Частник – следващата мръсна дума в България?

Апаратът за контрол продължава да се концентрира в Министерския съвет
2 мар 2011 17:15,
207
Частник – следващата мръсна дума в България?
Снимка: Булфото

През последните месеци България пое по странен път, водена от един от най-ярките министри в кабинета Борисов – Мирослав Найденов. Всъщност водена може би не от него, но той най-ярко ни показва посоката.

Найденов ни върна стандартите*, върна спомена за доброто старо време, когато кренвиршите са били от месо, а млякото – от мляко. Министърът обаче не спря дотук и след като наложи ред сред производителите, се насочи към следващото звено – прекупвачите.

През последните месеци от устата на министъра на няколко пъти чухме думата "спекула". Явно и тази дума връща министъра назад в годините, когато тя бе присъща на капиталистическия упадъчен строй. Следователно срещу нея трябва да се борим – с колкото по-голяма сила, толкова по-добре.

Още по темата

Идеята на Найденов е спекулата (засега в сектора на хранителните стоки) да се контролира от специален орган, в който да има и представители на най-силовото от силовите ни министерства – МВР. Целта е да се открие дали „някой не се възползва от ситуацията“ и не спекулира – т.е. не продава по-скъпо, отколкото на министъра му се струва за редно.

Ако се абстрахираме от терминологията, използвана от министъра, ще открием, че той вероятно търси картелни споразумения. В това, разбира се, няма нищо лошо, но вече имаме органи, които би трябвало да разследват подобни схеми. В България има Комисия за защита на потребителите, има и Комисия за защита на конкуренцията, както и Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица ни известява за ценовите движения на пазара.

А какво има да прави създадената съвсем скоро Българска агенция за безопасност на храните с персонал 3000 души, освен да наблюдава именно храните?

Предлаганата от Мирослав Найденов структура ще бъде зачислена към Министерски съвет, т.е ще бъде на пряко подчинение на премиера.

Възниква въпросът защо ни е нужна подобна квази-структура, която очеизвадно ще отнеме функции от вече съществуващи органи. Най-логичният отговор е – защото вече има прецедент – създаването на БОРКОР, покровителствано лично от премиера Борисов.

Така и не е ясно какво ще върши Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), който се очаква да ни бръкне в джоба с 2 млн. лв. годишно. Структурата ще функционира редом до органи като ДАНС и НСБОП. Органът отново е квази-структура и ползва ресурс, зачислен основно към Министерския съвет.

Формирането на тези две структури показват две неща – едното е, че в Министерския съвет продължава да се концентрира власт и следователно все повече ключови позиции в администрацията и изпълнителната власт се политизират. Втората е, че очевидно кабинетът и неговите министри нямат доверие в способностите си за контрол върху поверените им ведомства и се опитват да преместят част от проблемите си нагоре, към върха на пирамидата за взимане на решения.

Това категорично ни връща назад. Скоростта, с която го правим, заплашва да ни върне много назад, към времената, когато „частник“ и „свободен пазар“ бяха анатемосани понятия, характерни за упадъчния свят на капитализма.

*Всъщност бе утвърден само един стандарт – този за млечните продукти. Месните продукти Стара планина всъщност са само браншова рецепта и не могат да се приемат за стандарт.

Още новини и анализи от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
0
 
! Отговори
Адам преди 11 години
Търся да купувам мед за износ. Ако някой има познати или желание да работим заедно да се свърже с мен на този E-mail ; adampetkov***yahoo
198
0
 
0
 
! Отговори
браво 172 преди 13 години
точно така - нов 9 септември е нужен тука!
197
0
 
0
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
В България независимата частна собственост и частен бизнес /става въпрос за производители с български материали/ биват мачкани с лостовете на власта която използва услугите на крими контингента за да вършат мръсотии на хора които желаят да работят в БГ ,а никой не закача лихварите за които е публична таайна чии пари въртят и с каква цел.Как тогава да има нормални условия за работа и живот в една държава в която перачите на пари са на почит и са защитени от представители на власта .
196
1
 
0
 
! Отговори
Kрис Бъртон преди 13 години
До 191.Абсолютно си прав,но народа почти целия народ сам си избра това.Иска свободна пазарна икономика,ето имат я.Искаха капитализъм-частници,ето имат ги.Желанията им се осъществиха,какво още искат-оръжие ОК ще им разданем и оръжие с много патрони.Публични домове-да ще им отворим и публични домове,за децата им,и жените им,на свободна практика
195
0
 
0
 
! Отговори
До тъпанарите! преди 13 години
191 го е казал много точно, двамата които са му сложили минус са от тези за които говори - алчни прекупвачи 'дето трябва да ги бесим по стълбовете! Дано се задавите гадни ***!
194
3
 
2
 
! Отговори
ve4e ne balgarin преди 13 години
ot 15 godini jiveia v zapadna evropa,vseki den 4eta novinite ot balgaria,4eta i forumite postoiano,ot vsi4ko tova moga da vi kaja samo edno bratia,vie kadeto stanahte v balgaria ste obre4eni do edin bog da vi blagoslovi dano
193
1
 
6
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Започвам:Тотю Младенов - строителен инженер "Водоснабдяване и канализация" - в момента министър на труда и социалната политика.Цветан Цветанов - Магистър по физическо възпитание.
192
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хайде някой да направи профил на член на герб- образование партийна принадлежност преди интелект каво е работил преди да се издигне-резултата ще е потресаващ.
191
2
 
