а гримът е за по-възрастни жени, които се опитват да изглеждат по- млади.

Вече знам, че си вкарах автогол, когато чувам: „Ти затова ли се гримираш понякога?” Затова, признавам, все пак е само понякога. „Значи аз съм по-красива от теб, защото съм млада?” Разбира се, отговарям. Което напълно е задоволило суетния порив на дъщеря ми към момента и решавам, че на този етап темата с гримовете е приключена. Надявам се това да е последният подобен разговор преди пиърсинга и татуировките.

Последната дума, обаче, не е моя. Минавайки покрай детската стая, чувам: „Ако се гримираш, ще приличаш на маймуна. Нали си виждала такива майки, дето се мажат със селиндиони”. Тук не се сдържам и надничам. Какви са тези селиндиони, питам 8-годишния експерт по гримирането. Ами онези кремове, от които лицето ти става по-тъмно. Малко по-късно, когато вече не плача от смях, обяснявам, че тези кремове се казват фон дьо тен, а Селин Дион е певица и общото помежду им е само френското звучене.

Но от този безсмъртен лаф за селиндионите някак си произлезе негласния, но твърд домашен консенсус по естетическите въпроси. Както обикновено, смехът помогна повече от заплахите и обясненията. Може би е просто, но родителите не винаги умеят да използват този похват и невинаги им идва на ум, че вместо да обясняват на децата си, че нещо е лошо, могат да ги накарат да му се смеят. Не да се подиграват, но да приемат с необходимата доза ирония някои обществени залитания. Линията на баланса е тънка, но децата са адаптивни и бързо се ориентират. Особено когато са подложени на натиск от средата да се впишат или да бъдат отхвърлени.

Най-трудното нещо на този свят е човек да осъзнае, че да си различен е предимство, не недостатък. Не при всички хора този избор се превръща в дилема. Още по-малко са тези, които решават тази дилема в полза на собствената си индивидуалност. Ако това изобщо се случи, обикновено става през пубертета или поне ставаше, когато аз бях дете.

Днешните деца, обаче, се сблъскват с реалността много по-рано. Не само заради глобализацията, научнотехническия прогрес и акселерацията. А защото живеем в много по-хетерогенно общество, в което сблъсъкът на различни ценностни модели е много силно изразен. Включително и поради нарастващия ценностен дефицит.

Затова трябва да използваме всеки повод, независимо дали са играчките, гримовете или приятелите, за да казваме на децата си колко са уникални и колко е важно да останат такива.
С цената на много битки и без селиндиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
46
 
! Отговори
европеец преди 13 години
В родината на комплексарщината за много хора (особено при жените) е наистина адски важно да се слеят с вредния фон: започват да ходят облечени или в черно (балканската версия, а не стилната), или в кичозно златисто-сребристо, държат се просташки, говорят и слушат простотии и това ги успокоява, че приличат на по-голямата част от населението. Отглеждат децата си като *** и после лицемерно се възмущават "как онези *** се женели и раждали на 12". Наистина жалко.....
21
4
 
29
 
! Отговори
gogo преди 13 години
BRAVO. Edna normalna majka !!!
20
3
 
20
 
! Отговори
Принцът преди 13 години
Абсолютно съм съгласен с теб и трябва да се махнат теа *** детски и да си се гледат класики като Дисни!
19
4
 
21
 
! Отговори
До Ралица Ковачева преди 13 години
Поздравявам Ви!Позволявам си да споделя нещо от личен опит - по скоро от родителските похвати на моята майка.Помага много,защото - да не се лъжем - много от стойностните дечица неведнъж плачат заради нахалните момиченца-кокетки,които винаги намират начин"да диктуват тона" и да определят кое е хубаво и кое - смешно,грозно,непрестижно в детския колектив"Затапете ги" по принципа "С техните камъни по техните глави"и на някой празник представете дъщеря си в тоалет в стила на техните,но по-качествен
18
1
 
35
 
! Отговори
555 преди 13 години
Според мен родителите са тези които трябва да упражняват контрол над филмчетата и въобще заобикалящият свят на децата ни, и без това е толкова извратен в последно време. Детските филмчета са толкова извратени, въобще децата трябва да имат ограничен достъп до телевизор, компютър, за да могат да имат нормално детство, да жулят колената, да тичат и да играят повече.
17
2
 