0
 
! Отговори
adasd преди 13 години
i tova da kupish na 0.25 i da dadesh na lev i.... NE E STAVALO NIKOGA NIKOGA NIKOGA :D shto si mislite che proizvoditelq neznae cenata ... toi se muchi da izkqri vsqka edna stotinka .. za 10 godini ne sam chul bashta mi da kaje - ehee nabarah ebata tapata prachka nqma telefon daje dade mi krastavicite na 0.5 pak da varvqt 2.00 :) vlezte malko v chas
190
1
 
0
 
! Отговори
adasd преди 13 години
opravete se malko molq vi :) tozi zanaqt naistina beshe samo spekula no poslednite godini zategnaha neshtata ne si mislete che ne plashtat danaci .. veche 90% si napraviha firmi po DDS i taka natatak .. mi kato se izsipe selqnina s 1 remarke domati za 1 den na borsata kvo praim...... tochno pri proizvoditelite oshte e mnogo zle . v gurciq proizvoditelq dava vsichko na fabrika i ot tam se razpredelq za borsi i pazari.. tuak dolo gore shte stane tva sled 20 godini.
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
найденов е дългогодишно бесепарче какво може да му роди тиквата.само тиквени семки.
188
2
 
21
 
! Отговори
ПРОИЗВОДИТЕЛ И КРАЕН преди 13 години
У НАС ПРЕКУПВАЧИТЕ ВЪРШАТ ДВЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА.С НИСКИТЕ ИЗКУПНИ ЦЕНИ ОТКАЗВАТ ХОРАТА ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕ , А С ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ДРЕБНО ОТКАЗВАТ БЪЛГАРИТЕ ОТ ПАЗАРУВАНЕ. ТАКА САМО ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ПО 200% , УБИВАТ ПРОИЗВОДСТВОТО И ПОТРЕБЛЕНИЕТО.ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ГУБИ , САМО ТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДАНЪЦИ НЕ ПЛАЩАТ. ТРЯБВА ДА ГЕ БЕСЯТ ПО СТЪЛБОВЕТЕ. ТОВА НЕ Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА , ТОВА СИ Е ЧИСТА СПЕКУЛА.ПРИ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА СЕ СТИМУЛИРА И РАЗВИВА ПРОИЗВОДСТВОТО И ПОТРЕБЛЕНИЕТО.У НАС ОБРАТНО ТЕ СЕ УБИВАТ ,САМО
187
0
 
0
 
! Отговори
хаха, 187 преди 13 години
това ми е убягнало... ще е трудно някой да даде смислено обяснениеми пак някой е дрямал и копи-пейст без мисъл като е писал въпросната промяна ... но звучи точно като виц :)
186
0
 
4
 
! Отговори
186 преди 13 години
абе проблема е не в това, че трябва да има ред... само че то и в момента има достатъчно структурни образувания, на които това им е работата... ми значи не си я вършат - и вместо да ги накараме да работят, което е прерогатив на държавата все пак, щото те са държавни, ние правим нови такива... е, аз не вярвам, че новите такива ще са по-кадърни и ще си вършат работата, като имам предвид, че пак за това ще следи същата тая държава
185
1
 
0
 
! Отговори
citizen преди 13 години
Otidej na pazarq, vsi4ki sergii na proizvoditeli ...........abe pitam se az, otkoga v Balgariq ima proizvoditeli na furmi :)))
184
1
 
6
 
! Отговори
нерезанов преди 13 години
бих помолил някой да обясни - с последната промяна в ЗУЕС достъп до домовата книга освен всички други има и точно тази Българска агенция по безопасност на храните. Та не мога да направя връзката между етажна собственост и агенция за безопасност на храните.
183
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя автор не си е подавал носа навън от България и пише наизуст. Такова регулиране е имало и има в повечето капиталистически държави.
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че какво му е лошото да има ред в държавата. До сега прекупвачите изнудваха незаконно селяните купуваха продукцията им за стотинки и я продаваха по няколко лева. Така стана абсолютно неизгодно да се отглежда селскостопанска продукция в България и за това внасяме пластмасови плодове и зеленчуци от къде ли не а плодородната ни земя пустее. Аз съм за усилията на министъра. Нека голямата част от парите остават в производителите а не в прекупвачите.
181
2
 
4
 
! Отговори
joro преди 13 години
183 ti uchil li si istoria be ,moi???Znaesh li,che dnes v BG nqma pametnici na kulturata,zashtoto 99% ot tqh sa razrusheni ot turcite?Inache sega shtqhme da imame dvorci i srednovekovni kreposti na vsqka kra4ka,kakto v Angliq naprimer.Kakvi u4ilishta sa stroili be?Ne znaesh li,che tehnite religiozni uchilishta sa bili vekove zad novopostroenite nashi prez Vazdrajdaneto?I oshte-da znaesh,che ako gi e nqmalo turcite dnes Balkanite mojeha da bydat po-dobro mqsto ot Zapadna Evropa,kakto e v Srednov.
180
15
 
8
 
! Отговори
до 178 преди 13 години
И аз знам историята и се съгласявам с теб! Но защо тогава казваме ,че сме изостанали заради робството?! Наистина турците са построили много неща в България за тези 500г.!Като запобнеш от чешмите и стигнеш до пътища ,мостове,училища и т.н. и наистина не са обирали народа като днешните българи крадци!Турците по природа са хора ,които обичат да творят,създават блага и се развиват!Аз лично съжалявам,че е имало 3-ти март,да ме извинят останалите!И е лъжа,че са искали да ни заличат,имали сме училища!