19
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Гадна работа е това да ги гримират още в невръсна възраст.Вярно е че децата биват заливани с отвсякъде с 'модни тенденций',но според мен трябва да им се обясни че не е хубово да порастват толкова бързо.Преди време се опитаха да наложат това и на мъжете с метросексоалните простотий неуспяха и сега атакуват компанните за производство на гримове атакуват децата.
16
3
 
47
 
! Отговори
meow преди 13 години
Евалла! Прекрасно начало на седмицата! Не бях очаквала днес.бг да пуснат толкова грамотна, смислена и добре написана статия.Весела седмица на всички :)
15
2
 
15
 
! Отговори
Люлин 1 преди 13 години
Pink Panther, понякога цветовите предпочитания са красноречив признак за състоянието на духа. Чувала ли си израза "sheeple"? Как беше уикенда, гот ли си изкара в мола?
14
7
 
36
 
! Отговори
Майка преди 13 години
И аз проблем в черепите не намирам, защото го контролирам малкия и общо взето само такива дрешки носи, нищо повече. ЗА него това е "да си готин", защото има черепи и други глупости, които в момчешката среда показват мъжественост.А другите малки пикли, които определят какво и как в детската градина ще продължат да го правят и в училище, университет и където могат. Техния път към курвалъка само е започнал, родителите да си овладеят децата докато не е станало късно...
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За всичко е виновна телевизията!Действа затъпяващо!
12
0
 
16
 
! Отговори
kanela преди 13 години
Добра статия!Към 8:Да, Селин Дион е певица с име, а ти си анонимен.
11
7
 
37
 
! Отговори
Мдааа ... преди 13 години
Другия извод е че найстина е по-добре и много по-лесно да имаш мъжка рожба :D ! Особено ми е любим лафа от едно филмче (става популярен през пубертета):-Ако имаш момче се притесняваш само за един х-- , ако имаш момиче- за всички х--ове е града !
10
24
 
15
 
! Отговори
Цецо Наглецо преди 13 години
Турските тираджии ,които ще са основният контингент на щерките ви по Бойковите магистрали не са много маанаджии....не се хабете за макиажи,мили майки....
9
42
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че те момиченцата затова се отглеждат, да станат сексуални обекти. Ако всички са като Мария Кюри и Майка Тереза, света отдавна да се е свършил...
8
9
 
31
 
! Отговори
darcas преди 13 години
Аз също се мажа редовно със селиндион и мога да кажа, че ефекта е поразителен:)))
7
9
 
38
 
! Отговори
darcas преди 13 години
Като баща на момиче, бих искал да поправя авторката, че феите на Уингс са 6, а магьосниците на Уич са 4:)) Малко повече отговорност към детските филми, моля:))
6
2
 
43
 
! Отговори
майка преди 13 години
Децата ми са на 16 и 8г. Минахме по същия път, но за съжаление се уверих, че различните се отхвърлят, независимо колко обяснявах, че модерните обувки, розовото и уинкс-тъпотиите не са всичко.Могат да се правят компромиси - някоя розова дрешка, да не е грим, а балсам за устни, а и самото дете в един момент губии интерес и е склонно да изяви други предпочитания.И още нещо - ако групата не те приема преди "розовото"няма 100% гаранция , че ще те приеме посли.Децата могат сами да се да се ориентирае
5
4
 
58
 
! Отговори
хмммм преди 13 години
Много добре написано! Наистина момиченцата са подложени отвсякъде на такива атаки! от съвсем малки ги обличат и правят на големи какички, копия на сексуални обекти, което си е ужас! Те самите не го осъзнават, но родителите?! А за момчето - то е ясно, че ще се увлича по тези неща! Кой не се е увличал по пирати, карти, приключения и битки?!
4
25
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
"Най-трудното нещо на този свят е човек да осъзнае, че да си различен е предимство, не недостатък." така си мислят неразличните :)
3
6
 
19
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Харесва ми начина, по който е написана статията, а и самата тема ---- Както коментира номер 1 - притеснително е това как се облича и *гласи* 8- годишното момче / освен, ако в момента не е решило да пробва как би изглеждало, ако ходи така / ---- Според мен децата биха могли да опитат всичко, но само в домашни условия ---- Все пак понякога проявяват несдържан интерес към нещо и не е лошо то да им бъде позволено, но за малко и само у дома ---- Всяко нещо - с времето си, и с мярката си - нали